Liigat

Paljonko F-liigapeleihin saa ottaa yleisöä? – Pääkallo näki liiton seuroille antamat ohjeet ja ne jättävät tulkinnanvaraa

06.09.
2020
Liigat

F-liigaseuroilla riittää mietittävää liitolta saamien ohjeiden kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Salibandyliitto ohjeisti elokuussa, että ottelutapahtumiin saisi ottaa maksimissaan 500 katsojaa. Myös 1-2 metrin turvaväleistä piti huolehtia.

Elokuu vaihtui tällä viikolla syyskuuksi. Liitto lähetti F-liigaseuroille uudet ohjeistukset, joita myös Pääkallo on päässyt silmäilemään.

Uusissa ohjeissa 500 katsojan rajoitusta ei enää ole. Lukumäärän sijaan ohjeissa painotetaan turvallisuuteen liittyviä määräyksiä. Joukkueita myös velvoitetaan laatimaan turvallisuussuunnitelma, joka tulee palauttaa tämän viikon sunnuntaihin mennessä.

Turvallisuussuunnitelmaan tulee kirjata enimmäisyleisömäärä sekä esittää, miten katsojat pääsevät turvavälejä noudattaen sisään halliin. Saapumisen ohella myös lipunmyynnin turvavälit tulee huomioida.

Ohjeiden mukaan seurojen tulee huolehtia 1-2 metrin turvaväleistä katsomossa. Saman ruokakunnan jäsenet voivat kuitenkin istua vierekkäin. Ohjeiden mukaan jokaiselle yleisön sektorille tulee olla oma uloskäyntinsä.

Liiton ohjeissa todetaan, että ottelutapahtumissa tulee noudattaa viranomaisten sekä paikallisten aluehallintovirastojen määräyksiä. THL:n julisteet tulee myös olla esillä ottelutapahtumissa. Käytännössä liiton F-liigajoukkueille lähettämät ohjeistukset ovat hyvin lähellä AVI:n ohjeistusta. Osa kohdista on itse asiassa täysin samoja kuin AVI:n ohjeissa.

Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa?

Perspektiiviä voi hakea muista lajeista. Jokereiden kerrottiin pelaavan KHL-pelinsä 13 349 katsojaa vetävällä Hartwall Areenalla. Ilmalaan saa ottaa 4500 katsojaa. Vastaavasti HJK:n maksimikapasiteetti on ollut 2500. Töölön jalkapallostadioninille mahtuu 10 700 silmäparia.

HJK täyttää kapasiteetistaan 23 prosenttia, Jokerit 34. Ero lienee perusteltavissa fasiliteeteilla: uloskäyntien määrällä, katsomolohkoilla ja saniteettitiloilla.

F-liigajoukkueiden saamiin ohjeisiin jää runsaasti tulkinnanvaraa. Miten esimerkiksi katsomosektori määritellään? Muodostaako vaikkapa Tampere Areenan kamerakuvassa näkyvä, puolesta välistä poikki menevä pitkä sivu yhden vai kaksi sektoria?

Moderneissa halleissa, kuten Turun Kupittaalla, joissa on tilaa ja uloskäyntejä, ohjeistusten vaikutukset eivät ole niin dramaattisia.

Pohdittavaa riittää etenkin joukkueilla, jotka pelaavat pienissä halleissa, joissa on käytännössä vain yksi katsomo. Näitä joukkueita ovat esimerkiksi Tiikerit ja Indians. Turvavälit huomioiden Tikkurilan urheilutalolle tai Otahallille tekee tiukkaa saada edes sata katsojaa halliin.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira