Liigat

Petri Turunen palasi voitokkaasti huippusalibandyn pariin: ”Minun tapani on myydä joukkueelle tavoitteet”

21.09.
2020
Liigat

SSRA teki jymy-yllätyksen heti liigan avauskierroksella. Kuva: Ari Arola

Viimeksi vuonna 2012 OLS:n toiminnanjohtajana toiminut oululaisen salibandyn legendoihin kuuluva Petri Turunen palasi pääsarjatason salibandyn pariin ja NLA:ssa pelaavan SSRA:n päävalmentajaksi.

Debyytti liigatason päävalmentajana oli onnistunut, sillä SSRA kaatoi lauantaina Oulussa pelatussa ottelussa sarjan ennakkosuosikkeihin kuuluvan SB-Pro:n maalein kuusi viisi. Viime kauden miesten kakkosdivaria Pohjois-Suomen lohkossa pelaavaa KoskRia valmentanut Turunen ei hypännyt liigatason valmentajaksi hetken mielijohteesta.

– Rupesin miettimään, että mitähän sitä isona tekisi. Olen valmentanut lasten jalkapalloa kuusi vuotta, ja sitä kautta tuli innostus valmentamiseen. Olen myös kouluttautunut Rovaniemellä ja saanut ammattivalmentajan tutkinnon. Mukavaa hommaa tämä valmentaminen on, kuten myös urheilu ja salibandy ylipäätänsä, kertoo päävalmentaja Turunen.

SSRA sijoittui viime kauden runkosarjassa NLA-lohkon seitsemänneksi ja kauden jälkeen lähtijöiden listalta löytyivät muun muassa joukkueen ehdottomiin kärkipelaajiin kuuluneet Emmi Niemelä ja Sanna Risteli. Turusen suojatit pääsivät heti sarjan avauspelissä testaamaan tasoaan, kun vastassa oli viime kauden runkosarjan voittaja SB-Pro.

– Olimme tuntemattoman edellä. Harjoituspelejä emme pelanneet yhtään naiset vastaan naiset, ainoastaan poikajoukkueita ja omia A-junioreita vastaan. Tiesi sen, että ensimmäisessä erässä sitten nähdään, että missä me seilaamme joukkueena. Niin itselle kuin joukkueellekin oli vapauttavaa nähdä, että oltiin ihan täysillä pelissä mukana. Neljä ensikertalaista oli liigatasolla mukana ja saatiin kyllä hyvä lähtö kauteen, kertaa Turunen avausvoiton ajatuksia.

Turunen näkee isojen pelaajien lähdön positiivisenakin, nyt monella pelaajalla on sauma ottaa isompaa roolia. A-junioreista on nostettu mukaan tulevaisuuden vastuunkantajia ja Turunen on tyytyväinen myös muiden ikäluokkien tasoon. Kehittyminen tapahtuu laadukkaalla arkitekemisellä ja tähän myös Turunen on panostanut Oulussa.

– Minun tapani on myydä joukkueelle tavoitteet, jotka liittyvät arkipäiväiseen tekemiseen. Siihen on kehitelty tietyt mittarit, joiden avulla me sitten arvioimme ja puimme tekemisen laatua kuukausittain. Niin arjessa, kuin pelipäivänäkin pyritään pitämään laatu mahdollisimman korkealla.

– Mikäli se arkitekeminen on riittävällä tasolla, on unelmana päästä voittajan päivään, eli siihen otteluun, jossa on jotakin suurta tarjolla. Emme ole mitalista sillä tavalla puhuneet, mutta sitähän se käytännössä tarkoittaa ja siksihän tätä tehdään, että pääsisi jotain saavuttamaan. Nämä ovat kuitenkin niitä kaukaisia kevään juttuja. Eihän sitä tiedä missä se maailma silloin seilaa, ei ole mitään kiveen hakattua mitalitavoitetta. Ajatus on joka päivä kehittyä paremmaksi tässä kauden aikanakin.

Turuselle tämä kausi on ensimmäinen pääsarjatason sekä naisten valmentajana. OLS:n kaikkien aikojen pistepörssin ykkönen on nähnyt miesten huipputason pelaajana. Naisten huipputaso oli uusi tuttavuus, mutta valmistautuminen on tehty hyvin.

– On siinä omat piirteensä, jotka on hyvä tietää ja tunnistaa. Rovaniemellä tutkintoa suorittaessani mentorina toimi jääkiekon puolella tyttö- ja naisleijoniakin valmentanut Juuso Toivola. Hän oli tavallaan pohjustamassa sitä, että mitä se naisten maailma joukkuelajeissa on. Karo Kuussaaresta ja Annukka Häklistä on ollut kyllä iso apu, sekä pelillisesti että muutenkin. Vaikka itselleni moni asia on tullut uutena, olen pystynyt myös itse tuomaan uusia asioita.

Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46