Juniorit

Poikamaajoukkueen päävalmentaja Jarmo Härmä analysoi A-poikien SM-sarjaa – ”Enemmän yksilönvapautta ratkoa tilanteita”

23.09.
2020
Juniorit

Jarmo Härmän ja koko U19-maajoukkueen valmennus seuraa tarkasti A-poikien SM-sarjaa. Kuva: Ville Vuorinen

A-poikien SM-sarja alkaa tänään yhden ottelun voimin ja jatkuu heti viikonloppuna. Alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkueen päävalmentaja Jarmo Härmä kommentoi alkavaa sarjaa Pääkallo.fin haastattelussa.

A-junioreiden SM-sarjojen joukkueita on monesti vaikea arvottaa ennakolta paremmuusjärjestykseen, koska joukkueiden kokoonpanot voivat elää rajustikin pitkin kautta. Parhaat pelaavat jo miesten joukkueiden mukana ja nuoremmat lupaukset nousevat mukaan B-junioreista. Siksi on syytä tarkastella joukkueita ja pelaajia kiinnostavuuden kautta.

– Kaikki joukkueet ovat kiinnostavia, tietysti U19-maajoukkueessa on pelaajia tietyistä joukkueista enemmän, mutta kyllä me seurataan tarkalla silmällä koko sarjaa. Tosi laajalla seurannalla edelleen ollaan, koska kisajoukkuetta ei ole vielä lyöty lukkoon. Jonkunnäköinen epävarmuustekijä on myös se, että alkaako u19-kisat ajallaan vai ei, Härmä vastaa diplomaattisesti.

– Olen ehkä vähän tylsä, mutta en voi omassa roolissani ehkä kuitenkaan lähteä yksitellen nimeämään, ketkä pelaajat voisivat olla kiinnostavia. Mutta sarjassa on tosi paljon mukana niitä pelaajia, jotka pelaavat jo Divaria ja liigaa miesten sarjoissa. A-poikien SM-sarjassa me seuraamme edelleen tosi laajalla kaikkia pelejä. Uusia nousevia kykyjä seurataan, ja myös niitä, jotka ovat vielä B-juniori-ikäisiä ja pelaavat jo A-junioreiden SM-sarjaa.

Alkavan A-poikien SM-sarjan mahdollisia kiinnostavia pelaajia voi poimia esimerkiksi heinäkuussa pidetylle U19-maajoukkeleirille valittujen listalta.

Monesti A-ikäisen ja lahjakkaan pelaajan taso riittää jo miesten sarjoihin ja siksi A-junioreiden SM-sarjaa ei pelaa aina ikäluokkansa parhaat pelaajat. Pelaajien seilaaminen kauden aikana jopa B-junioreiden ja miesten edustuksen välillä muuttaa ratkaisevasti voimasuhteita sarjassa. Pudotuspeleissä kokoonpano voi olla täysin eri esimerkiksi silloin, kun miesten edustuksessa pelaavia A-ikäisiä on paljon ja edustus ei pääse pudotuspeleihin tai tippuu sieltä aikaisin. Härmä näkee, että esimerkiksi liigassa paljon vastuuta saavat A-juniorit eivät automaattisesti keikauta voimasuhteita voiton puolelle poikien peleissä.

– Äärimmäisen iso juttu on se, kuinka paljon kyseisestä seurasta pelaa jo miesten edustuksessa merkittävissä rooleissa. Kyllähän heillä se kuorma on aika iso jo siellä liigassa ja divarissa ja varmasti se näkyy sitten suhteutettuna. Esimerkiksi Classicin ja TPS:n edustusjoukkueet ovat niin vahvoja, ettei sinne montaa A-ikäistä mahdu ja varmasti tällaiset jengit ovat vahvoilla, missä pojat pääsevät enemmän keskittymään A-poikien SM-sarjaan.

– Armeija vaikuttaa myös tosi paljon. Kyllähän A-SM on haasteellinen sarja valmentajalle, koska paketti elää aika paljon. Mielenkiintoinen sarja sen takia.

Pelitapakriitikolle A-junioreiden SM-sarja voi olla vaikeaa katsottavaa, mutta peruskatsojalle poikien pelit voivat olla jopa viihdyttävämpi kokemus kuin miesten huippusarjat. Peli virtailee ja seuraavaa tapahtumaa tai ratkaisua voi olla vaikea ennustaa.

– Pallollisen taitavuuden määrä on huikea. Koko ajan varsinkin A-junioreiden SM-sarjassa näkyy tosi voimakkaasti se, kuinka paljon laji ja peli kehittyy, ja ennen kaikkea se, mitä osataan tehdä pallon kanssa. Tietyllä tavalla A-junioreissa on enemmän yksilönvapautta ratkoa tilanteita kuin aikuisten huippusarjoissa.

– Ei ehkä niin tulos edellä mennä ihan joka pelissä ja se taito tulee sieltä esille. Kun vauhtia on enemmän kuin kontrollia, niin onhan se viihdyttävää seurattavaa.

Maajoukkuevalmentaja joutuu tietysti katsomaan pelejä muunkin kuin viihdyttävyyden kannalta.

– Meillä on neljä valmentajaa, jotka seuraavat sarjaa ja olemme jakaneet vastuualueet siten, kuka seuraa mitäkin ja milloinkin. Pyritään pääsemään yksilöön kiinni. Joukkueet pelaavat omalla pelitavallaan ja hyvä niin.

– Etsimme meidän maailmaamme sellaisia palasia, joilla olisi monipuolisuutensa tai yksilöosaamisensa kautta mahdollisuus tuoda vahvuuksiaan maajoukkuemaailmaan. Runkohan meillä on jo pitkälti kasassa, mutta täsmäjätkiä vielä etsitään. Tässä olemme seuraavan leirin valintoja pikkuhiljaa tekemässä, hyvään aikaan alkaa tämä A-SM kausi.

U19-vuotiaiden MM-kisat pelataan tämänhetkisen tiedon valossa Tšekin Brnossa 28.4.-2.5.2021.

Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46