Liigat

Top 5: F-liigan parhaat maalivahdit

16.09.
2020
Liigat

Joonas Kaltiainen on yksi liigan kärkitorjujista. Kuva: Ville Vuorinen

Pääkallo julkaisee kauden alla pelipaikkakohtaisia top 5 -listauksia miesten F-liigasta. Ensimmäisenä vuorossa ovat maalivahdit.

5. Mikko Kirvesniemi, Indians

Indians-torjuja nosti viime kaudella profiiliaan. Aiempi epävarmuus oli poissa Kirvesniemen koppaillessa palloja liki 80 prosentin varmuudella. Indians päästi viime kaudella 108 maalia, eli vain reilut neljä maalia pelissä. Vuotta aiemmin omissa kolisi 145 kertaa. Kookas, liikkuva ja rauhallinen torjuja sai otteisiinsa kaivattua tasaisuutta.

4. Santtu Pohjonen, LASB

LASB puolusti laadukkaasti ja päästi vähemmän maaleja kuin runkosarjassa kakkoseksi tullut Oilers. Pohjosen merkitystä alakerran viimeisenä lukkona ei voi korostaa liiaksi. Hyvin liikkuva torjuja vangitsi palloa jälleen yli 80 prosentin varmuudella vaikka torjui eniten koko liigassa, 455 kertaa. Pohjonen teki historiaa pitämällä saman joukkueen (ÅIF) nollilla molemmissa runkosarjakohtaamisissa.

3. Joonas Kaltiainen, Oilers

Kaltiainen saattaa olla parhaana päivänään liigan paras torjuja. Tasaisuuden kanssa on kuitenkin ollut haasteita. Akrobaattisten huipputorjuntojen jatkoksi pienikokoinen Oilers-molari laskee toisinaan taakseen turhan helppoja kuteja. Virheherkkyys on kuitenkin pienentynyt. Oilersin uuni ei ole kaikkein helpoin paikka veskarille, sillä toisinaan hyvinkin innokkaaksi yltyvä hyökkäyspeli avaa vastustajalle vastaiskusaumoja. Oilers voitti viime kaudella useampia tiukkoja pelejä maalilla tai kahdella, eikä vähiten Kaltiaisen ansiosta.

2. Eero Kosonen, Steelers

Viime kausi ei mennyt Kososen osalta nappiin. SPV:n maalinsuu ei kuitenkaan ollut erityisen kiitollinen paikka veskarille, sillä torjuttavaa riitti ja usein vieläpä alivoimaisten vastaiskujen muodossa. Kososen SPV-sopimus oli tiettävästi liigahistorian arvokkaimpia, eikä huipputorjujaa mitä ilmeisemmin enää pidetty mittavan sijoituksen arvoisena. Torjuttavaa piisaa myös Steelersissä. Hämeenlinnalaisten reppu venyi viime kaudella – passiivisesta pelitavasta huolimatta – yli kahdeksan kertaa pelissä. Teräsmiesten puolustuspelaaminen lienee kuitenkin SPV:tä tiiviimpää, joten on kiehtovaa nähdä, miten Kosonen nuoren joukkueen takana suoriutuu. Ainakin maajoukkueessa 34-vuotias veskari on ollut organisoidumman viisikon alla erinomainen.

1. Lassi Toriseva, Classic

Sarjan selvästi parhaan ja myös parhaiten puolustavan joukkueen takana on mukava torjua. Oman haasteensa heittää kuitenkin se, että Classicin maalia kohti ammutaan vain noin 16 kertaa pelissä. Silti Toriseva on ollut jo vuosia itse varmuus. Classic-kasvatin kopeista ei välttämättä saa yhtä näyttäviä highlight-pätkiä kuin joidenkin virkaveljien edesottamuksista, mutta tasaisuudessa Toriseva on omaa luokkaansa. Ohipelejä ei tule ja helppoja maaleja livahtaa ani harvoin. Siksi Lassi Toriseva on Pääkallon mielestä liigan paras maalivahti.

Pääkallo.fi