Useampi tukija mahdollisti Kososen Steelers-sopimuksen: ”Playoffit ovat tavoitteena tässä vaiheessa”

Eero Kosonen koppailee ensi kaudella palloja Steelersin maalilla. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Eero Kosonen koppailee ensi kaudella palloja Steelersin maalilla. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Keskikesästä asti vellonut huhu maajoukkueen ykkösvahdin Eero Kososen siirrosta Hämeenlinnan Steelersin paitaan toteutui vihdoin elokuun lopussa. Kosonen kommentoi siirtoaan Pääkallolle maanantaina.

Kososen siirto on yllättävä varsinkin siksi, että maalivahti on maailman parhaita tontillaan ja Steelers liigan heikoimpia joukkueita. Toisekseen Kososen hintalappu on tiedetysti melko korkea verrattuna kehen tahansa liigavahtiin. Steelersin toiminnanjohtaja Noora Lavonen avasi Kososen siirtoa seuran näkövinkkelistä.

Miten Steelers aikoo rahoittaa Eero Kososen sopimuksen?

– Meillä on kumppaneita jotka rahoittavat sopimuksen. Kososen sopimuksen mahdollistaa lopulta monen tekijän summa, Lavonen avaa.

Kosonen asuu Helsingissä, mutta lähtee nyt kolmanteen kauteensa reissupelaajana. Kaksi edellistä menivät SPV:ssä pääkaupungista käsin. Huumorikysymykseen VR:n mahdollisesta sponsoriosallisuudesta, Lavonen kommentoi, että Kososen reissaamisesta ei ole vielä sovittu sen tarkemmin tässä vaiheessa. Hämeenlinnaan pääsee Helsingistä huomattavasti sutjakkaammin kuin avaruuden pääkaupunkiin junalla tai vaikka autolla.

Steelers osoitteena on Kososen tasoiselle pelaajalle erittäin yllättävä valinta. Ehkä vielä enemmän yllättää se, että Steelers seurana otti keväällä kovia iskuja taloudellisesti, eikä seura ole kertaakaan liigatasolla vakuuttanut erityisen aktiivisena siirtomarkkinoilla. Kososen SPV-sopimus oli yksi viimeisen vuosikymmenen rahakkaimpia.

Seurassa oli keväällä Yt-neuvottelut. Toiminnanjohtaja lomautettiin osa-aikaisesti, urheilutoimenjohtajan virka lopetettiin, seuratyöntekijästä tehtiin osa-aikainen ja opiskelijayhteistyö loppui. Miten Kososen hintatason maalivahdin hankinta osuu tähän pirtaan?

– Seuran eri joukkueilla on aina omat taloutensa, eivätkä ne liity suoraan seuran työsopimuksiin. Seuran työsopimukset ja joukkueiden pelaajasopimukset eivät ole siis vertailukelpoisia tässä tapauksessa, Lavonen selventää.

Steelerskin soveltaa vanhaa viisaaksi todettua seuramallia, jossa esimerkiksi huikentelevainen miesten edustusjoukkue ei voi taloudellisesti painaa koko seuran taloutta hunningolle riskeillä. Joissain seuroissa edustusjoukkueiden toiminta ajoi menneinä vuosina jopa edustusjoukkueita ja seuroja kokonaan erillisiksi organisaatioiksi.

Neuvottelut kestivät melko pitkään. Mistä seikoista väänsitte kaikkein eniten?

– Tässä oli molemmin puoli harkinnan tarvetta. Taustalla oli moninaisia seikkoja. Tietysti neuvottelut vievät aina aikaa ja olihan tuossa kuitenkin kesäkuukaudet välissä, jotka osaltaan selittävät aikataulua.

Monestako sponsorista on kyse tässä Kososen tapauksessa?

– Sanotaan nyt että useammasta, mutta sen enempää en paljasta tässä vaiheessa. Tuomme tukijat erikseen esille myöhemmin.

Steelers on ollu liigassa joka vuosi ns. Kellarikerroksessa. Onko hankinnan suhteen ajatuksena, että joukkue nousee pois sieltä?

– Totta kai. Eeron tulo tuo meille pelillistä varmuutta, kun meillä on aika nuori joukkue. Maalivahtitilanne on meillä nyt erinomainen. Playoffit ovat tavoitteena tässä vaiheessa, ja Eeron sopimus auttaa sen tavoitteen toteuttamista.