Liigat

Ennätyksen uusiksi syötellyt Salin: ”Ei tarvi ihan joka paikasta raapaista”

27.10.
2020
Liigat

Eemeli Salin johtaa F-liigan pistepörssiä. Kuva: Esa Takalo


Sunnuntaina tehtiin salibandyhistoriaa, kun Classicin Eemeli Salin asetti seitsemällä maalisyötöllään yhden ottelun syöttöennätyksen uusiin lukemiin.

Tehot 0+7 Steelersiä vastaan iskenyt Salin kertoo Pääkallon haastattelussa, että ottelun tapahtumia ehti kelailla hyvin läpi kotimatkalla. Kaikki seitsemän syöttöä ja muutama itse tuhrittu maalipaikka pyörivät verkkokalvoilla tähtihyökkääjän körötellessä Tampereelta Uuteenkaupunkiin. Salin muutti perheineen takaisin kotikaupunkiinsa keväällä.

F-liigan pistepörssiä johtava hyökkääjä haluaa korostaa koko viisikon tekemistä.

– Se oli niin raikasta se meidän kentän hyökkäyspelaaminen, Salin kommentoi Pääkallolle.

Salin sanoo havahtuneensa ennätyksestä vaihtopenkillä tutkaparinsa Sami Johanssonin kanssa käymänsä keskustelun jälkeen.

– Johanssonin Sami kysyi kuuden jälkeen penkillä, että onko sulla kuusi syöttöä ja sanoi, että taitaa olla ennätys aika lähellä. Siihen asti en ollut ajattelut asiaa.

– ”Jöpö” (Johansson) sanoi sitten, että pitäiskö sitä ruveta pelaamaan. Sanoin, että ei varmasti, silloin se ei ainakaan tule.

Salinin kausi on startannut muutenkin varsin mallikkaasti. Kokenut hyökkääjä on iskenyt seitsemään otteluun 10+13=23 pistettä. Tehotilasto näyttää hävytöntä lukemaa, +31.

– On mennyt hyvin, mutta kyllä siltikin katson omaa peliä aika kriittisesti. Muutama peli on osunut tällekin kaudelle, joihin ei voi kauhean tyytyväinen olla. Semmoista tasaisuutta kaipaa vielä, vaikka tulokset ovat olleet hyviä.

Salin kertoo, että takana on vahva treenijakso. Keväällä hän ehti huoltaa pikkuvammat kuntoon. Pari viikkoa meni pettymystä niellessä ja levähdellessä, sen jälkeen mies on harjoitellut päivittäin.

– Ollaan treenattu niin hyvin kevät ja kesä, että nyt on hyvä itseluottamus pelata. Pystyy luottamaan omaan kuntoon ja pallotatsiin. Sitä kautta kun on itseluottamus on kohdillaan, niin pelaaminenkin on helpompaa.

Vaikka Classic on edennyt voitosta voittoon, on Salinin mielestä matkaan mahtunut heikompiakin esityksiä.

– Kausi lähti hyvin käyntiin Supercupin voitolla, mutta seuraava oli välipeli (Welhot). Sitten tuli TPS ja latauduttiin siihen tosi hyvin. Sen jälkeen tuli taas välipeli (OLS).

– Se saattaa näyttää siltä, että jotkut pelit on vedetty rutiinilla, mutta kyllä välillä olisi voinut kovempaakin latautua. Mutta sekin on ihan inhimillistä, Salin pohtii.

Aiemmin Salin on tunnettu enemmän maalintekijänä. Viime vuosina tehot ovat kuitenkin tasoittuneet. Viime kaudella syntyneeseen piste-ennätykseen mahtui yhtä monta maalia kuin syöttöäkin, 32+32=64. Kuudella viime kautta edeltäneellä sesongilla USB-kasvatti ehti latoa enemmän maaleja kuin syöttöjä.

Pelintekijäksi hän ei kuitenkaan ole profiloitumassa.

– Ehkä siinä on se, että ei tarvi ihan joka paikasta raapaista, kun katsoo muuta kentää. Sami (Johansson) osuu melkein joka paikasta. (Nico) Salo ja (Mikko) Leikkanen ovat myös hyviä tekemään maaleja. (Tuukka) Salo juniorillakin on hyvä veto ja on ruvennut osumaan.

– Moni sanoo, että olen rymistelijä ja maalintekijä, mutta ei se ihan niinkään ole. Jotain pelistä ymmärränkin. Pelivuosien myötä olen saanut myös päätä ylös ja näen kentän paremmin, kun olen pallossa.

Pohtiessa pelityylin muuttumista, Salin tunnistaa yhdeksi merkittäväksi tekijäksi juuri ympäröivät pelimiehet. Classic-uran ensimmäiset vuodet Kooveesta aikanaan tullut hyökkääjä pelasi laituriparina enemmän pelintekijänä tunnetun Lassi Vänttisen kanssa. Viimeiset pari kautta ovat sujuneet armoitettuna maalintekijän Sami Johanssonin rinnalla.

– On se pitkälti siitäkin kiinni, kenen kanssa pelaa ja kenelle ne viimeiset tilanteet yleensä pelataan. Nyt kun Sami on tuommoinen maalintekijä, niin sitä kannattaa hyödyntää.

Laituriparina myös kahdet edelliset MM-kisat hyökänneet Salin ja Johansson miehittävät pistepörssin kärkipaikkoja. Viime kaudella Johansson oli hävyttömän kovassa iskussa, tänä syksynä Salin on avannut pisteiden valossa terävämmin. Kisailua kaksikon välillä ei kuitenkaan ole, Salin sanoo.

– Ei ole kummankaan tapaista. Ollaan molemmat aika nöyriä pelaajia, vaikka pinnoja tuleekin. Ei kilpailla, sen voin sanoa rehellisesti.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira