Liigat

Ensimmäistä liigakauttaan pelaava Hannu Palomäki luottaa itseensä: ”En ole koskaan perustanut liikkeeseen peliäni”

08.10.
2020
Liigat

Hannu Palomäki esittelee temppujaan ensimmäistä kertaa liigatasolla. Kuva: Juhani Järvenpää

Pitkään menestyksekkäästi Divarissa pelannut Hannu Palomäki pelaa kokeneella iällä ensimmäistä liigakauttaan. Mielenkiintoinen pelaaja uskoo pärjäävänsä omilla vahvuuksillaan.

Moni joukkue haaveilee liiganoususta ja sen tuomasta tunnelmasta ja juhlinnasta. Nurmon Jymy nousi kabinettipäätöksellä liigaan koronaviruksen jyllätessä pahimmillaan, mutta Palomäki otti poikkeuksellisen nousun vastaan lämpimästi, vaikka Nurmon torilla ei tavattukaan.

– Tietenkin kaikille tuli yllätyksenä, että kausi loppui seinään. Hetkellisesti oli sellainen fiilis, että katsellaan viikon päästä mitä tapahtuu, sen enempää ei tullut mietittyä. Lopputulema oli iloinen yllätys vaikkei se urheilullisesti paras vaihtoehto ollut, eikä ollut yhtä kovia nousukekkereitä mitä olisi ollut normaalisti. Otettiin paikka lämmöllä vastaan ja seurakin päätti, että siihen on resurssit.

Divarissa 203 pistettä 133 peliin tehnyt Palomäki on vastaanottanut uuden haasteen itsevarmasti. Kokenut pelaaja ei ole lähtenyt hötkyilemään, vaan luottaa siihen, että vahvat pallolliset avut laittavat jatkossakin viulunsoitto- tuuletuksen soimaan.

– Ei siinä sen kummempaa. Liike ja vauhti on kovempaa, mutta itse en ole koskaan perustanut liikkeeseeni peliä. Koen, että pysyn peliälyllä, pallokontrollilla ja tällaisilla asioilla ihan hyvin mukana. En nopein tai toisiksi nopein tule koskaan olemaan kentällä, oli sarjataso mikä tahansa. On se vauhti kovempaa ja virheet näkyvät tulostaululla Divaria herkemmin, vaikka sielläkin on tosi urheilullisia porukoita varsinkin kärjessä.

Palomäki on käynyt ennen tätäkin kautta haistelemassa liigaympyröitä. Reilu kymmenen vuotta sitten hän pelasi Jymyssä kakkosdivaria ja oli mukana SPV:n liigaringissä. Jymyssä pelasi tuolloin paljon SPV-taustaisia pelaajia ja tavoitteena oli nousta Divariin.

– Olin SPV:n ringissä pari kautta mukana kultavuosien aikaan, mutta koin itse, etten olisi tarpeeksi isoa roolia pystynyt ottamaan siinä vaiheessa reipas kymmenen vuotta sitten. Olen ollut tyytyväinen tähän ratkaisuun, että olen mennyt ison roolin perässä.

Parin liigaringissä vietetyn kauden jälkeen Palomäki kävi reissupelaajana Vaasassa pelaamassa ensimmäiset kaudet pääsarjassa. Hän takoi hurjat 50 pistettä ensimmäisellä kaudellaan, vaikka jo silloin työt hankaloittivat panostamista korkealla sarjatasolla.

Vaasan reissun jälkeen Palomäellä oli tarkoitus miettiä hetki rauhassa, mutta päätyi nopeastikin takaisin Nurmon Jymyn kakkosdivariporukkaan. Taustalla painoi halu kuitenkin pelata ja seuran tavoite Divarinoususta.

– Olen ymmärtänyt omalle kohdalle tämän parempana ratkaisuna, että teen töitä ja pääsen pelaamaan suuressa roolissa, enkä kierrä ilman palkkaa Suomea pienessä roolissa ja viime vuosina on myös perhe ollut tärkeänä tekijänä. Ainahan sitä pelaaja haluaisi pelata mahdollisimman korkealla sarjatasolla, mutta tämä on ollut itselle parempi paketti.

Jymyn Divarinousun jälkeen Palomäki on pelannut jokainen kausi, vaikka on välillä joutunut miettimään pelaamistaan. Aikaisemmin liigapelit ovat jääneet erinäisten syiden takia haaveeksi, mutta Jymyn yllättävä nousu herätti lopulta kipinän oman tason testaamiseen.

– Kesällä joutui pitkään miettimään mukaan lähtemistä, kun on perhettä ja työkseen tulee ajettua muutama sata kilometriä päivässä. Mietin, että onko järkevä valinta vielä pelata ja minkälainen kipinä löytyy. Sarjatason takia halusin vielä pelata ja tulla testaamaan.

Ensimmäiseen neljään peliin Palomäki on saalistanut tehot 1+1.

– Kova halu on näyttää, että pystyn vielä alkukautta enemmän tulosvastuuseen, nyt on ollut vähän pienempi rooli ensimmäisissä pelissä verrattuna siihen mihin olen tottunut. Se on ihan ymmärrettävää, koska vähän myöhään tein sopimuksen ja siinä oli myös pieni loukkaantuminen polvessa.

Jymy on hävinnyt selvästi sarjan ennakkosuosikeille Classicille ja Oilersille. Niin sanotuilta päävastustajilta, Steelersiltä ja Tiikereiltä Jymy onnistu vain Tiikereiltä nappaamaan yhden pisteen rankkaritappion jälkeen.

– Pistetili on avattu ja olemme alkukauden niitä kuuluisia oppirahoja makselleet. Isoimmat haasteet meillä on vielä siinä, että altavastaajana me näköjään pystymme pelaamaan hyvää puolustuspeliä, mutta hyökkäyspeliä pitää kehittää. Jos se kehittyy, niin uskon että taistelemme joka ilta pisteistä.

Tämän kauden jälkeen on Palomäellä edessä tuttu mietintä.

– Tämän kauden pelaan, mutta tulevaisuudessa on varmasti haastavat lähtökohdat lähteä enää pelaamaan pääsarjatasolla

Eerik Lukkari
Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46