Divarit

Ilmivalta viime päivien koronakeskustelusta: ”Ymmärrän eri osapuolia ja mielipiteitä”

16.10.
2020
Divarit

Pekka Ilmivalta kommentoi viime päivien keskustelua. Kuva: Juhani Järvenpää

Suomen hallitus julkisti torstaina erinäisiä linjauksia, joiden perusteella sisäurheilulajien harrastamista tulisi välttää varsinkin alueilla, joissa koronavirustilanne on leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.

Suomen Salibandyliitto julkaisi torstaina oman kannanoton, jonka viesti oli pitkälti se, että harrastaminen jatkuu jos ei selkeitä muutoksia tule ohjeisiin. Kannaotossa todettiin myös, että turnausmuotoisiin otteluihin ei saa enää ottaa yleisöä.

Perjantaina eri joukkueurheilulajien edustajat kokoontuivat ja julkaisivat yhteisen kannanoton, jossa pitkälti lähdettiin siitä, että harrastustoimintaa tulee jatkaa turvallisuus kuitenkin huomioiden.

– Lajiliitoilla on yhteinen tahto pitää urheilu pyörimässä, jahka se on vain mahdollista. Paikallisten ohjeiden mukaan mennään tietysti, kuten nyt Vaasassa, jossa ei pelata tällä hetkellä, Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta kommentoi Pääkallo.fi:lle.

Vaasassa virustilanne on äitynyt viime viikkoina pahaksi ja sairaanhoitopiiri on toistaiseksi ainoana leviämisvaiheessa.

– Tällä hetkellä on tärkeä seurata Aluehallintoviraston alueellisia ohjeita torstaisen linjauksen lisäksi. Tilannehan vaihtelee alueellisesti ja meidän on tärkeää viestiä siitä yhteisölle, että tiedetään missä mennään, Ilmivalta kertoo tämän hetken toimenpiteistä.

Avi ei ole sinällään linjannut mitään sen erikoisempaa kuin hallituskaan. Harrastustoiminnasta lukee tällä hetkellä näin:

”Hallitus suositteli 15.10.2020, että aikuisten korkean tartuntariskin ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa keskeytettäisiin alueilla, joissa koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa. Kaikenikäisten harrastustoiminta pitäisi järjestää niin, että osallistujien ja seurueiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Leviämisvaiheen alueilla hallitus suosittelee ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä tarvittaessa kokonaan, mutta lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta pitäisi käyttää erityistä harkintaa. Myös sairaanhoitopiirit ja kunnat voivat antaa tarkempia alueellisia ja paikallisia suosituksia harrastustoiminnan järjestämisestä.”

Lasten ja nuorten osalta ollaan valmiita joustamaan ohjeissakin eri tavoin. Tosin ohjeet ovat kaikkinensa hyvin löyhät. Lasten ja nuorten koronan aiheuttamasta pahoinvoinnista, eristäytymistä ja ahdistuksesta on ollut jonkin verran uutisointia ja puhetta viime aikoina. Joukkuelajit voivat olla hyvä lääke tämänkaltaisten sosiaalisten ja henkisten ongelmien ehkäisyssä.

Eikä harrastusmahdollisuuksien kapenemisen ongelmat kosketa tietysti pelkästään lapsia ja nuoria.

– Juuri nämä asiat ovat olleet aika paljon esillä viime päivinä eri lajien välillä. Siitä lähdetään, että ihmiset voivat harrastaa ja liikkua ankean korona-arjen keskellä. Pelaaminen on tärkeä osa sitä. Omilla linjauksilla pyrimme edesauttamaan pelaamisen jatkumista turvallisesti, Ilmivalta avaa.

Salibandyväen keskuudessa on kritisoitu osin sitä päätöstä, että turnausmuotoisiin peleihin ei otettaisi yleisöä. Samaan syssyyn moni on myös kiitellyt linjaa.

– Salibandy on siitä spesifi laji, että meillä pelataan enemmän turnausmuotoisia pelejä ja silloin joukkueita ja ihmisiä on paljon halleilla. Siellä oleskelua pyritään vähentämään eilisillä linjauksilla, jotta pelaajat voivat jatkaa turvallisesti.

– Ymmärrän vanhempia ja palautettakin on tullut tästä suoraan. Toisaalta myös hyvää palautetta siitä, että linjaus helpottaa kauden jatkamista. Vaikka vanhemmat olisivat paikalla oikeaoppisesti maskien kanssa niin esimerkiksi tungosta syntyy enemmän halleilla kun joukkueita on paljon, Ilmivalta perustelee.

Tilanne on kaikkien kannalta hankala, mutta Salibandyliitossa pyritään luovimaan vaikeiden ratkaisuiden kanssa parhain mahdollisin keinoin. Koronaviruksen käsitteleminen ja toimenpiteet herättävät vahvoja mielipiteitä läpi lajiväen.

Ilmivallalla riittää ymmärrystä eri osapuolille ja mielipiteille.

– Viime päivien palaute on ollut ylipäänsä melko kirjavaa. Osan mielestä ylireagoidaan, osa pitää linjauksia riittämättöminä. Jotkut ovat kuitenkin myös kiitelleet siitä, että on tehty hyviä linjavetoja. Tilanne on hankala, ja ymmärrän eri osapuolia ja mielipiteitä, toiminnanjohtaja päättää.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen