Divarit

Koronakaranteeni lyhenee – jatkossa 10 päivää riittää

08.10.
2020
Divarit

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uuden ohjeistuksen mukaan koronakaranteenin pituus lyhenee ensi maanantaista (12.10.) alkaen.

Aiemmin omaehtoinen sekä lääkärin määräämä karanteeniaika oli 14 päivää, mutta maanantaista alkaen se on 10 päivää.

– Tiedämme tutkimukseen perustuen, että vain osa tartunnalle altistuneista sairastuu. Yli puolet näistä sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä altistumisesta ja lähes kaikki 10 päivän sisällä. Vain hyvin harva sairastuu enää tämän jälkeen, ylilääkäri Taneli Puumalainen kommentoi THL:n kotisivuilla.

– Jos koronaan viittaavia oireita ilmenee 10 päivän jälkeen altistumisesta, kannattaa silti tehdä oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, Puumalainen korosti.

Myös eristyssuositusten suhteen tehtiin muutoksia. Kotiristyksellää tarkoitetaan sitä, että henkilö ei ole lähtökohtaisesti missään tekemisissä terveiden kanssa.

Jos henkilöllä on lievä koronavirusinfektio niin eritysaika voi olla jatkossa seitsemän päivää neljäntoista sijaan. Kotieristys voidaan lopettaa viikossa siinä tapauksessa jos henkilö on ollut kaksi päivää täysin oireeton. Haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä ainoana oireena ei vaadi eristyksen jatkamista

– Koronavirusinfektioon sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan pari päivää ennen oireiden alkua ja muutama päivä sen jälkeen. Tämän jälkeen erityisesti lievissä infektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti, vaikka osa oireista jatkuisikin, Puumalainen selvensi.

Karanteeniajan lyheneminen auttaa jossain määrin myös salibandykauden pelaamisen suhteen, sillä tähän mennessä karanteeniin on joutunut jo useita joukkueita, ja otteluohjelmia on jouduttu rukkaamaan sen vuoksi.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen