Liigat

Kovaan maalivireeseen yltynyt LASB-hyökkääjä Perttu Koljonen: ”Uskallan luvata että se menee rikki”

18.10.
2020
Liigat

Perttu Koljonen ja LASB ovat avanneet kautensa mainiosti. Kuva: Juha Käenmäki

LASB on avannut kautensa vakuuttavasti. Samoin on joukkueen tähtihyökkääjä, tehot 8+3=11 summannut Perttu Koljonen.

Lahtelaisryhmä majailee sarjataulukossa neljäntenä. Se on raapinut kuudesta pelistä 14 pistettä, eikä ole jäänyt kertaakaan ilman pisteitä. Saldo on erinomainen, kun huomioi LASB:n kohdanneen neljä niin sanottua top8-joukkuetta, joista kolme vieläpä vieraskentällä.

Koljonen sanoo Pääkallolle, ettei vahvan startin takana ole mitään erityistä salaisuutta. Ennemminkin pitkäjänteinen työ on alkanut kantaa hedelmää.

– Samalla rungolla ollaan päästy menemään ja painettu hyvin hommia. Omaan silmään on tuntunut, että koko ajan on vuosi vuodelta menty eteenpäin. Aiemmin se ei ehkä vielä konkretisoitunut pisteissä, Koljonen pohtii.

– Viime kaudella oli paljon hyviä asioita, mutta tuskailtiin maalinteon kanssa. Siihen on saatu nyt parannusta.

LASB on toden totta parantanut maalintekoaan. Viime kaudella joukkue osui vain neljä kertaa peliä kohden. Tämän kauden alkutaipaleella LASB on heiluttanut maaliverkkoa keskimäärin 5,5 kertaa ottelussa. Koljonen sanoo, että tehot ovat löytyneet harjoituskentän kautta.

– Treenitasolla siihen (hyökkäyspeliin) on laitettu paljon paukkuja. Ihan alkukesästä lähtien on painotettu maalintekoa ja hyökkäyspeliä.

24-vuotias hyökkääjä kuitenkin näkee LASB:n pelin peruskiven olevan edelleen laadukas puolustuspelaaminen.

– Kyllä se on pitkälti syy siihen, miksi pisteitä on tullut noin hyvällä tahdilla. Puolustuspää on todella kovassa tikissä ja ollut jo pidemmän aikaa, ja kun on vielä Santtu Pohjonen viimeisenä lukkona.

LASB:n vahvan alun taustalle voi nostaa myös sen tosiasian, että joukkue on onnistunut laajalla rintamalla. Ykköskentässä puolustajana pelaava Miska Mäkinen on paukuttanut kovat 4+8=12 tehot. Koljonen taas on takonut kakkoskentästä 11 pinnaa.

Joukkueen tehotilaston kärjessä ovat kuitenkin kolmoskentän Juhopekka Auroila ja Jesse Arola, jotka ovat viisi maalia plussalla. Tehot 3+2=5 iskenyt Arola on tehnyt identtiset pisteet EräViikinkien tuplapaitaa kantavan Markus Salmen kanssa.

– Meidän kolmosketju on vetänyt todella hyvin. Paperilla kun katsoo, niin ei varmaan ennen kauden alkua hirveästi odotettu ja suurin osa ei varmaan ollut miehistä kuullutkaan. Ovat painaneet törkeän hyvää duunia.

LASB:n parhaan maalintekijän mielestä juuri onnistumiset laajalla rintamalla ovat alkukauden positiivisin asia.

– Meilläkin nuoria jätkiä aika paljon. Ollaan tällä kaudella vähän vanhempia ja kasvettu. Lämmittää mieltä, että on onnistuttu laajalla rintamalla.

Kotikulmilla viihtyy

Joukkueen tavoin Koljosen oma kausi on lähtenyt käyntiin mainiosti. Kahdeksan kertaa osunut hyökkääjä on maalipörssin jaetulla kolmostilalla. Niin sanotusti puskista Koljosen vahva vire ei kuitenkaan ole tullut, sillä lahtelainen on puhkaissut 30 pisteen rajan kahdella edellisellä kaudella.

Nykyinen maalivire siivittäisi 35 täysosuman kauteen.

– On lähtenyt ihan mukavasti käyntiin. Meikäläisen tehtävä on tehdä maaleja ja ihan suhteellisen hyvin olen siinä alkukauden osalta onnistunut. Koitetaan pitää sama tahti läpi kauden, niin voi olla omalta osalta tyytyväinen.

Koljonen on hyökännyt LASB:n kakkosketjussa Tuure Ailion ja Vili Näverin rinnalla. Trion alapuolella puolustavat Patrik Laitinen ja Lauri Palvaila.

– Ollaan saatu rakennettua todella hyvin toimiva ja ennen kaikkea hyvin roolitettu ketju. Ailio saatiin pitkän loukin jälkeen takaisin. Hän on todella tärkeä palanen. Alakerrassa Palvaila-Laitinen-kaksikko on vähän nimettömämpi suurelle yleisölle, mutta todella ilomielin pelaan näiden herrojen kanssa. Sieltä löytyy vastustajan ykköstähtiä rintataskusta ilta toisensa jälkeen.

Kaudella 2014-15 liigassa läpimurtonsa Kooveen paidassa tehnyt Koljonen on aina omannut hyvän laukauksen. Viime vuosina hän on kuitenkin profiloitunut selvemmin maalintekijäksi. Tähän on vaikuttanut ennen kaikkea pelipaikan vaihtuminen sentteristä laituriksi. Koljonen sanoo, ettei haikaile enää keskelle.

– Kyllä maalien tekeminen on sen verran kivaa puuhaa, että ihan mielellään olen laidassa.

Kuten todettua Koljonen on kovassa maalivireessä. Seitsemättä kauttaan liigassa pelaava, 158 runkosarjaottelua ja niissä 109 maalia iskenyt laituri on puhkaissut urallaan 30 pisteen rajapyykin kolmesti. Seuraava kymmenluku on vielä rikkomatta.

– Kyllä uskallan luvata, että se menee rikki. Ihmettelen jos ei mene.

Henkilökohtaisten onnistumisten ohella Koljonen kertoo nauttivansa pelaamisesta kotikulmilla. Lahdesta kotoisin oleva hyökkääjä siirtyi aikanaan 18-vuotiaana Kooveen paitaan kyläseura LaSB:sta.

– Meillä on hyvä pöhinä sählyn suhteen kokoajan. Vaikka korona jyllää, niin tuntuu, että hyvän alkukauden takia meininki on noussut entisestään.

– Nautin suunnattomasti täällä pelaamisesta. Kotipeleissä on loistava meininki rajoituksista huolimatta ja seuralla vahvat tukijoukot taustalla.

Koljonen on päässyt hyötymään seuran taustajoukoista konkreettisesti. Rakennusinsinöörille järjestyi LASB:n kautta osa-aikainen koulutusta vastaava työpaikka. Niinpä Koljonen pääsee yhtäältä alkuun työurallaan, mutta pystyy myös panostamaan salibandyyn.

Tulevien vuosien tavoitteita udellessa, Koljonen kertoo niiden liittyvän LASB:n kanssa menestymiseen. Ensimmäisenä tavoitteena on tietysti seurahistorian ensimmäinen pudotuspelipaikka.

– Se ei vielä riitä, että päästän puolivälieriin ja lähdetään 4-0 lauluun. Siellä menestyminen on lähivuosien tavoite.

– Jos miettii henkkoht. tavoitteita miettii, niin maajoukkuepaidan pukeminen olisi hieno juttu. Mutta se tulee sieltä, jos on tullakseen. Nyt keskitytään LASBiin.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira