Liigat

Matti Pienihäkkinen Turun derbystä: ”Tästä oli pitkään kesästä asti puhuttu”

02.10.
2020
Liigat

Matti Pienihäkkinen Turun ensimmäisessä derbyssä 30.9.2020. Kuva: Anssi Koskinen

Keskiviikkona oli historiallinen päivä Turun salibandyhistoriassa, kun Kupittaan palloiluhallissa pelattiin ensimmäinen paikalliskamppailu naisten F-Liigan A-lohkossa. A-lohkoon noussut FBC Loisto kukisti perinteikkään Turun palloseuran maalein 10-6.

FBC Loiston päävalmentaja Matti Pienihäkkinen oli joukkueensa kanssa erikoisessa tilanteessa, koska Loiston kotipelit pelataan yleensä Sport Gardenilla ja nyt Turun ensimmäinen derby pelattiin TPS:n kotikentällä. Tutut syyt vähensivät myös katsojia.

– Se oli kotiottelumme, mutta eihän me olla koskaan aikaisemmin pelattu Kupittaan palloiluhallilla. TPS oli vierasjoukkueena, mutta heille tietysti se oli tuttu paikka pelata ja meille uutta ja ihmeellistä.

– Nyt kun on paljon puhuttu siitä, että täytyy olla maskit ja kaikki katsomossa ja peli tuli vielä ruudusta selostuksineen, niin kyllä se vähän varmasti vähensi yleisöä, kun kaikki eivät uskaltaneet koronapelossa paikanpäälle. Siihen nähden 350 katsojaa oli hyvä määrä. Järjestelyt ja kaikki meni hyvin ja saatiin tehtyä hyvä tapahtuma, Matti Pienihäkkinen summaa historiallista tapahtumaa.

Itse pelissä Loisto otti tärkeän voiton. Nuorisomaajoukkuepelaajia vilisevä ryhmä on sarjanousijan statuksesta huolimatta erittäin potentiaalinen joukkue. Viime kausi B-lohkossa sujui voitosta voittoon, joten voittaminen ei ole mikään uusi asia.

– NLA:ssa sarjasysteemi on vähän sellainen, että voit hävitä kaikki 21 peliä ja voittaa Suomen mestaruuden, jos sen jälkeen alkaa voittamaan pelejä. Sinänsä pisteillä ei niin suurta merkitystä ole, mutta onhan se hyvä saada nuorelle joukkueelle uudessa sarjassa heti onnistumisia myös pisteiden muodossa.

– Molemmat joukkueet tuntevat toistensa pelaajat ja tästä oli pitkään kesästä asti puhuttu ja olihan se normaalia sarjapeliä tärkeämpi peli. Meidänkin pelaajillamme pallo poltteli ensimmäisessä erässä ja oli jännitystä ilmassa, vaikka aikaisemmin kun ollaan Ruotsissa ja Tsekeissäkin kierretty turnauksia, niin pelaajat ovat olleet kylmän viileitä loppupeleissäkin.

Loiston joukkue on tosiaan erittäin nuori, kun vanhin pelaaja on 21-vuotias. Pienihäkkinen yritti kesän aikana saada kokemusta joukkueeseen, mutta luottaa täysin nykyisten pelaajien iskukykyyn.

– Kesällä Ella Alangon kanssa paljon viestiteltiin ja yritin saada häntä joukkueeseen. Hän on kokenut ja paljon nähnyt pelaaja, ja hän varmasti olisi auttanut paljon nuorta joukkuettamme. Onhan meidänkin pelaajamme olleet monissa koitoksissa, mutta onhan se selvää, että 30-vuotias ja naisten maajoukkueessakin pelannut pelaaja olisi todella hyvä johtaja pelaajistoon. Alankoa ei saatu ja menemme omalla nuorella porukalla ja en näe siinä mitään ongelmaa. Ei kukaan kumartele turhia, vaikka ketä olisi vastassa.

FBC Turun alaisuudessa toimiva Loisto on hienolla tarinalla noussut iltapäiväkerhoista Turun ykkösseuraksi naisten puolella. TPS on imenyt vuosien saatossa ehkä nimekkäimmät ja kokeneimmat pelaajat samalla kun Loisto on noussut alasarjoista liigaan muuttumattomalla ryhmällä. Pienihäkkinen näkee nimenomaan tämän Loiston tarinan mahdollistajana.

– TPS on ollut liigassa kauan ja me aloitimme aikoinaan 4.divarista, kun olimme uusi seura. Yleensä paikkakunnan korkeimmalla sarjatasolla pelaavan joukkueen on helpointa hankkia pelaajia. Meillä samat pelaajat ovat pysyneet joukkueessa ja he ovat itse halunneet aina nousta seuraavalle tasolle.

– Kun pelaajat ovat suurin piirtein samaa ikäluokkaa, niin se seuraava sarjaporras on ollut aina siihen hetkeen sopiva taso. Ei olla noustu suoraan sinne korkeimmalle tasolle, vaan pelaajat ovat joutuneet itse nostamaan joukkueen ja pelaamaan samalla isossa pallollisessa roolissa, eikä ole joutunut koko ajan puolustamaan. Jos tämä porukka olisi kaksi tai kolme vuotta sitten pelannut jo liigassa, niin sehän olisi ollut sellaista selviytymistä. Nyt he ovat saaneet pallon kanssa häärätä alemmilla sarjatasoilla pitkään samoilla pelaajilla.

FBC Loisto on pelannut tällä kaudella kolme ottelua ja kärsinyt ainoan tappion sarjan ennakkosuosikki Porvoon salibandyseuralle. Seuraava peli on sunnuntaina Sport Gardenilla Turussa kello 16:00.

Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46