Liigat

OLS on pelannut tuloksellisesti nihkeän alkukauden – kapteeni Saarnio: ”Tämä on kasvuprosessi”

27.10.
2020
Liigat

OLS ja Mikko Saarnio ovat tuulettaneet tällä kaudella paljon, mutta omissa on kolissut enemmän. Kuva: Ari Arola

Pelitapaansa pallollisempaan suuntaan vienyt OLS on hävinnyt kauden ensimmäisestä seitsemästä pelistä kuusi. Kapteeni Mikko Saarnio analysoi joukkueensa alkukautta.

Yhden kolmen pisteen voiton Steelersistä napannut OLS on pudotuspelipaikasta kahdeksan pisteen päässä. Vielä mennään alkukautta, mutta voittojen puuttuminen aiheuttaa tietysti harmaita hiuksia. Oulussa on viimeksi pelattu pudotuspelejä kaudella 2015-2016.

– Tottakai mietityttää, varmasti kaikkia, mutta joukkueessa on hyvä henki koko ajan, eikä olla tehty tästä isompaa ongelmaa, kommentoi OLS:n pitkäaikainen kapteeni Mikko Saarnio.

Etenkin lauantain tappio Nurmon Jymylle kaivertaa varmasti oululaisten mielessä. Sarjan kärkeen lukeutuvia kokeneita joukkueita vastaan peli on näyttänyt ajoittain tosi hyvältäkin, mutta tulokseksi on jäänyt sympaattinen tappio.

– Seitsemästä pelistä kaksi on ollut oikeasti huonoja pelejä, Oilersia ja Jymyä vastaan vieraissa. Kummassakin pelissä jäimme alusta asti takamatkalle, eikä saatu kurottua eroa kiinni. Yksi nappipeli on pelattu, joka oli voittopeli Steelersiä vastaan.

– Classicia, SPV:tä, Nokian KrP:ta ja Indiansia vastaan kotipeleissä on ollut hyviä hetkiä paljonkin, mutta vastustajat ovat käyttäneet oman hyvän hetkensä hyväksi, ja meillä ei jänne ole kestänyt niitä huonompia hetkiä.

OLS:n kaksi edellistä valmentajaa Eetu Vehanen ja Jani Lipsanen veivät joukkueen pelityyliä enemmän ja enemmän pallolliseen suuntaan. Saarnio näkee, että tälle kaudelle päävalmentajaksi siirtynyt Harri Naumanen jatkaa tietyllä tapaa samaa isoa linjaa, mutta omalla tyylillään.

– Selvän jatkumon näen nykyisen, edellisen ja sitäkin edellisen valmentajan linjaan. Jani Lipsanen kun on toiminnanjohtajaksi tullut ja vastaa joukkueen rakentamisesta ja tietystä isosta linjasta, niin näen että se on pitänyt hyvin pari kolme vuotta. Pelaajistoa on rukattu siihen suuntaan, että olisimme enemmän pallolla pelaavampi joukkue.

– Ei tämä ihan uusi pelitapa ole, mutta Harri tietysti puhuu pelistä ja sen toteuttamisesta eri tavalla ja näissä on valmentajien välillä aina eroja. Ehkä se pyrkimys pallollisempaan ja pelaavampaan suuntaan on jo kolmen, neljänkin vuoden takaa.

Saarnio kokee, että joukkueen pelaajistosta löytyy tarpeeksi laatua pelata Naumasen tyylistä, kollektiivista pallokontrollipelaamista. Avainkysymykseksi on noussut ensimmäiset hetket pallon menetyksen jälkeen.

– Joukkueen pelaajistoa on viety oikeaan suuntaan. Meillä on pitkiin aikoihin taitavin porukka ja riittävä toteuttamaan haluttua pelitapaa. Opettelu on siinä, että miten pystyisimme pallolla myös puolustamaan. Kun pallon menetys tulee, olemmeko asemoituneet niin, että pystymme myös puolustamaan siinä hetkessä. Se on yksi isoimpia juttuja.

Saarnio ei halua, että OLS lähtisi pallolla himmailemaan, vaikka tappioita on tullutkin.

– Rohkea ja tulosta tavoitteleva pallollinen peli vaatii sen, että pystymme nojaamaan pelitapaamme niinä hetkinä, kun pallonmenetys tulee. Pitää olla järkevä. Alkukaudesta se toimi paremmin, mutta viime viikonloppuna annoimme paljon vastahyökkäyksiä, eikä saatu niitä tarpeeksi jarrutettua ja niistä tuli vastustajille maalipaikkoja.

OLS on tehnyt häntäpään joukkueista selvästi eniten maaleja, mutta myös päästänyt koko sarjan toiseksi eniten. Maalimäärien kasvu on tietysti positiivinen juttu. Seuraavana prosessin keskiössä onkin varmasti vastuu pelivälineen hallitsemisesta.

– Tehdyt maalimäärät kertovat siitä, että pyrimme pelaamaan pallolla ja meillä on hyviä pelaajia. Päästetyt maalit kertovat taas ehkä siitä, että ei ole ollut tarpeeksi kypsyyttä ja ajatuksen tasolla tietynlaista malttia ja se korostuu niissä hetkissä, kun se pallonmenetys tulee.

Oulussa odotetaan varmasti nälkäisenä seuraavaa pudotuspelikevättä. Saarnio näkee, että nykyinen pallollisen pelin ideologia vie joukkuetta kohti menestystä.

– Näen tämän pidempänä prosessina, että mihin suuntaan joukkuettamme viedään. Jos haluamme tavoitella pitkällä tähtäimellä menestystä, se vaatii sen, että pystymme pelejä hallitsemaan. Silloin pitää myös sen jänteen kestää, kun vastustaja on parempi ja me joudumme olemaan pallottomia. Tämä on kasvuprosessi.

Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46