Divarit

Pääkalloennakko: Uusi Suomisarja on hyppy tuntemattomaan – ketkä raivaavat tiensä Divariin?

02.10.
2020
Divarit

Soittorasia ja Happee Steamers ovat kamppailleet vime vuodet vastakkain kakkosdivarin Sisä-Suomen lohkossa, mutta uusi sarja vie ne maantieteellisesti eri suuntiin. Jatkossa SR matkustaa länteen, Steamers itään. Kuva: Jari Mäki-Kuutti

Salibandyssa alkaa perjantaina kokonaan uusi sarjataso. Divarin ja 2. divisioonan väliin perustetun Suomisarjan on tarkoitus madaltaa seurojen urheilullista ja toiminnallista kynnystä Divariin.

Uudistusta on toivottu jo pitkään, sillä hyppy 2. divisioonasta Divariin on ollut iso. Kun vuosittain alueellisissa lohkoissa 2. divisioonaa on pelannut reilut 80 joukkuetta, niiden keskinäiset tasoerot ovat olleet isot.

Tämä on tarkoittanut varsinkin tiettyjen alueiden kärkipään joukkueille jumittumista vuosiksi yhteen ja samaan, kun oman alueen kakkonen ei ole tarjonnut välttämättä riittävästi haastetta, mutta kevään valtakunnallisissa karsinnoissa potku ei ole kuitenkaan riittänyt Divari-nousuun saakka. Suomisarjan on tarkoitus olla vastaus tähän.

Viestit Suomisarjan seuroista kertovat, että uusi sarjataso on tuonut monille joukkueille ja pelaajille uutta draivia, kun edessä on tuntemattomia vastustajia ja entistä kovempia otteluita. Myös t bussimatkat tuovat joukkueurheiluun oman suolansa – varsinkin, kun niitä ei ole liikaa ja matkat ovat kohtuullisia. Tämä on helpottanut monessa seurassa myös uusien pelaajien saamista ylemmiltäkin sarjatasoilta.

Samalla Suomisarja on hyppy uuteen tuntemattomaan. Monet joukkueet ovat toisilleen tyystin uusia vastustajia, joten keskinäiset tasoerot ja kunkin joukkueen menestyminen on aiempaa isompi kysymysmerkki, joka selviää vasta otteluiden kautta. Tämä tuo Suomisarjaan mielenkiintoisen lisämausteen, ja tekee myös ennakkoarvioinnista erityisen vaikeaa.

Oma kuvionsa oli myös Suomisarjan synnyttäminen, joka tapahtui paperilla sen jälkeen, kun kevään ratkaisevat ottelut ja karsinnat jäivät väliin koronaepidemian vuoksi.

Miten Suomisarjaa pelataan?

Puolivaltakunnallinen sarja pelataan kolmessa lohkossa. Pohjois-Suomi on rajattu pois, ja siellä kohti Divaria pyritään edelleen alueellisen 2. divisioonan kautta.

Suomisarjan lohkojen kaksi parasta etenevät Divarikarsintaan. Pisteet/ottelu -vertailun perusteella kaksi parasta lohkokolmosta pelaavat Pohjois-Suomen 2. divisioonan lohkon kaksi parasta joukkuetta vastaan esikarsinnassa, jonka voittajat etenevät varsinaiseen Divarikarsintaan. Divarikarsinnan kautta kaksi joukkuetta etenee Divariin kaudelle 2021–22. Lue lisää Suomisarjan sarjajärjestelmästä liiton sivuilta.

Avauskierrokset:

A-lohko:

pe 02.10. klo 19.00 OP-Arena SB Vaasa – Nibacos
la 03.10. klo 17.00 Seinäjoen Urheilutalo MLT – Classic United
la 03.10. klo 18.00 Porin UT FBT Pitu – Ilves
su 04.10. klo 14.00 Tähtihalli Uusikaarlepyy Blue Fox – SR
su 04.10. klo 17.00 Rauman Kauppaoppilaitos SalBa – KrP Akatemia

B-lohko:

pe 02.10. klo 18.30 Jokioisten Leipä Areena Forssa FoSu – Blackbirds
pe 02.10. klo 19.00 Vihdin Campus VSS – S.S. Storm
pe 02.10. klo 19.30 HaNi-halli SBS Wirmo – LoSB
pe 02.10. klo 19.30 Esport Areena SBS Kings – SC Wolves
su 04.10. klo 18.00 Riihimäen urheilutalo RSS Panthers – GrIFK

C-lohko:

pe 02.10. klo 18.30 Porvoo SBH PSS – SB Heinola
la 03.10. klo 15.00 Jyväskylän monitoimitalo Happee Steamers – Troopers
la 03.10. klo 15.00 Kontiolahden lh Lehmo Balls -96 – Loviisan Tor
la 03.10. klo 15.00 Mansikka-Ahon LH Sudet SB – VehVe
su 04.10. klo 14.00 Koskihalli Kosken Dynamo – VehVe

Porilainen FBT Pitu ja raumalainen Salba muodostavat satakuntalaisen paikallisparin A-lohkossa. Kuva: Kari Saha/Urheilusuomi.comi

A-lohko

Joukkueet:

Classic United, Tampere
KrP akatemia, Nokia
Blue Fox, Uusikaarlepyy
Ilves, Tampere
MLT, Seinäjoki
Nibacos, Kokkola
FBT Pitu, Pori
SalBa, Rauma
SR, Tampere
SB Vaasa

A-lohkossa kohtaavat Tampereen seudun, Pohjanmaan ja Satakunnan joukkueet.

Lohkoon lyövät leimansa F-liigan kärkipään seurojen Classicin ja Nokian KrP:n farmiryhmät. Ne ovat liigaseuroista erillisiä yhdistyksiä, joten ne voivat tavoitella sääntöjen puitteissa myös nousua Divariin.

Niiden kokoonpanoissa tulee pyörimään varmasti paljon tulevaisuuden lahjakkuuksia A- ja B-nuoristakin. Taitotaso ja pelinopeus ovat sitä luokkaa, että ainakin kyttäämiseen ja vastaiskupeliin tottuneille pohjanmaalaisjoukkueille voi olla edessä pieni kulttuurishokki. Lakeuksilta kantautuvan mielipiteen mukaan se voi olla vuosia samaa alueellista kakkosdivarilohkoa hinkanneille joukkueille hyväksi.

Kauden edetessä nähdään se, miten korkealle Suomisarja-joukkueiden menestys asettuu Classicin ja Nokian KrP:n prioriteettilistalla, kun otteluajoissa tulee päällekkäisyyksiä esimerkiksi A-nuorten otteluiden kanssa.

Classicin ja Nokian KrP:n lisäksi farmisopimukset ylempiin sarjoihin on myös Blue Foxilla SPV:n ja MLT:lla Nurmon Jymyn liigajoukkueen kanssa sekä FBT Pitulla Karhujen divarijoukkueen kanssa.

Viime kauden Pohjanmaan kakkosdivarikärjen Blue Foxin kohdalla mielenkiintoa tuo se, että seuraikoni Jori Isomäki ei ole toiminnassa mukana ainakaan aiemmassa määrin, kun hänen fokuksensa on entistä enemmän liigatasolla SPV:n apuvalmentajan tehtävässä. Isomäki on pelaajana ja valmentajana ollut uusikaarlepyyläisen maalinestopelin maestro, mutta nyt ”Sinikettuja” mitataan uudella sarjatasolla ilman häntä.

Tampereen Ilves on Suomen legendaarisimpia urheilubrändejä, mutta salibandyssa tupsukorvien loisto on ollut himmeämpää. Ilves on kokenut ja nimekäs, kun listalta löytyvät muun muassa Lassi Vänttisen ja Sami Nymanin nimet. Yhteensä yli 1600 liigapistettä mättänyt konkariduo ei lajiniiloille esittelyjä kaipaa. Yksi Ilveksen avainkysymys on, missä määrin pidemmät vierasreissut kiinnostavat.

SB Vaasa pudottautui pari vuotta sitten vapaaehtoisesti pois Divarista ja rakentaa nyt uutta nousua enemmän kaupungin omien poikien varaan. Maltillinen strategia ei tuo palkintoa välttämättä vielä, mutta tulevina vuosina SB Vaasassa on aineksia nousta kolkuttelemaan ainakin Suomisarjan kärkisijoja.

Rauman SalBan alamäki liigatasolta oli viedä neljännelle sarjatasolle asti, mutta takaovi pelasti SalBan mukaan Suomisarjaan. Mikko Immonen, Niko Kaerla ja Joni Lehtoniemi tulivat vahvistuksiksi liigajoukkueista, mutta Janne Hyvösen lähtö ulkomaille kirpaisee.

Kärkikahinoissa: Classic United, KrP akatemia, llves

Keravalainen Blackbirds kuuluu lähtökohtaisesti B-lohkon haastajiin. Kuva: Juhani Järvenpää

B-lohko

Joukkueet:
Blackbirds, Kerava
FoSu, Forssa
GrIFK, Kauniainen
LoSB, Lohja
RSS Panthers, Riihimäki
SBS Kings, Espoo
SBS Wirmo, Mynämäki
SC Wolves, Parainen
S.S. Strom, Siuntio
VSS, Vihti

B-lohko on sekoitus viime kauden kakkosdivarijoukkueita Etelä-Suomesta, länsirannikolta ja Sisä-Suomesta.

Vihdin Salisudet on tehnyt viime vuodet kovaa nousua. Viime kausi oli sille ensimmäinen yksittäisten otteluiden sarjoissa, ja kärkisija Etelä-Suomen 2. divisioonan B-lohkossa riitti nostamaan sen Suomisarjaan saakka.

Kesän siirrot osoittavat, että vihtiläiset eivät ole tulleet Suomisarjaankaan nöyristelemään. Muun muassa Miro Herlin, Jaakko Aavaharju ja Visa Rikala tuovat kokemusta ylemmiltä tasoilta. Pelaajalista tekee VSS:sta yhden lohkonsa suosikeista.

Forssan Suupparit oli viime kaudella hyvää vauhtia matkalla länsirannikon lohkon voittoon, ennen kuin koronavirus katkaisi kauden. Forssassa on tehty vuosia määrätietoista kehitystyötä ja kesällä joukkue sai paluumuuttajana muun muassa Atte Lahden Nokian KrP:stä. Lounaishämäläisille voi povata menestystä myös uudessa Suomisarjassa.

Toinen länsirannikon menestyjä SBS Wirmo menetti viime kauden pistelinkonsa Antti Vuorisen FBC Turkuun, mutta nuoret ovat taas vuoden kokeneempia. Mynämäen HaNi-halli on muodostunut salibandyssa omanlaisekseen ilmiöksi, ja nyt sen makuun pääsevät myös uudet joukkueet Suomisarjassa. Mynämäen ”Puimureiden” potentiaalia ei voi jättää huomiotta.

Blackbirds oli viime kaudella Etelä-Suomen 2. divisioonan A-lohkossa heti kärkijoukkueen, Divariin nousseen SC Hawksin vanavedessä. ”Mustarastaat” on halunnut korostaa keravalaista profiiliaan, ja sen tueksi joukkue on saanut lahjakkaasta 1998 syntyneiden ikäluokastaan paluumuuttajat Jere Rekilän (M-Team) ja Mikko Leväsen (SB Vaasa).

RSS Panthers on ollut vuosia kovana pidetyn Sisä-Suomen kakkosdivarilohkon kärkiryhmiä, mutta unelma Divariin noususta on katkennut aina keväällä. Nyt Panthersin parhaimmisto vietiin Hämeenlinnan Steelersin F-liigaryhmään, ja riihimäkeläisille voi povata vaikeuksia Suomisarjassa.

B-lohkon joukkueista SBS Kingsillä on farmisopimus liigaseura Esport Oilersin kanssa. Kausi näyttää, millä tavalla sitä hyödynnetään. SBS Kingsillä on jäähdyttelyjoukkueen maine, vaikka kokemusta ja taitoa riittää.

Kärkikahinoissa: VSS, FoSu, SBS Wirmo

LeBa-96 ja Troopers saavat näytönpaikan C-lohkossa. Kuva: Janne Suhonen

C-lohko

Joukkueet:

Happee Steamers, Jyväskylä
Kosken Dynamo, Hollola
Lehmo Balls -96, Kontiolahti
Loviisan Tor
PSS, Porvoo
SB Heinola
Troopers, Imatra
Sudet SB, Kouvola
VehVe, Kuopio

Maantieteellisesti itään päin kallistuva C-lohko pelataan yhdeksän joukkueen kesken, kun HIFK luopui paikastaan lohkojaon selvittyä. Tästä syystä C-lohkon runkosarjassa pelataan 20 ottelua eli kaksi ottelua vähemmän kuin muissa lohkoissa.

Lohko olisi vieläkin itäsuomalaisempi, elleivät Savo-Karjalan joukkueista Kiteen Pallo -90 ja Kaavin Kaiku olisi jättäneet Suomisarja-lippujaan lunastamatta.

Lohkon ykkössuosikki erottuu ennakkoon melko selvästi. Loviisan Tor pelasi vuodesta 1998 alkaen joka kausi kotimaan ylimmällä korkeimmalla tasolla (Divari tai liiga), mutta tällä kaudella ydinvoimalakaupungissa joudutaan tyytymään kolmanneksi korkeimman sarjatason otteluihin.

Loviisalaisilla on takanaan tuhti rutiini ylemmistä sarjoista ja kesällä joukkue sai vahvistukseksi vielä Niklas Niirasen FBC Turusta. Joukkue saanee tukea fanaattisesta kotiyleisöstä myös Suomisarjan otteluissa.

Loviisan suosikkiaseman jälkeen C-lohkon ennustaminen on vaikeaa. Oman leimansa lyövät myös keskimäärin hieman muita lohkoja pidemmät pelimatkat.

Porvoon Salibandyseura oli kauden keskeytyessä Etelä-Suomen lohkossa vasta sijalla 8., mutta kabinetti toi paikan Suomisarjaan. Kesällä PSS tempaisi takataskustaan jokerikortin, kun se pestasi penkkinsä taakse kymmenen suomenmestaruutta valmentajana voittaneen Mika Ahosen. Tällä viikolla PSS kertoi kokeneen liigamiehen Matti Vapaniemen pestaamisesta. Mielenkiintoista on nähdä, mitä Ahonen saa PSS:sta leivottua. Joukkueen harteille voi asettaa mustan hevosen viitan.

Farmijoukkueista mainittakoon, että jyväskyläläinen Steamers on Happeesta erillinen yhdistys, joten säännöt eivät estä sitä tavoittelemasta paikkaa vaikka Divarissa. Myös SB Heinolalla on farmisopimus F-liigaseuran kanssa: sen kumppani on LASB.

Lehmo Balls -96 on tottunut jo vuosien ajan voittamaan Savo-Karjalan 2. divisioonassa, eikä Kontiolahti ole sijainniltaan varmasti muille joukkueille mieluisin paikka vierailla. Osittain samat sanat pätevät myös kuopiolaisjoukkue Vehmersalmen Vesaan.

Kaakkois-Suomen kakkosdivarin kärki – Kosken Dynamo, Sudet ja Troopers – oli viime kaudella hyvin tasainen.

Savo-Karjalan ja Kaakkois-Suomen kakkosdivarilohkoja on yleisesti vuosien ajan pidetty heikompitasoisina. Nyt päästään näkemään, miten näiden alueiden kärki pärjää Suomisarjan mittelöissä.

Kärkikahinoissa: Loviisan Tor, Happee Steamers, LeBa-96

Loviisan Torin uskotaan saavan Suomisarjassa lisää aihetta iloon vaikean Divari-kauden jälkeen. Kuva: Anssi Koskinen

Juttua muokattu 2.10. klo 12.45: Lisätty tieto MLT:n farmisopimuksesta Nurmon Jymyn kanssa.

Pääkallo.fi