Liigat

Pääkallogallup: Suomen Cupille on paikkansa, mutta tuote ontuu – ”Cup-muotoisella kilpailulla uskoisi olevan suurempikin kiinnostavuus”

31.10.
2020
Liigat

Classic on juhlinut viime vuosina myös Suomen Cupissa. Kuva: Ville Vuorinen

Mitä F-liigajoukkueiden seurapomot miettivät Suomen Cupista? Pääkallo teki gallupin, jossa selvitettiin cupin tavoitteita, lisäkuluja ja arvostusta.

Kyselyyn vastasi jokaisen 14 miesten F-liigajoukkueen edustaja. Suurin osa vastasi sähköpostitse, muutama viestillä. LASBia edusti poikkeuksellisesti päävalmentaja Kalle Tyrkäs, joka vastasi kyselyyn puhelimitse.

Cupin tavoitteiden suhteen yleisin vastaus oli lakoninen: jokaista peliä lähdetään voittamaan. Muutama vastasi suoraan tavoittelevansa cupin voittoa ja muutama sanoi, ettei asettanut tavoitteita.

Cupin aiheuttamien lisäkulujen osalta yleisin vastaus oli 2000 euroa. Huomionarvoista näissä vastauksissa oli kuitenkin se, että häntäpään seurat eivät olleet budjetoineet cupiin juurikaan lisäkuluja.

Cupin arvostus numeaalisesti mitattuna (1-10) oli 7,15. Heikoin arvosana oli 2, paras 10. Arvosanojen perusteluissa huokui etenkin se, että cup-muotoinen kilpailu itsessään on ihan hyvä, mutta sen toteutus ontuu. Eniten cupia arvostivat kärkipään joukkueet, vähiten häntäpään seurat.

Kysymykset:

1) Minkälaiset tavoitteet teillä on/oli tämän kauden cupissa?

2) Paljonko cupiin on budjetoitu lisäkuluja?

3) Paljonko arvostatte cupia (asteikolla 1-10)? Perustele arvosana.

Jani Lipsanen, OLS

1) Ei ole taidettu ikinä minun aikana puhua mistään cup-tavoitteesta.

2) 4000-5000e oli varauduttu.

3) 5
Periaatteessa mukava lisä alasarjajengeille. Liigajengin näkökulmasta näillä meidän matkustuskilsoilla ja peliaikatauluilla (lähes kaikki pelit viikonloppuina) vähän ylimääräinen kuormitus aika- ja talousresurssilla.

Toni Autio, TPS

1) Meillä tavoitteen Cupille on asettanut joukkue. Tavoite urheilullisessa sarjassa luonnollisesti oli poistua viimeisestä matsista voittajana eli mestaruus.

2) Ei merkittävästi. Eli parit vierasreissut ja muutaman kotimatsin kulujen verran.

3) 7
Sinänsä Cup on oiva lisä runkosarjamatsien lisäksi ja tarjoaa varsinkin alempien sarjatasojen joukkueille joka vuosi hienon paikan yllättää. Altavastaajan onnistumiset lämmittävät tällaisen urheiluromantikon sydäntä. Mutta tuotteena ehkä vähän sama tilanne kuin monella muulla palloilusarjan cupilla eli petrattavaa löytyy arvostuksen, aikataulutuksen ja toteutuksen osalta.

Jari Oksanen, EräViikingit

1) Voittaa Cup.

2) Ollaan budjetoitu muutaman pelin verran koti/vierasotteluista kustannuksia ja lisäksi muutaman yhteistyökumppanin kanssa sovittu erillisestä Cup-tuesta, koska sarja voi pahimmillaan aiheuttaa paljon lisäkustannuksia. Tuloja Cupin suhteen ei ole budjetoitu.

3) 10
Cupin tarkoituksena on selvittää cup-muotoisesti paras siihen osallistuva joukkue. Jos siinä ollaan mukana, totta kai sarjaa arvostetaan myös seuran toimesta.

Mika Leiponen, Indians

1) Kaikki pelit mitä pelataan on tavoite voittaa.

2) Ei merkittävästi.

3) 6
Mitäs tähän nyt vastaisi…Pelaajat arvostavat kaikkia pelejä ja haluavat voittaa. Koemme kuitenkin, että itse Suomen Cup -tuotteessa(kin) olisi aika todella paljon kehitettävää kaikkinensa. 9 pelaajilta, 3 tuotteesta eli mennään keskiarvolla 6.

Tommy Koponen, SPV

1) Voittaa Cup.

2) 2000-4000€

3) 9
Arvostamme Cupissa pärjäämistä. Se kertoo kyvystä voittaa yksittäisiä pelejä, joissa panos on selvä ja on myös hyvää harjoittelua pudotuspelejä kohti.

Petri Kauko, Happee

1) Me lähdetään voittamaan jokaista ottelua, myös cupin otteluita. Mitään erillistä tavoitetta ei olla asetettu cupin suhteen. Tällä kaudella cup kesti tasan yhden ottelun, joka on ilman muuta pettymys.

2) Ollaan jo muutamana kautena budjetoitu cupin osalta kuluja 3000€. Tämä kattaa mahdolliset bussikulut ja ruokailut reissuilla.

3) 8
Sanotaan että 8, kun F-liiga on se täysi 10. Joinain vuosina peleissä on säästelty tiettyjä avainpelaajia, kun taas liigassa näin ei yleensä tapahdu.

Jouni Vehkaoja, Oilers

1) Ei varsinaisia tavoitteita Cupin osalta. Toki myös Cupiin on lähdetty pärjäämään mahdollisimman hyvin.

2) Noin 2000€

3) 7
Cup-muotoisella kilpailulla uskoisi olevan suurempikin kiinnostavuus. Pientä uudistusta kaivattaisiin.

Marko Salmela, Nokian KrP

1) Tavoitteena finaali.

2) 2000-3000€

3) 8
Se on tälle meidän lajille tärkeä. Cup on se millä lajia viedään eteenpäin ja tehdään tunnetuksi. Kun aikanaan pelattiin 2-divaria, niin cup oli kauden ehdoton kliimaksi. Esimerkiksi SSV tuli vastaan katsomot Nokialla olivat aivan täynnä.

Toinen juttu on, että jos haluat joskus jotain voittaa, niin Suomen Cup on siihen hyvä välisteppi, josta on helppo lähteä rakentamaan. Kolmas asia on Super Cup, joka on Cupin voittajalle hyvä porkkana. Siitä voi tulla tulevaisuudessa taloudellisestikin hyvä juttu.

Cupiin olisi kuitenkin kiva saada vielä jonkinlaista hohtoa. Yleisön arvostus on aika vähäistä. Esimerkiksi viime vuonna kun kohdattiin Inkkarit ja voitettiin, mutta kyllähän siellä oli vähän väkeä.

Pasi Peltola, Classic

1) Yritetään pärjätä ja tehdä hyvää suoritetta joka pelissä.

2) Kuluja budjetoitu 2000e

3) 9
Salibandyn Suomen Cupissa on harvinaisen paljon joukkueita vuosittain mukana. Useita positiivisia kokemuksia vierasotteluista alasarjajoukkueita vastaan, jotka ovat tuoneet alueellista nostetta ja elämyksiä monelle pikkuseuralle.

Myös upeita finaalitapahtumia vuosien saatossa. Toki positiivisuuteen vaikuttaa myös se, että Classic voitti historiansa alussa 3. divarijoukkueena silloisen mahtiseura Dalmacin cupissa. Naisten ja miesten ensimmäiset Cup-mestaruudet ovat tulleet aikana, jolloin Classic ei ollut kummassakaan liigan puolella vielä lähelläkään mitalijoukkuetta.

Toki liiton tulee jatkuvasti pohtia miten Cup-konseptia tulisi kehittää.

Olli-Jussi Sariola, Jymy

1) Ei varsinaista tavoitetta

2) 0€

3) 7
Tietysti Cupia pelataan tosissaan ja parhaalla mahdollisella kokoonpanolla, mutta lisäkustannukset matkustamisesta on se, mikä tässä cupissa hiertää.

Yrjö Kokljuschkin, Tiikerit

1) Jokaista peliä lähdetään aina voittamaan.

2) Tarvittava raha olisi jostain kerätty jos jatkoon olisi menty.

3) 7
Cupin voittajat jäävät historian kirjoihin ja kyllä sitä kohtaan tietty arvostus on.

Kalle Tyrkäs, LASB

1) Ei mitenkään erityisesti olla panostettu. Yleisellä tasolla tottakai aina, kun pelataan niin jokaista peliä yritetään voittaa ja silloinhan pitäisi voittaa mestaruus jos näin käy.

2) Vähän hallivuokraa ja matkakuluja. 1000-2000€

3) 8
Yleisesti arvostetaan sen kautta, että cup on pienemmille seuroille mukava mahdollisuus haastaa isompia. Pääsee myös ennen mitalipelejä ja playoffeja mittelemään yksittäisten otteluiden voitosta. Miksi arvostus ei ole 10, niin cup voi pahimmillaan tuoda raskaita matkakilometrejä. Varsinkin tällä kaudelle on melkoinen hässäkkä päällä otteluohjelmien kanssa, kun piti olla MM-kisat.

Panu Lappi, Welhot

1) Cupin suhteen ei ollut itsessään tavoitteita.

2) Cupin osalta ei budjetoitu lisäkuluja.

3) Vaikea arvioida numerolla. Suomen Cupin voitanee nähdä menettäneen yleisellä tasolla merkitystään ja arvostustaan kuluvien vuosien aikana. Eikä sitä edesauteta sillä, että pelataan nykymuotoisesti tuplamerkityksen otteluita, joissa joukkueilla on vahvasti mielessä pisteet F-liigan sarjataulukkoon, Suomen Cupin merkityksen jäädessä taka-alalle. Toki myöhemmässä vaiheessa merkitys muuttuu, kun pelataan vain jatkopaikasta Cupissa.

Noora Lavonen, Steelers

1) Ei ollut erikseen määriteltyä tavoitetta.

2) 0€

3) 2
Tommi Ojala: Ei suurta arvostusta. Nykymuodossa ei edes huomannut olevansa mukana koko cupissa.

Arvostuksen keskiarvo: 7,15

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira