Divarit

Pirkat luottaa omaan tyyliin – Päävalmentaja Petri Järvenpää: ”Eivät ne voitot ole tuuria”

05.10.
2020
Divarit

Petri Järvenpää on luonut Pirkkoihin vahvan identiteetin. Kuva: Juhani Järvenpää.

Viime kaudeksi Divariin noussut Pirkkalan Pirkat ylsi kaikkien yllätykseksi runkosarjan kakkoseksi. Kun tätä kautta on takana viisi peliä, löytyy Pirkat vieläkin korkeammalta eli sarjan piikkipaikalta. Haastattelimme päävalmentaja Petri Järvenpäätä.

Pirkat avasi kauden nuhaisasti ennakkoon kovana joukkueena pidettyä O2-Jyväskylää vastaan ja hävisi 9-2. Järvenpään ryhmä alkoi jo miettimään, että ovatko he näin huonoja. Rakas paikallisvastustaja Koovee kuitenkin sytytti Pirkat neljän ottelun voittoputkeen.

– Kauden ensimmäinen peli oli valmennusurani huonoin. Divarissa on tapana kaikkien joukkueiden ailahdella vuorollaan ja O2 oli ensimmäiseen peliin valmiimpi kuin me. Seuraava peli Kooveeta vastaan olikin sitten yksi parhaimmista peleistä, mitä olen valmentanut ja he kyllä sytyttävät meidät aina ja ollaan saatu Kooveesta jonkinlainen henkinen yliote, perkaa päävalmentaja Järvenpää.

– Kaksi muuta peliä vieraissa Hawskia ja Åif:ia vastaan olivat tasaisia, mutta pystyimme tekemään enemmän maaleja. Josba pysyi pelissä mukana hyvällä ylivoimalla, mutta olimme henkisesti vahvoja ja halusimme voittaa enemmän. Josba kirjottelikin, että laukausten määrän perusteella he olisivat ansainneet voiton, mutta eihän se aina niin mene.

Pirkat pelasi edellisen kerran Divarissa kaudella 2015-2016. Nousu takaisin Divariin oli monille yllätys ja laihoista ennakko-odotuksista huolimatta Pirkat tanssahteli nousijana runkosarjan kakkoseksi. Järvenpää näkee syyt sille, miksi näin kävi.

– Meidän vahvuutemme on se, että sieltä kakkosdivarista asti olemme oppineet voittamaan pelejä ja viime vuonna Divarissa tuntui, että sama jatkui ja jatkui. Tiukoissa peleissä löydämme hyvällä prosentilla keinot voittoon.

– Tämä tietty runko on ollut jo kolmesta neljään vuotta yhdessä, johon kuuluu puolet joukkueesta. Viime kaudeksi muutama kokeneempi vaihtui nuorempaan ja pelasimme jo kakkosdivarissa sellaista salibandya, jolla tiedettiin pärjäävämme myös Divarissa. Mutta rehellisyyden nimissä, olihan se pieni yllätys, että me niin korkealla olimme viime vuonna. Meillä on hyvä henki joukkueessa ja varmasti nyt kaikilla on, mutta kyllä se meillä on jotain poikkeuksellista.

Järvenpää haluaa alleviivata sitä, että pelaajat joukkueessa harjoittelevat tosissaan ja haluavat kehittyä. Rivien välistä on luettavissa, ettei kaikki joukkueen ulkopuoliset lausunnot ole aina miellyttäneet.

– Pääkallokin kirjoittaa ja kaikissa kausiennakoissa höpistään, että ollaan sitä ja tätä, mutta jos joku tulisi seuraamaan viikoksi tekemistämme niin varmasti yllättyisi. Eivät ne voitot ole tuuria ja meidän pelaajamme antavat tälle hommalle suuren panoksen.

Peli on kaiken perusta. Miksi Pirkat voittaa pelejä? Paljon eri yhteyksissä on puhuttu pallokontrollista ja sen tärkeydestä nykysalibandyssa.

– Meillä on hyvä maalivahtipeli, vaikkakin viime kauden ykkösmaalivahtimme Joona Pesonen jäi pois. Tuomen Toni jäi vielä viime kaudella Pesosen varjoon, mutta nyt kun saa itseluottamuksen kuntoon niin pystyy olemaan yksi sarjan parhaimmista maalivahdeista.

– Haluamme puolustaa hyvin ja auttaa maalivahtejamme ja pitää vastustajat pois parhaalta maalintekosektorilta. Eli haluamme olla hyvin ja nöyrästi puolustava joukkue, joka antaa kaikkensa omalla alueella.

Pirkat edustaa konservatiivista linjaa ja he haluavat voittaa pelejä omilla vahvuuksillaan, eli puolustamalla ja iskemällä vastaan.

– Salibandy nyt vaan on niin vahvasti pelinkääntöpeli ja olemme onnistuneet siinä erittäin hyvin näiden kahden kauden aikana ja jo kakkosdivarissakin. Keskitymme niihin tilanteisiin, kun vastustajalla on huono kenttätasapaino ja pääsemme käyttämään meidän teräväjalkaisia hyökkääjiämme.

Kehittyäkseen on tietysti keskityttävä muihinkin, kuin yhteen asiaan. Pirkoissa tämä tiedetään, mutta ainakaan tällä hetkellä pallokontrolliin keskittyvää pelitapaa ei lähdetä tavoittelemaan.

– Viime kaudella pallollinen pelimme kehittyi kevättä kohti tosi paljon, kun voitettiin pelejä ja itseluottamusta tuli enemmän. Tavoite ehdottomasti on, että pystyisimme hallitsemaan enemmän pelejä pallolla. Mutta kyllä minä valmentajana näen sen niin päin, että jos on tosi vahva pallollinen joukkue vastassa, niin kannattaa etsiä ne tavat voittaa. Kannattaako meidän lähteä haastamaan vastustajaa siinä missä he ovat hyviä.

Joukkueessa on paljon mukana pelaajia, jotka olivat mukana kakkosdivarissakin ja jo edellisellä stintillä Divarissa. Urheilussa ikä tekee valitettavasti tepposet ja nuoremmat ohittavat vanhemmat. Pirkkalassa on mietinnän paikka, että mihin suuntaan joukkue ja koko seura haluaa tulevaisuudessa mennä.

– Kokeneesta päästä jää jätkiä pois, ikävä kyllä koska ovat hienoja ihmisiä ja pelaajia. Nuorisoa tulee tilalle ja tällekin kaudelle edustukseen tuli -00 ja -01 -syntyneitä pelaajia mukaan. He eivät ehkä vielä tällä kaudella ole mahdottoman suuressa roolissa, mutta rakennamme pikkuhiljaa. B-junioreissa on hyviä pelaajia tulossa, jotka pelasivat viime kaudella C-ikäisten SM-sarjaa ja tällä kaudella B:n 1.divaria.

– Meillä on tämä vahva kaveriporukan maine, johon itsekin kuulun. Maailma menee eteenpäin ja niin Pirkkojenkin pitää uudistua. Seuratasolla on ollut tavoite, että miesten edustusjoukkue vakiinnuttaisi paikan vähintään Divarista, mutta en ainakaan tiedä, että olisi mitään monen vuoden suunnitelmaa.

Allekirjoittaneen Top5 haastavimpien vierashallien listalle ei puheista päätellen Pirkkalassa haluta ainakaan negatiivisessa mielessä.

– Meillä on siisti halli ja varmasti vierasjoukkueellekin mukava tulla, voisin kuvitella. Yleisö on ollut sen verran mitä olemme saaneet ottaa. Pikkuhiljaa saadaan sellainen kotiluola, joka on haastava paikka pelata ja täällä on kannustava kotiyleisö, Järvenpää päätti.

Eerik Lukkari
Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46