Liigat

Polvivammasta kuntoutunut Justus on omasta mielestään paras Kainulainen: ”Nyt on ehkä ollut vähän enemmän malttia pelaamisessa”

30.10.
2020
Liigat

Justus Kainulainen on ottanut paikkansa Oilersin tehokentän keskeltä. Kuva: Juhani Järvenpää

Tilanne näytti harmittomalta. Alivoimalla uurastanut Justus Kainulainen oli pallossa ja yritti leikata maalin takaa maalinedustalle. Polvi ei kuitenkaan pysynyt mukana. Ristisiteet särkyivät ja Kainulainen joutui leikkaukseen.

Polvivammasta on kulunut vajaa vuosi ja Justus Kainulainen, 21, sanoo jalan olevan täydessä iskussa. Kuntoutus sujui jopa odotettua paremmin ja Kainulainen palasi kaukaloon alkuperäistä aikataulua edellä.

– Meni kyllä kaikki aikalailla just niin kuin pitikin. Otettiin kuitenkin varman päälle, eikä lähdetty liian aikaisin kentälle ja lajihommiin, Oilers-hyökkääjä sanoo Pääkallolle.

Kainulainen sanoo pelaamisen tuntuneen hyvältä.

– Nyt on ehkä ollut vähän enemmän malttia pelaamisessa, jos jotain. Ekoissa peleissä varoin vielä polvea, mutta nyt pystyy painamaan ihan täysillä.

Tasapainottavassa roolissa

Kainulainen on avannut kautensa varsin mallikkaasti pitkän polvivamman jäljiltä. Sentterinä operoiva maalisieppo on osunut seitsemään peliin yhtä monta kertaa ja tarjoillut syötöt kahteen osumaan. Tehotilastokin näyttää lukemaa +12.

Kainulaisen mainitsema maltti on näkynyt miehen otteissa. Pallollisessa pelissä hän ei ole ollut niin paljon esillä ja esimerkiksi kulmaväännöt ovat jääneet vähemmälle. Nuori mies itse arvelee, että pienen varovaisuuden ohella myös ketjukaverit ovat vaikuttaneet pelityyliin.

– Luulen, että siinä on molempia. Meillä on kuitenkin liukkaat ja vaaralliset laiturit, niin hyvä antaa niille tilaa. Turhaan menen sinne kulmiin.

Kainulainen on pelannut velipoika Rasmuksen ja Markus Markkolan kanssa. Kolmikon alapuolella puolustaa Matias Veikkola ja Antti Suomela. Äärimmäisen viihdyttävä viisikko on ollut tehotilastolla mitattuna Classicin ykköskentän jälkeen alkukauden toiseksi paras kentällinen.

– Kyllä siinä on tosi kiva pelata. Taitavia ja hyviä jätkiä ympärillä. Pakit ovat myös varmoja. Voi luottavaisin mielin pelata, eikä haittaa jos välillä tulee kolmekakkonen omiin tai hyökkäys venyy.

Omaa rooliaan kentällisessä Kainulainen kuvaa tasapainottavaksi.

– Koitan olla vähän sellainen molempiin suuntiin tasapainottava kaveri. Pystyn auttamaan hyökkäyksessä ja puolustuksessa. Meillä on aika hyvä tsydeemi käynnissä.

Tehojen valossa Kainulaisen rooli näyttäisi olevan myös maalinteko. Hollolaisen tavaramerkki, hurjan vaarallinen laukaus on löytänyt verkon perukoille seitsemän kertaa, mikä on eniten Oilersin tehokentällisessä. Henkilökohtaisia pistetavoitteita ei kuitenkaan ole, hän lisää.

– Lähtökohtaisesti tavoite on vain se, että päästään joukkueena pitkälle. Mitään muita henkilökohtaisia tavoitteita ei ole, kuin että pystyy auttamaan joukkuetta ja pelaamaan ehjän kauden.

Öljymiesten kausi on startannut vahvasti. Espoolaiset ovat voittaneet kaikki seitsemän otteluaan. Pistekeskiarvo on Classicin jälkeen sarjan toiseksi paras.

Oilers on vakuuttanut ennen kaikkea pallottomalla pelillään. Espoolaisryhmää kuvaillaan usein nuoreksi ja taitavaksi, mutta juuri puolustuspelaaminen on ollut Heikki Luukkosen miehistön suurin valtti. Oilersia vastaan on yksinkertaisesti vaikea päästä laatupaikoille.

Pallollisessa pelissä taas on kehitettävää. Oilers saa harvakseltaan avattua vastaliikkeisiin ja hyviin peliasentoihin. Ongelmat eivät ole tulleet ilmi, koska Oilersin laatuyksilöt pystyvät voittamaan omat kaksinkamppailunsa.

– Kun tulee kärkijengejä vastaan, niin pelkällä pallottomalla pelillä ei pärjää. Ihan hyviä aihioita on ollut, mutta paljon voidaan petrata.

Kainulainen haluaisi nähdä joukkueeltaan ennen kaikkea lisää malttia ja pidempiä hallintajaksoja.

– Ei haettaisi aina sitä nopeinta ratkaisua. Vähän iisimmin hyökkäyspäässä. Joka kerta ei tarvisi hakea poikkaria vaan maltettaisiin enemmän kierrättää ja sitä kautta saataisiin pidempiä hyökkäyksiä.

Paras Kainulainen

Pahan polvivamman mukana mureni Kainulaisen unelma kotikisoista. Pitkä kuntoutusjakso tarkoitti sitä, että kesäleireille ei ollut asiaa.

Kisojen siirtyminen vuodella eteenpäin tarjoaa nuorelle ja monipuoliselle hyökkääjälle kuitenkin uuden sauman.

– Tehdään joka päivä hommia niin hyvin, että pystyttäisiin olemaan siellä kisoissa. Kaikki lähtee kuitenkin siitä, että arkitekeminen on hyvää ja pääsee pelaamaan isossa roolissa liigassa.

Kuten suomalainen salibandyväki tietää, Kainulainen on varsin tunnettu sukunimi täkäläisissä lajiympyröissä. Pisteiden valossa Rasmus (4+10) on tällä hetkellä F-liigan paras Kainulainen. Pikkuveli on kuitenkin eri mieltä, kysyttäessä kuka on tällä hetkellä paras Kainulainen.

– Kyllä joudun itseni tähän laittamaan. Vaikka muutkin ovat kovia, mutta mulla on sen verran nälkää, että laitan itseni siihen parhaimmaksi.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira