Divarit

Rangers on ollut otsikoissa, nyt on Islandersin vuoro – ”Ehkä saadaan vihdoinkin hinattua edari ainakin kolmoseen”

23.10.
2020
Divarit

Salibandyliiton sarjoissa Kirkkonummi Islanders kulkee lyhenteellä Kisla. Kausi nelosdivarissa alkoi kahdella tappiolla.

New York ei ole ainoa paikka, jossa Rangers ja Islanders pelaavat samaa lajia. Vastaava tilanne on Kirkkonummella.

Kirkkonummi Islandersin alkujuuret ovat Gesterbyn nuorisotalolla, jossa kaveriporukka kävi pelailemassa sählyä. Lopulta sakki kasvoi ja pelivuoro saatiin koulun salista.

– Mukana oli sen verran urheilullisia kavereita, että piti päästä sarjaan. Aloitimme nelosdivarissa 1994-95, kertoo puheenjohtaja Janne Lahtela, joka kuuluu seuran perustajajäseniin.

Nelosdivari onkin tullut tutuksi, sillä se on ollut Kirkkonummi Islandersin seurahistorian korkein sarjataso, ja siellä edustusjoukkue pelaa nykyäänkin. Historiassa on välillä toki piipahdettu jopa kutosessa asti, kun tuolloin vaihtunut yhteyshenkilö unohti ilmoittaa joukkueen ajoissa sarjaan. Vauhtia piti hakea alimmalta portaalta.

Kirkkonummi Rangers on perustettu vuonna 1992 ja Islanders heti seuraavana vuonna. Millainen prosessi seuran ristiminen oli?

– Oli siinä muutama muukin vaihtoehto, mutta tuo valikoitui. Kai silloin oli kuultu, että paikkakunnalle oli perustettu Rangers, niin ajateltiin, että pitää olla myös Islanders.

New Yorkin kilpailuasetelmasta haetuista esikuvista huolimatta Lahtela joutuu myöntämään, että aivan oikeasti hänen NHL-jääkiekkosuosikkijoukkueensa ei löydy Long Islandilta. Seuran perustaminen kuitenkin velvoitti aikanaan.

– Olen silloin 1993 ostanut Islanders-lippalakin ja se on näemmä vieläkin kaapissa, kylläkin hyvin käytettynä.

Alussa jopa isompi

Lahtela muistelee, että aivan alkuaikoina Kirkkonummella Islanders oli jopa Rangersia isompi seura: junioreita oli enemmän, vaikka Rangersin miesten joukkue olikin korkeammalla.

– Sitten suurin osa siirtyi Rangersin alaisuuteen. Siinä ajateltiin junnujen parasta. Meillä ei löytynyt vetäjiä, Lahtela kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Islanders on perustettu vuonna 1993.

Tällä hetkellä Kirkkonummi Islandersissa ei ole junioreita, vaan seuran väreissä pelaa kaksi miesten joukkuetta – nelosessa ja vitosessa – sekä naisissa 3. divisioonan joukkue ja N30-joukkue.

Koko historiansa ajan Islandersilla on ollut joka vuosi Salibandyliiton sarjoissa mukana aina vähintään yhden miesten joukkueen edustus.

Junioreitakin on ollut mukana ajoittain. Viime vuosikymmenellä yhdellä kaudella Lahtela muistelee seuran poikien voittaneen C2-ikäisten haastajasarjan.

– Välillä meille päin tuli Rangersista myös paluuliikennettä. Olemme aina tarjonneet mahdollisuuden tulla pelaamaan siipiemme alle. Meillä joukkueet ovat itsenäisiä ja vastaavat omista kuluistaan, vaikka ovatkin saman nimen alla.

Liigapelit jäivät yhteen

Lahtelan mukaan Islanders ja Rangers eivät ole koskaan kohdanneet kaukalossa virallisessa ottelussa. Joskus ammoisina aikoina on voitu harjoituspeli otella. Hän kuvailee Islandersin suhdetta Rangersiin Kirkkonummella ”ihan hyväksi”.

– Joskus se on ollut ehkä parempikin, mutta ei me kiistakumppaneita olla. Monen Rangersin kaverin kanssa ollaan tuttuja.

Ja on Rangersia edustanut Lahtelakin. Tilastoista löytyy merkintä yhdestä liigaottelusta kaudelta 2004–05. Hän oli mukana kokoonpanossa, kun Rangers kohtasi HIFK:n Siuntiossa pelatussa tv-ottelussa.

– Olisin saanut olla mukana koko viikonlopunkin, mutta en viitsinyt lähteä Joensuuhun. Peliaikaa oli sen verran vähän tiedossa.

Tällä kaudella Kirkkonummi Rangersin miesten Divari-joukkue on joutunut jo kahdesti koronakaranteeniin positiivisten testitulosten takia. Onko korona kiusannut Islandersia?

– Ei ole onneksi – vielä. Muutamat ovat joutuneet käymään testeissä, mutta kenelläkään ei ole ollut tartuntaa. On kyllä pitänyt ohjeistaa kundeja sen mukaan, että asian suhteen pitää olla tosissaan, Lahtela tuumii.

Toiveikas tulevaisuus

1990-luvun lamavuosien Gesterbyn nuorisotalolta on kuljettu jonkinmoinen matka, minkä näkee armotta myös pukuhuoneen peilistä, mutta osa pelaajista on pysynyt seurassa alusta asti. Mihin tiivistyy kirkkonummelainen islandersilaisuus?

– Tosissaan tehdään, mutta rennolla meiningillä. Joka päivästä nautitaan, kun päästään pelaamaan yhdessä, nykyisin kakkosjoukkuetta pelaajana edustava Lahtela kuittaa.

Hän myöntää vuosikymmenten alasarjauran sisältäneen Islandersissa myös ”leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä” -tyyppisiä tuntemuksia, ja joukkueita on seuran väreihin mahtunut mukaan monentasoisia. Varsinkin viime kausina pelaajia on kuitenkin riittänyt hyvin, varsinkin sarjatasot huomioon ottaen.

Miltä näyttää seuran tulevaisuus?

– Näen sen valoisana, koska edustusjoukkueeseen pelaaja-valmentajaksi saatu Matias Sjöman on pätevä kaveri. Hän on yleensä nostanut joukkueitaan vähintään yhden sarjatason. Ehkä me saataisi vihdoinkin hinattua edustusjoukkue ainakin kolmoseen.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola