Liigat

Syöttöpörssiä johtava Ville Lastikka: ”En ole ainakaan tietoisesti profiloitunut siihen”

05.10.
2020
Liigat

Ville Lastikka on avannut kautensa kahdeksalla syöttöpisteellä. Kuva: Anssi Koskinen

Classicin Ville Lastikka on totutusti pistepörssin kärkipäässä. 24-vuotias hyökkääjä on summannut alkukauteen 10 pistettä. Maalisarake näyttää kuitenkin kahta ja syöttölukema kahdeksaa. Varsin hämmentäviä lukemia Lastikan pelaajaprofiili huomioiden.

Lastikan tehoja ihmetellessä herää väistämättä kysymys, onko maajoukkuehyökkääjä profiloitumassa pelintekijäksi.

– Toivottavasti en ole, Lastikka vastaa huvittuneena.

– En ole ainakaan tietoisesti profiloitunut siihen. Sattunut nyt vaan napsumaan syöttöjä ja maalit ovat jääneet vähemmälle, Lastikka analysoi.

Lastikka johtaa tällä hetkellä F-liigan syöttöpörssiä yhdessä Rasmus Kainulaisen kanssa. Kysyttäessä tehot 45+21=66 viime kaudella takoneelta hyökkääjältä, voisiko syöttöpörssin voittaminen olla tämän kauden henkilökohtainen tavoite, hän naurahtaa ja lisää sen jälkeen, että siitä ollaan vielä kaukana.

– Ei se ole edelleenkään parasta vahvuusaluettani. Siellä on semmoisia kavereita, jotka on tosi kovia siinä. Tai sitten pitäisi saada hirveä kasa tuurisyöttöjä.

– Mutta ei siis lähdetä tavoittelemaan sitä.

110 liigamaalia 78 peliin iskenyt hyökkääjä avasi maalihanansa vasta kauden neljännessä pelissä Nurmon Jymyä vastaan osuttuaan kahdesti. Lastikka sanoo, että paikkoja on ollut, mutta nyt ei jostain syystä vain ole uponnut.

– Laukauksiakin pitäisi olla hyvä määrä. Yleensä jos vetää kymmenen kertaa, niin aina se 1-3 menee sisään. Nyt on jostain syystä jäänyt peittoihin tai veskat ovat ottaneet hyviä koppeja.

– Kiva kuitenkin, että torstaina sai avattua homman. Kun saa ekan pois alta, niin alkaa aukenemaan ja näkemään vetolinjoja.

Muutoksia omaan peliin ei tarvita, Lastikka sanoo. Maalit kyllä tulevat.

Classic on avannut kautensa odotetusti neljällä voitolla. Varsinaista rallattelua ei kuitenkaan olla nähty ja omissakin on kolissut tamperelaisten mittareilla yllättävän paljon, 18 kertaa neljässä pelissä.

– Tärkeintä on ottaa voittoja, mutta pitää nähdä tuloksen taaksekin. Tarpeettoman paljon on mennyt omiin. Se on ensimmäinen juttu, mistä pyritään lähtemään liikkeelle, että oma pää pelataan huolella ja fiksusti pallolla, ettei omiin menisi hirveästi maaleja.

– Meillä on myös ollut erilaisia teemoja peleissä. On pyritty aktivoittamaan peliä, esimerkiksi korkealla karvauksella. Nekin saattaa vaikuttaa. Erikoistilanteistakin on tullut viime peleissä omiin.

Classicin ykköshaastajaksi Pääkallon kausiennakoissa povatun TPS:n tamperelaisryhmä lakaisi maanrakoon kauden toisessa ottelussa peräti 10–2. Sen sijaan ”bottom 6”-joukkueita vastaan lukemat ovat olleet maltillisempia.

– Miten te sen nyt sanotte, ”bottom 6” -joukkueet, niitä vastaan rallattelu on monesti vähän vaikeampaa. He puolustavat meitä vastaan lähtökohtaisesti tiiviimmin, niin sinne viisikon sisään on välillä vaikea päästä.

Lastikka on maailmanmestari ja Sveitsin mestari. Aikuisten SM-kulta häneltä kuitenkin puuttuu. Viime kevään kolme pudotuspeliottelua olivat Lastikan ensimmäiset Suomen liigassa. Laituri osasi kuitenkin ottaa kauden äkillisen päättymisen kypsästi.

– Tilanne oli kuitenkin se, että mitään ei voinut tehdä, kun ulkopuoliset asiat laittoivat homman poikki. Se oli vaan hyväksyttävä ja suunnattava katseita tulevaan kauteen, Lastikka kertaa tuntojaan viime keväältä.

Tällä viikolla tuli tieto, että myös toisen himoitun mestaruuden, maailmanmestaruuden metsästäminen siirtyy vuodella. Maajoukkueen piip-testiä suvereenisti vuosikaudet hallinnut hyökkääjä sanoo, että kisojen siirtyminen ei sinällään muuta mitään harjoittelun suhteen.

– Näen sen ehkä ennemminkin niin, että arkitekeminen pitää olla kansainvälisellä huipputasolla, oli kisat tai ei. Ei niitä suuria kehitysaskeleita lyhyellä tähtäimellä kuitenkaan tehdä.

– Mutta tottakai, kun kisat siirtyi, niin se siirtää maajoukkuepelaajien henkistä kapasiteettia liigapeleihin ja omaan seurajoukkueeseen.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira