Divarit

Vaisusti kauden aloittaneen SC Hawksin päävalmentaja Petteri Bergman: ”Tarvitsemme yhteistä aikaa”

17.10.
2020
Divarit

Hawks ei ole liidellyt vielä yhteenkään voittoon kapteeni Teemu Venäläisen johdolla. Kuva: Esa Jokinen

AC Haki ja SC Hawks yhdistyivät ja uusi seura jatkoi toimintaansa Hawks-brändin alla, tavoitteenaan olla seuraava suurseura. SC Hawks nousi koronaan katkenneen kauden jälkeen Divariin ja otti yhden askeleen kohti unelmaa. Kausi ei ole kuitenkaan alkanut ruusuisesti, pisteitä on pyöreä nolla.

Hawks nousi Divariin kakkosdivarijoukkeista parhaimman pistekeskiarvon turvin. Ero seuraavaan oli vain desimaaleja. SC Hawksin päävalmentajana ja seurapomona toimii kokenut, pitkän linjan liigakoutsi Petteri Bergman.

– Nousu oli tavoitteena kun lähdettiin kauteen. Mielellään olisimme pelanneet kauden loppuun, mutta asiat menivät toisella tavalla, ei siinä mitään positiivisin fiiliksin suhtauduttiin, Bergman muistelee nousutunnelmia.

Pelaajat yleensä tietävät jo edellisen kauden aikana missä jatkavat uraansa. Haukoilla oli vaikeuksia rosteria kasatessa, kun päätös sarjatasosta venyi.

– Tietysti tieto noususta tuli siinä mielessä myöhään, että lähdimme joukkueen kasaamiseen tietyllä tavalla takamatkalta. Tällä alueella ainakin rosterin kasaamisessa on iso merkitys pelaajille sillä, missä sarjassa joukkue pelaa ja ei pitkään tiedetty, että pelaammeko kakkosdivaria, Suomisarjaa vai Divaria. Aika uusiksi meillä meni sitten ryhmä ja lähdettiin takamatkalta tekemään hommia.

Vallitseva koronakriisi hankaloitti uuden ryhmän kasautumista yhteen.

– Halusimme koronan takia vetää kymmenen viikkoa omatoimisia kesällä ja pääsimme sen jälkeen treenaamaan yhdessä.

Hawks on pelannut tällä kaudella yhteensä viisi peliä FBC Turkua, Rangersia, O2-Jyväskylää, Pirkkoja ja Karhuja vastaan, ja hävinnyt kaikki. Tehtyjä maaleja on viisitoista ja maaliero on 22 osumaa pakkasella. Bergman peräänkuuluttaa sitä, että joukkueen yhteiset kokemukset ovat vielä vähissä.

– Tarvitsemme yhteistä aikaa. Parhaimmillaan pelaamme todella hyvää salibandya, mutta vastapainona tulee nukahduksia ja henkilökohtaisia virheitä, jotka maksavat liikaa maaleja. Pelitapa ei vielä ole pelaajilla selkärangassa ja siinä on viiveitä. Matka on käytävä läpi, ei ole oikotietä onneen.

– Moni on tuumannut myös, että vastustajamme ovat olleet enemmän sarjan kärkipään joukkueita. Onhan Divari myös tosi tasainen sarja.

Ylimääräisen yhteisen ajan järjestäminen on ollut koronakriisin aikana vaikeaa. Bergmanin mukaan Hawks on pitänyt vastuullista linjaa ja käytti maskeja jokaisessa tapahtumassa jo ennen Salibandyliiton linjausta asiasta.

– Haasteena on se, että paljon on pelaajia eri taustoista ja eri valmennuksessa olleita pelaajia. Korona vähentää yhteistä aikaa, kun kaikki kokoontumiset on pyritty vähentämään minimiin. Lajitreenejä vedämme ja palaverit vedetään Teamsissa etänä.

Varsinkin tasaisessa sarjassa yhtenäinen ja flow-tilassa pelaava joukkue saattaa nopeastikin alkaa voittamaan pelejä toden teolla. Esimerkkinä vaikkapa viime kauden sarjanousija Pirkkojen marssi lähes runkosarjan voittoon.

– Meidän pitää löytää oikeat koostumukset ja luottaa siihen, että ajan kanssa palaset loksahtelevat kohdilleen. Kokemuksesta tiedän, että se voi tapahtua hyvinkin nopeasti, mutta töitä pitää tehdä koko ajan.

SC Hawks on viisi vuotta vanha organisaatio, jolla on kovat tavoitteet tulevaisuuteen. Vaisusta startista huolimatta sarjapaikan säilyttäminen on ensisijaisen tärkeää itähelsinkiläisille.

Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46