Divarit

17-vuotias Juuso Ahola kantaa isoa vastuuta Karhuissa – edessä kaksi Divari kärkitaistoa: ”Varmaan kauden tärkein viikonloppu”

28.11.
2020
Divarit

Nuori Juuso Ahola on isossa roolissa Karhuissa. Kuva: Anssi Koskinen

Porin Karhut tippui viime kaudeksi Divariin ja pajatso tyhjeni pelaajista. Vaikean alkukauden jälkeen Karhut pystyi säilyttämään sarjapaikkansa ja sai useita jo lähteneitä pelaajia takaisin. Vuonna 2003 syntynyt Juuso Ahola sai vastuuta ja takoin 46 pistettä. Aholan toisella kaudella Divarissa Karhut liitää sarjakakkosena ja Aholalta odotetaan tulosvastuuta.

Ahola oli ennen viime kautta vain iloinen, että pääsi Karhujen edustusjoukkueen kokoonpanoon. Paikkansa hän lunasti välittömästi ja oli kauden jälkeen koko Divarin pistepörssin kuudes tehoilla 26+20=46. Hän hävisi seurakaveri Eero Vanhatalolle vain kaksi pistettä, mutta pelasi neljä ottelua vähemmän.

– Olihan se hienoa päästä pelaamaan. Yllätyin kuinka ison vastuun sain, vaikka olimmekin vähän heikompi joukkue. Huomasin, että kun laitan joka ilta kaiken likoon, niin pärjään, sanoo Ahola.

Ahola näkee, että sai isompaa roolia nimenomaan Karhujen kokoonpanovaikeuksien kautta viime kauden alussa. Vanhoja pelaajia tuli takaisin kauden aikana melkein kymmenen.

– Sen kautta sitä roolia sain. Ja kun pelasin sen verran hyvin alkukaudesta, sain valmennukselta luottoa ja vakiinnutettua paikkani, vaikka vanhoja tulikin takaisin.

Ahola on pelannut aikaisemmin junioreissa C:n ja B:n SM-sarjaa, sekä A-junioreiden 1.divaria. Hyppy miesten pääsarjatasolle on aika kova, eikä Ahola itseltään siksi juurikaan mitään odottanut.

– En olettanut yhtään mitään. Tulin vain pelaamaan vahvuuksillani. Koko ajan kuitenkin tiesin, että pystyn tulosta tekemään, koska olen junnuissa aikaisemmin siihen pystynyt. Ei ollut mitään ennakkoluuloja ja pystyin paineettomassa tilassa pelaamaan. Kauden jälkeen yllätyin, että pisteitä tuli noinkin paljon.

Tälle kaudelle lähtö kauteen on ollut aivan erilainen. Jo taitonsa näyttänyt nuori on huomioitu vastustajien leireissä ja jokaista maalia kohti joutuu tekemään enemmän töitä. Ahola onkin keskittynyt nuorelle pelaajalle hyvin yleisiin kehityskohtiin.

– Kokonaisvaltaiseen pelaamiseen olen keskittynyt ja se on mennytkin eteenpäin. Nykyään teen paljon enemmän töitä alaskin päin ja en ole niin hyökkäysvoittoinen pelaaja, pystyn paremmin puolustamaan. Kaikki tuollainen on parantunut.

Aholan koko ajan kehittyessä, on myös Karhut joukkueena mennyt eteenpäin viime kaudesta. Toki rosteri on kovempi, kun esimerkiksi Tomi Jerkku palasi LASB:ista Poriin.

Karhut on tällä hetkellä Divarin toisella sijalla. 12 ottelua on tuottanut 23 pistettä. Kauteen on mahtunut 7 ottelun voittoputki, joka katkesi toissa viikonloppuna, kun Limingan Niittomiehet yllättivät sarjakakkosen.

Viisikkopuolustaminen on ollut hyvällä tasolla. Vastustajat ovat pysyneet laidoilla. Pelitaktiikkaamme kuuluukin se, että puolustamme keskustaa hyvin. Veskarit ovat myös onnistuneet hyvin, vielä pitää tehdä paikoista enemmän maaleja, kertaa Ahola kuluneen kauden onnistumisia ja haasteita.

Tänä viikonloppuna Karhuilla on kärkitaisto ajatellen edessä todella tärkeät pelit. Lauantaina joukkue matkustaa sarjakärki FBC Turun vieraaksi ja kohtaa Porissa Divarin parhaan pistekeskiarvon omaavan, sarjakolmosen Kooveen.

Karhujen kausi alkoi näiden kahden joukkueen kohtaamisella ja kummastakin pelistä tuloksena oli tappio. Nyt kauden jälkimmäinen puolisko pyörähtää käyntiin ja hyvin pelannut Karhut hamuaa piikkipaikkaa.

– Varmaan kauden tärkein viikonloppu ajatellen esimerkiksi kotietua pudotuspeleihin ja jopa runkosarjan voittoa. Hyvin olemme valmistautuneet ja uskomme, että pystymme kummankin joukkueen voittamaan ja olemme lähempänä taas kotietua.

Ahola on paljon vartijana kärkijoukkuetta vastaan ja koko loppukaudella. Karhut taipui maanantaina F-Liigan kakkosena olevalle Nokian KrP:lle Suomen Cupin pelissä vasta jatkoajalla. Ahola onnistui ottelussa kahteen kertaan maalinteossa. Se teki itseluottamukselle luonnollisesti hyvää.

– Viime kaudella en olettanut vielä yhtään mitään ja nyt minulla on aika suurikin tulosvastuu. Ketsuppipullo ei ole ihan vielä auennut, mutta peli menee koko ajan eteenpäin. Cupin pelissä Nokian KrP:ta vastaan tekeminen oli jo aika hyvää ja vahvalta näyttää, kun jaksaa tehdä vain töitä. Näen, että minun pitää pystyä tekemään tulosta.

Divarissa on 11 otteluun syntynyt tehot 7+6=13. Ahola kokee, että lisää on odotettavissa tälläkin saralla. Ehkä nuori 17-vuotias hyökkääjä jälleen syttyy kovia joukkueita vastaan.

– En mistään pisteistä ota paineita. Mutta kyllähän maalintekijällä alkaa jossain tuntumaan, jos maaleja ei tule. Niistä pisteistä kuitenkin elän. Nyt on onneksi mennyt sen osalta vähän parempaan suuntaan.

Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46