Liigat

Arkkiviholliset PSS ja SB-Pro kohtaavat jo nyt viimeisen kerran runkosarjassa: ”Ei mitään selkeää asetelmaa ole”

29.11.
2020
Liigat

PSS ja SB-Pro vääntävät kauden viimeisen runkosarjakohtaamisen sunnuntaina. Kuva: Jarmo Koskela

Hallitseva Suomen mestari SB-Pro ja hopeamitalisti PSS kohtaavat sunnuntaina kolmannen ja viimeisen kerran runkosarjassa F-Liigan naisten A-lohkossa. Erittäin tasaisessa sarjassa nämä kaksi joukkuetta ovat kuitenkin vahvasti ehdolla myös tämän kauden finalisteiksi. Ennakossa kommentoimassa ovat kummankin joukkueen päävalmentajat, PSS:n Jukka Kouvalainen ja SB-Pron Aki Vilander.

Nurmijärveläinen SB-Pro voitti Suomen mestaruuden 2019 jolloin finaalissa kaatui Porvoon Salibandyseura. Viime kaudella ei luonnollisesti mestaruutta jaettu koronapandemian takia. SB-Pro voitti runkosarjan PSS:n ollessa toinen.

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet runkosarjassa kaksi kertaa, ja SB-Pro on ollut kummassakin vahvempi. SB-Pro voitti myös kauden alla pelatun Super Cupin finaalin PSS:aa vastaan.

PSS ja SB-Pro ovat kumpainenkin pelanneet 12 ottelua ja keränneet 21 pistettä. Maalierokin on vain yhen maalin verran SB-Pron eduksi. SSRA johtaa sarjaa 22 pisteellä ennen Prota, FBC Loistoa ja PSS:aa joilla kaikilla on siis samainen pistemäärä.

PSS:n päävalmentaja Kouvalainen ei kuitenkaan näe SB-Prota mörkönä. Laihan tuloksen arkkivihollista vastaan pelattujen pelien takana on Pron vahvuudet, johon PSS ei ole vielä kyennyt vastaamaan.

– En Prota näe mörkönä. Joukkueilla on tiettyjä vahvuuksia toisiaan vastaan. Prolla on tietyt edellytykset ja heidän fyysinen ja suoraviivainen peli on viime peleissä ollut meille haastavaa. Jos meinaamme voitosta pelata, sunnuntaina meidän pitää pystyä tähän vastaamaan, arvioi Kouvalainen tappioiden syitä.

Aki Vilander näkee, että ajoittaisista heikoista esityksistä huolimatta PSS on sytyttänyt Pron voittamaan. Vilander haluaa, että joukkue olisi muitakin joukkueita samalla tavalla hereillä ja sanoo kantavansa päävalmentajana tästä vastuun.

– Olemme kipuilleet, kun pelimme on ollut aika vuoristoratamaista. Porvoon peleihin olemme sen extralatingin saaneet ja olemme olleet henkisesti valmiita voittamaan. Muuten kun runkosarjaa ajattelee, niin pelimme taso on heitellyt liikaa, kommentoi Vilander onnistuneita pelejä porvoolaisia vastaan.

Kauden puolivälissä kumpikaan valmentajista ei näe, että vielä tämä peli tarkoittaisi mitään kevättä ajatellen. Erityinen tunnetaso välittyy kuitenkin. Kohtaamisia on ollut tiuhaan tahtiin.

– Ei siinä mielestäni mitään sellaista ole. Otteluiden siirtelyt ovat ajaneet siihen, että pelaamme jo nyt viimeistä kertaa vastakkain. Ei mitään selkeää asetelmaa ole. Toki aina kun nämä kaksi joukkuetta on pelannut vastakkain, olemme saaneet tunteikkaita ja laadukkaita otteluja, Kouvalainen sanoo.

– En tiedä siitä, mutta tietysti Porvoon joukkue historiamme takia sytyttää aina. Taistelukumppaneita löytyy vastustajista. Onhan se mielenkiintoista, kun elokuussa pelasimme kaksi harkkapeliä vastakkain. Super Cupissakin kohtasimme finaalissa ja nyt tulee jo kolmas kohtaaminen runkosarjassa ja kaikki tämä kuluvan vuoden puolella. Toisaalta pääsemme ottamaan rakkaaseen kilpakumppaniin vähän etäisyyttä ennen kevään pelejä, sanoo Vilander.

Vilander jatkaa vielä, että pientä henkilökohtaistakin motivaatiota ottelusta löytyy. Hän ei ole koskaan voittanut pistettäkään PSS:n kotihallista Auroralta. Tämän kauden kaksi ensimmäistä peliä olivat Pron kotiotteluita.

PSS ei kuitenkaan ole koskaan voittanut Suomen mestaruutta. Super Cupin tappio, sekä mahdolliset kolme tappiota runkosarjassa voivat toimia henkisenä lukkona, jos Pro keväällä vastaan asettuu. Kouvalainen ei näe mahdollista tappiota henkisesti kovinkaan merkityksellisenä.

– Olisihan se iso henkinen voitto mille joukkueelle tahansa. Mitä olen jutellut, niin joukkueille, jotka ovat myös meidät pystyneet voittamaan, se ollut tosi iso voitto. Varmasti meitä ja Prota vastaan kaikki lähtevät pelaamaan lisälatauksella, kommentoi Kouvalainen.

– Meidän ja Pron väliset pelit ovat aina tunteikkaita ja laadukkaita pelejä, mutta siitä en osaa sanoa antaako sunnuntain peli mitään kevättä ajatellen.

Samoilla linjoilla on Vilander ottelun henkisestä merkityksestä. Sarja on tietysti niin tasainen, että kuka tahansa voi runkosarjan perusteella voittaa mestaruuden. SB-Pro on kuitenkin kolminkertainen Suomen mestari, joka on tottunut voittamaan.

– Ylipäänsä voittaminen on tälle joukkueelle tärkeää. Onnistumiset ruokkivat itseluottamusta ja epäonnistumiset otetaan raskaasti. Mielestäni se on menestyvän joukkueen merkki, että ei tyydytä voittamiseen, eikä häviämiseen. En näe tämän pelin voitolla tai häviöllä merkitystä kuitenkaan kevään peleihin, niihin peleihin valmistaudutaan vähän eri moodissa, Vilander kommentoi.

Joka tapauksessa luvassa on varmasti korkeatasoinen ottelu näiden arkkivihollisten välillä, jotka kohtaavat mahdollisesti seuraavan kerran vasta pudotuspeleissä.

Kummassakin joukkueessa vilisee tukku maajoukkuetason pelaajia. PSS:n Ella Sundström on esiintynyt kaikista tehokkaimmin, 12 otteluun on syntynyt 16 pistettä, ollen koko sarjan pörssissä kahdeksantena. Seuraavana listalla on PSS:n Fanny Holmberg, joka on tehtaillut 14 pistettä. SB-Pron parhaat pistenikkarit ovat olleet Aada Isometsä ja Meri-Helmi Höynälä. Kummankin pistesaalis on 13 paunaa.

Ehkäpä joku heistä nousee sunnuntaina ottelun sankariksi.

Eerik Lukkari
Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46