Krogius Ruotsin tilanteesta: ”Tämä tarkoittaa, ettei yleisöä voida ottaa ollenkaan paikalle”

Kevin Söderling (oik.) on ollut Siriuksen alkukauden tehokkain pelaaja. Suomalaislaituri löytyy koko pistepörssin sijalta 12. Kuva: perwiklund.se

Ruotsissa on pelattu salibandyn pääsarjaa Superliigaa pari kuukautta koronaviruspandemian ikeessä. Pääkallon Ruotsin kirjeenvaihtaja Kristian Krogius avasi maan salibandyn tilannetta tällä hetkellä.

Lisää Siriuksessa vaikuttavasta Krogiuksesta voit lukea tästä jutusta.

Ruotsissa miesten kärjessä on hieman yllättäen Kalmarsund ja naisissa Thorengruppen. Miltä alkukausi on näyttänyt tähän mennessä pelien osalta?

– Kalmarsundilta on nähty yllättävänkin tasaista suorittamista. Heidän pelinsäkin ovat olleet suhteellisen tasaisia ja he ovat voittaneet keskimäärin 2,5 maalin marginaalilla. Saimme kokea Siriuksen kanssa heidän suoritusvarmuutensa viime viikonloppuna. Ominaista heille oli, että eri ketjut pelasivat eri taktiikoilla.

– Falun hävisi Dalenille ja Storvretalle. Kaksi perättäistä tappiota Taalainmaan joukkueelle on todella harvinaista ja viime kerrasta onkin kuulemma monta vuotta. Siihen lisäksi voitto Jönköpingistä vasta jatkoajalla. Tosin maaliero on kirjoitushetkellä yli +20 joten mistään kriisistä ei voida vielä puhua.

– Siriuksessa olemme saaneet alkukaudesta kamppailla poissaolojen kanssa. Korona ei tosin ole ollut syynä yhteenkään. Yhdessä vaiheessa kaikki kolme kapteeniamme olivat loukkaantuneena. Joukkueen keski-ikä ollessa noin 22,5 vuotta, korostuu joukkueen sisäinen johtajuus ja kokemus, josta olemme jääneet vähän paitsi. Tämän taakse ei tietenkään voi piiloutua, vaan prosessimme on edelleen rakenteilla. Sen sijaan olemme nostaneet kolme 17-vuotiasta junioreista, jotka ovat onnistuneet kiitettävästi.

– Mitään sen suurempia pitkäjänteisiä tasoeroja ei ole nähty. Häntäpään joukkueet ovat suhteellisen hyvin onnistuneet laittamaan kärkijoukkueita vastaan kampoihin. Esimerkiksi sarjanousija Fagerhult Habolla on jo kaksi jatkoaikavoittoa ja vaikka Höllviken on hävinnyt kaikki ottelunsa tähän mennessä, onnistuivat he piinaamaan jopa Storvretaa suhteellisen pitkään ottelussa, joka päättyi 7-10 Storvretalle.

– Naisten sarjassa on nostettava esille Siriuksen menestyksekäs alkukausi. Kahdeksan pelin jälkeen joukkue on taulukossa ehkä hieman yllättäen kolmantena. Vastaavasti Malmölta odotettiin parempaa sijoitusta kuin 11. sija.

Miten suomalaiset ovat pärjänneet alkukaudesta?

– Olli Laine on pelannut Linköpingissä kaikki pelit, tosin vaihtelevalla peliajalla. Tehot 1+1 eivät määritä pakkina pelaavan Laineen alkukautta.

– Kevin Söderling on pelannut kaikki pelit Siriuksen tulosyksikössä ja tehnytkin tehot 9+6 kahdeksaan peliin. Rooli on kasvanut entisestään ja Söderling pelaakin sekä yli- että alivoimaa.

– Janne Jaanus on pelannut Team Thorengruppenissa 2 peliä ilman tehopisteitä.

Naisten liigasta muutama nosto:

– Daniela Westerlund on aloittanut kauden vahvasti Nackassa. Kahdeksaan peliin 8+2 ja Innebandymagazinetkin väläytteli Westerlundin olevan vahva ehdokas vuoden tulokkaaksi.

– Siriuksen kolmikko Johanna Homi, Tuulia Aho ja Mia Vallenius ovat pelanneet lähes koko kauden samassa ketjussa. Pisteiden valossa Vallenius on onnistunut parhaiten, tehden 3+4 kahdeksaan peliin pakin tontilta.

– Lisäksi Kaupin siskokset jatkavat siitä mihin viime kaudella jäivät: Veera johtaa maali- ja pistepörssiä 11 maalilla ja 22 pisteellä ja Oona seuraa viidentenä pistepörssissä tehoin 10+7=17.

Muita positiivisia pelaajanostoja tähän mennessä?

– Aiemmin puolustajana uraa tehnyt Martin Östholmia kokeiltiin jo viime kaudella Pixbossa sentterin roolissa. Täksi kaudeksi Pixbon nuori päävalmentaja Tim Wiklund on saanut kehitettyä Östholmin sentteripeliä entisestään. Nähtäväksi jää, jos Ruotsin maajoukkueen vakiokasvoihin kuuluva Östholm valitaan joskus tulevaisuudessa maajoukkueeseen ja mihin rooliin siinä tapauksessa. Sama koskee Falunin Rasmus Enströmiä, joka on siirtynyt hyökkääjästä pakin paikalle. Viime maajoukkuetapahtumassa Enström tiettävästi pelasi puolustajana.

– Jönköpingistä paikallisvastustajaan Mullsjöhön siirtynyt Simon Karlsson on aloittanut vahvasti. Hän sai myös ensimmäisen maajoukkuekutsun hiljattain. Karlsson pelasi jo Jönköpingissä lähes piste per peli tahtia, tosin ilman suurempia otsikoita. Tähän mennessä Karlsson on tehnyt Mullsjön kolmossentterinä tehot 7+6 ja johtaa Mullsjön sisäistä pistepörssiä. Jos kehitys jatkuu vastaavanlaisena, tulee Karlsson tekemään lopullisen läpimurtonsa tällä kaudella.

Korona vaikuttaa ilmeisen paljon tällä hetkellä ja Ruotsissa tilanne on Suomea huonompi. Miltä kauden jatko vaikuttaa tällä hetkellä?

– SSL-tason salibandy on määritelty ”ammattiurheiluksi” ja siitä syystä pelejä jatketaan sekä miesten että naisten puolella. Allsvenskan jatkuu myös miesten puolella mutta ei naisten. Muu salibandy on käytännössä pysähtynyt koko maassa. Nuorimmat juniorit ovat saaneet jatkaa pelaamista.

– Ruotsin salibandyliitto saa ohjeistukset Ruotsin urheilun valtakunnanliitolta (Riksidrottsförbundet) miten ja missä olosuhteissa urheilua yleisellä tasolla voidaan jatkaa. Ruotsin salibandyliitossa kilpailuvaliokunta päättää sarjojen jatkumisesta ja se päätös perustuu alueellisiin (läänien) rajoituksiin. Lisäksi alueelliset liitot päättävät itse alemmista sarjoista. Keskustelua tauosta on käyty. Viime viikolla pidettiin seurojen välinen kokous, jossa päädyttiin sarjan jatkamiseen. Tällä hetkellä sarja näyttää jatkuvan suunniteltuun tapaan ilman katsojia.

Mikä on katsomorajoitusten kohtalo?

– Ruotsissa pidettiin pääministeri Stefan Löfvenin johdolla tiedostustilaisuus alkuviikosta, jossa ilmoitettiin, että ryhmäkokoontumiset rajoitetaan 24.11. eteenpäin kahdeksaan ihmiseen. Rajoituksen kesto on alustavasti 4 viikkoa mutta sitä voidaan tarpeen vaatiessa pidentää. Tämä tarkoittaa, ettei yleisöä voida ottaa ollenkaan paikalle. Tähän mennessä seurat ovat seuranneet alueellisia rajoituksia, jotka pääosin ovat kieltäneet yleisön osallistumasta ottelutapahtumiin. Esimerkiksi täällä Uppsalassa ei ole ollut maksavaa yleisöä paikalla sitten lokakuun alun.

– Mahdollisuudesta ottaa yleisöä paikalle maskipakon saattelemana on myös keskusteltu, mutta koska kansallista maskisuositusta ei ole annettu, ei esitys ole saanut kannatusta. Ruotsin hallitus ja kansanterveysvirasto on vedonnut maskien lisäävän eriarvoisuutta ja että turvaväleistä ei huolehdittaisi samalla tavalla.

Miltä keskustelua on käyty seurojen taloudesta? (Storvreta ainakin ollut otsikoissa)

– En hirveästi ole talouskeskusteluihin osallistunut, mutta onhan se kieltämättä kestämätön tilanne, että seuroilla on käytännössä pelkästään menoja. Lukemia en tiedä mutta luulen, että aletaan lähestyä tilannetta, jossa olisi taloudellisestikin viisainta laittaa liiga tauolle. Vaikea myös sanoa mikä on liiton ja FSSL (liigayhdistyksen) kokonaisvaltainen kanta tähän.

– Mielenkiintoiseksi menee myös Storvretan kohtalo. Toki kaikilla on tiukkaa, mutta olisi aikamoinen voimannäyttö liitolta evätä Storvretan liigalisenssi. Koronan takiahan he saivat jatkoaikaa hoitaa talouspuoli kuntoon. Myös kentän ulkopuolisten sääntöjen ja niiden seuraaminen tulee olla samat kaikille.

Ruotsiin on tullut pelaajia Tshekistä ja Sveitsistä. Miten tähän kehitykseen on suhtauduttu?

– Minun korviini ei ole kantautunut negatiivista keskustelua siihen kehitykseen liittyen. Se kertoo minun mielestäni enimmäkseen siitä, että seurat kehittyvät ammattimaisempaan suuntaan. On yksinkertaisesti resursseja ottaa ”kaupungin ulkopuolisia” pelaajia seuraan. Tuontipelaajat varmasti vaikuttavat joltain osin seurojen omien junioreiden kehitykseen mutta näen sen positiivisena asiana, että kilpailu pelipaikoista tiukkenee.

– Epävirallisen laskelman mukaan miesten SSL-joukkueissa on keskimäärin 3,6 ”omaa kasvattia” per joukkue. Tätäkin lukemaa Fagerhult Habo nostaa reippaasti neljällätoista ”omalla kasvatilla”. Onko tämä syy vai seuraus siihen, että ulkomaisia pelaajia otetaan enemmän? Siihen on vaikea ottaa kantaa.

– Nyt korona-aikaan moni pelaaja on tullut myös väliaikaisesti Ruotsiin pelaamaan. Vaikka kyse olisikin pelkästä pelaajalainasta/-vuokrasta niin moni pelaaja ja seura solmivat suhteita tulevaisuutta ajatellen.