Divarit

Miksi etänä osallistuminen liittokokoukseen mahdollistettiin näin myöhään? – ”Hallituksella oli epäilyksiä, onnistuuko salassa äänestäminen etäyhteyksillä”

25.11.
2020
Divarit

Jatkokautta Salibandyliiton puheenjohtajana hakeva Risto Kauppinen avasi Pääkallolle kokousjärjestelyjä. Kuva: Juhani Järvenpää

Salibandyliitolle valitaan uusi hallitus lauantain liittokokouksessa. Kokoukseen ja sen yhteydessä käytävään hallitusvaaliin osallistuminen vaati alunperin fyysistä läsnäoloa, mutta alkuviikosta liitto tiedotti, että myös etäosallistuminen on mahdollista.

Alunperin liittokokous piti järjestää Hotelli Presidentissä Helsingissä. Maanantaina kokouspaikka vaihtui Tampere-taloksi Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän asettamien kokoontumisrajoitusten takia. Pääkaupunkiseudun katsotaan nyt olevan epidemian leviämisvaiheessa.

Myös Pirkanmaan aluehallintovirasto asetti tiukkoja rajoitustoimia. Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Kauppinen, voidaanko kokous edelleen järjestää?

– Kokous pidetään lauantaina, sekä fyysisenä että etänä. Suositellaan kuitenkin, että osallistuttaisiin etäyhteydellä. Etänä pystyy äänestämään vaaleissa ja muissa mahdollisissa äänestyksissä. Liittokokouksen infran täytyy kuitenkin olla jossakin, eli sitä ei voi järjestää pelkästään etänä.

Pystytäänkö liittokokous järjestämään turvallisesti?

– Sitä tarkistettiin alkuviikosta ja todettiin, että pystytään. Näyttäisi siltä, että saliin, joka vetää 380 ihmistä, olisi tulossa noin 30 osallistujaa. Seurojen edustajia on noin 20.

Kauppinen sanoo, että yhdistyslakiin tehdyt poikkeuspykälät eivät mahdollista kokouksen siirtämistä myöhempään ajankohtaan. Esimerkiksi ensi keväälle. Liittokokous pitäisi joka tapauksessa järjestää ennen joulua.

Salibandyliitto julkaisi lokakuun lopussa tiedotteen, jossa kerrottiin hallituksen päättäneen, että kokoukseen voisi osallistua ainoastaan fyysisesti. Tiedotteessa kuitenkin todettiin, että hallituksella on mahdollisuus muuttaa kokousjärjestelyjä.

Pääkallon saamien tietojen mukaan esitit hallituksen kokouksessa liittokokouksen järjestämistä pelkästään fyysisenä silloin kun siitä päätettiin. Miksi?

– Fyysinen kokous on meidän sääntöjen mukainen linjaus. Omat säännöt eivät tunne muuta kuin fyysisen kokouksen. Nyt voimassa oleva poikkeuslainsäädäntö mahdollistaa etäosallistumisen.

– Silloin kun siitä päätettiin, näytti että pystytään silloisten rajoitusten mukaan järjestämään kokous turvallisesti hyvillä väleillä. Muutkin järjestöt ovat järjestäneet kokouksia.

Selvitettiinkö etäkokoustamisen ja -äänestämisen mahdollisuutta jo ennen kuin hallitus päätti, että kokous pidetään fyysisenä?

– Sitä oli selvitetty, mutta selvityksen tulos ei ollut kirkas, eikä pystytty sanomaan, että se menisi mutkattomasti. Kokouksia voi pitää etänä, mutta hallituksella oli epäilyksiä, onnistuuko salassa äänestäminen etäyhteyksillä. Sen jälkeen asiaa on selvitetty ja vakuutettu, että onnistuu.

Sääntömääräisen kokouksen siirtäminen ei ole ihan mutkatonta. Oletteko konsultoineet kokouksen siirtoon liittyvissä asioissa lakiosaajia ja varmistaneet, että kokouspaikan siirrosta ei koidu juridisia ongelmia?

– Kyllä se on selvitetty ja puhuttu ihan Suomen huippujen kanssa. Hallituksella on mahdollisuus ennen kokouksen alkua päättää kokouksen järjestämisestä ja jopa velvollisuus siirtää se, kun osoittautui mahdottomaksi pitää kokousta Helsingissä. Ihan pätevä siirto tämä on.

Salibandyliiton hallituksen päätöstä pitää kokous fyysisenä kritisoitiin jo silloin, kun siitä tiedotettiin. Etenkin kun koronatilanne näytti pahenevan syksyn mittaan.

Kauppisen mukaan päätökset kokouksen siirtämisestä Tampereelle ja mahdollisuus osallistua etänä tehtiin PK-seudun koronakoordinaatioryhmän asettamien rajoitusten jälkeen. Eli vielä viikko sitten kokousta oltiin pitämässä pelkästään fyysisenä.

Alkuperäinen päätös fyysisestä kokouksesta antoi myös jalansijaa suhmurointihuhuille. Niistä käytiin kipakkaa keskustelua sosiaalisen median kanavissa.

Ymmärrätkö Risto Kauppinen, että isojen seurojen tukemana (mm. Classic ja EräViikingit) istuvana helsinkiläisenä hallituksen puheenjohtajana voi saada käsityksen, että fyysinen kokous hyödyttää sinua?

– Jokainen voi tehdä minkälaisia tulkintoja vain. Itseni puolelta mitään taktikointia ei ole. Kaikki lähtee ihan sääntöjen perusrakenteesta. Kun asioista päätettiin, niin katsottiin, että se on oli mahdollista. Eihän me kuitenkaan tyhmiä oltu. Kirjoitettiin siihen muutosten mahdollisuus, mikä olisi ollut ilman kirjoittamistakin.

Tilanne koko yhteiskunnassa on poikkeuksellinen. Liittokokouksen järjestelyt eivät ainakaan ulospäin ole näyttäneet menneen ihan nappiin. Miksi kokousjärjestelyissä on epäonnistuttu niin pahasti, että epäilyksille on jäänyt sijaa?

– Ei niissä sikäli ole epäonnistuttu. Tieto siitä, että pääkaupunkiseudulla ei voida kokousta järjestää tuli viime viikon lopulla. Seurataan viranomaisten antamia määräyksiä ja rajoituksia. Ei näitä kukaan voi etukäteen tietää.

Entä miten kokousjärjestelyiden sekavuus ja niistä kummunneet epäilykset, vaikuttavat liiton hallituksen uskottavuuteen?

– Ensinnäkään mitään suhmurointia ei ole ollut, enkä usko että mitään vaikutuksia jää. Eiköhän siellä tule valituksi paras mahdollinen kokoonpano hallitukseen.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira