O2-Jyväskylän joukkueet tänään vastakkain Suomen Cupissa: ”Kyllähän se pettymys on”

Divarin maalipörssin ykkönen Markus Manninen yrittää upottaa oman seuran joukkueen. Kuva: Esa Jokinen

Divarin maalipörssin ykkönen Markus Manninen yrittää upottaa oman seuran joukkueen. Kuva: Esa Jokinen

Tänään Suomen Cupissa pelataan mielenkiintoinen ottelu, jossa vastakkain ovat Divarissa pelaava O2-Jyväskylä ja saman seuran kakkosdivarissa pelaava O2-Jyväskylä Akatemia. Seuralla on yhteensä neljä joukkuetta vielä mukana Cupissa, kun naistenkin puolella on vielä kaksi.

O2-Jyväskylän urheilutoimenjohtaja Tuomas Pulkkinen ei ole järin riemuissaan tilanteesta, jossa kaksi oman seuran joukkuetta pelaavat paremmuudestaan. Toki usean joukkueen menestys Cupissa on positiivista.

– Ensinnäkin on hienoa, että meillä on kaksi joukkuetta päässyt 16 parhaan joukkoon ja naisissa kaksi jopa kahdeksan parhaan joukkoon, Pulkkinen kommentoi Pääkallolle.

– Mitä olen miesten joukkueilta kuulostellut ajatuksia arvontatuloksesta, niin kyllähän se pettymys on, kun joudutaan pelaamaan vastakkain. Teemme paljon yhteistyötä näiden joukkueiden välillä ja pelaamme paljon harjoitusotteluita vastakkain. Enää se ei ole niin hieno juttu pelata Suomen Cupissakin vastakkain. Mieluummin joukkueet olisivat pelanneet joitain muita joukkueita vastaan.

Suhtautuminen seuran sisällä ottelua kohtaan on vaikeaa. Pulkkinen olettaa seuran edustusjoukkueen menevät ottelusta jatkoon ja pääsevän haastamaan esimerkiksi liigajoukkueita.

– Oletusarvo on ja luonnollista olisi, että edustusjoukkue tästä menee jatkoon, koska lähtökohtaisesti siellä pelaa seuran parhaat pelaajat. Mutta toivon, että se kumpi tästä menee jatkoon, pääsee seuraavalla kierroksella mukaan hienoon ottelutapahtumaan ja haastamaan Suomen parhaita joukkueita.

Urheilutoimenjohtaja näkee tilanteessa myös yhden positiivisen puolen: oma seura voittaa varmuudella.

– Jos jotain positiivista tässä on, niin ainakin yksi joukkueistamme pääsee kahdeksan parhaan joukkoon ja pelaamaan kovatasoisen ottelun.

Pulkkinen toivoo jokaiselta pelaajalta hyvää asennetta otteluun. Palokan koululla pelattavaan peliin otetaan puolet yleisökapasiteetista, eli 150 katsojaa.

– Rajoitusten takia ei pystytä järjestämään sellaista ottelutapahtumaa, mitä normaalitilanteessa. Toivottavasti joukkueet osaavat asennoitua otteluun oikealla tavalla ja yleisöäkin tulee jonkun verran paikalle.

Nykyinen maailmantilanne ei mahdollista yleisöryntäystä ja siksi seuralta ei ole tulossa erityispanostusta ottelutapahtumaan.

– Muita erikoisjärjestelyjä ei ole kuin pieni väliaikashow laukaisukisan muodossa. Nykyiset rajoitukset tietysti lannistavat isompien tapahtumien järjestämistä ja niihin panostamista.

Suomen Cup yleisesti nostaa Pulkkisella pintaan ristiriitaisia ajatuksia. Suurin negatiivinen ajatus liittyy kustannuksiin.

– Omat hyvät puolensa siinä on, mutta aiheuttaahan se taloudellisia haasteita. Sekä akatemia, että divarijoukkue ovat hyvin tiukassa taloustilanteessa koronan vaikutuksesta huolimattakin. Suomen Cupista tulee varsinkin matkustamisen kautta helposti huomattavia lisäkuluja.

Pääsarjajoukkueiden positiiviset puolet Suomen Cupista jättävät pohdittavaa. Esimerkiksi divarijoukkueille voi tulla nopeasti vastaan lähes ylitsepääsemätön liigajoukkue.

Positiivisia ajatuksia Suomen Cup herättää tietysti urheiluromantikon silmin katsottuna. Tarinoita syntyy, samoin hienoja yksittäisiä ottelutapahtumia.

– Positiivisesti ajateltuna, niin onhan se esimerkiksi akatemiajoukkueellemme ollut hienoa pelata korkeamman sarjatason joukkueita vastaan ja voittaa. Nyt he tietysti odottivat vesi kielellä, jos vastaan olisi vielä tullut jokin sopivan tasokas vastustaja jostain muusta seurasta.

– Viitisen vuotta sitten pelasimme Cupissa Happeeta vastaan ja monitoimitalolla oli 950 katsojaa. Tällaiset ottelut ovat harvinaista herkkua, eikä niitä olisi ilman Suomen Cupia.

O2-Jyväskylä on menestynyt erinomaisesti Suomen Cupissa. Miesten joukkueiden lisäksi naisten Suomen Cupissa mukana on vielä F-Liigan B-lohkossa pelaava edustusjoukkue ja 1-divisioonassa pelaava kakkosjoukkue.

– Poikkeuksellinen tilanne, kun kenelläkään muulla seuralla ei ole neljää joukkuetta mukana enää tässä vaiheessa. Toki se ei ole mikään täysin aukoton mittari urheilullisen menestyksen mittaamiseen, koska kaikki joukkueet eivät osallistu Cupiin ja siihen liittyy arvontoineen paljon sattumaa. Mutta ei se ainakaan ole huono merkki, jos neljä joukkuetta on näin pitkälle päässyt.

– Tämäkin kertoo siitä, että sekä miehissä että naisissa on molemmissa ainakin kaksi joukkuetta, jossa toiminta on sillä tasolla, että sillä pystytään valtakunnallisesti menestymään. Akatemiajoukkueet ovat meille tosi tärkeitä.