Liigat

Olli Wikstedille neljän ottelun pelikielto – OLS hakee muutosta: ”Neljä ottelua ei millään tavalla ole linjassa aiempiin tuomioihin”

06.11.
2020
Liigat

Olli Wikstedistä tuli F-liigan historian ensimmäisen pelikiellon saanut pelaaja. Kuva: Anssi Koskinen

F-liigan kilpailu- ja kurinpitoryhmä on määrännyt OLS:n Olli Wikstedtille neljän ottelun pelikiellon TPS:n Waltteri Vesteriseen kohdistuneesta taklauksesta viime sunnuntain ottelussa TPS–OLS, F-liigan sivuilla julkaistussa kurinpitopäätöksessä todetaan.

Asia tuli vireille TPS:n videotutkintapyynnöstä, jonka pääsarjojen videotuomari katsoi sisältävän perusteet kurinpitäjän käsittelylle. Kurinpitäjä, jolla on mahdollisuus määrätä korkeintaan kolmen ottelun tai kuukauden kielto, siirsi asian kilpailu- ja kurinpitoryhmälle katsoen, että kysymykseen saattaa tulla sitä ankarampi seuraamus.

Kilpailu- ja kurinpitoryhmä katsoo päätöksessään, että OLS:n Olli Wikstedt tulee pelitilanteeseen kovalla vauhdilla taklaa palloa tavoittelevaa ja siihen keskittynyttä pelaajaa vaarallisesti sivusta. Wikstedt, joka mailansa asennosta ja vartalonsa asennosta ja liikkeistä päätellen ei edes pyri tavoittelemaan palloa vaan pysäyttämään tai hidastamaan vastapelaajaa kovalla kontaktilla, aiheuttaa vastustajan jalkoihin polven korkeudelle sekä lantion tienoille leikkaavalla liikeradalla kovan kontaktin. Ottaen huomioon kontaktin vauhdin, suunnan ja osumakohdan Wikstedtin teko aiheuttaa vastapelaajalle erittäin suuren vakavan polvi- tai muun vamman vaaran.

Vaikka Wikstedt ei pyrkisi tietoisesti vahingoittamaan vastustajaa, hän olisi voinut pelata tilanteen toisin ja syyllistyy tilanteessa vakavaan piittaamattomuuteen vastustajan terveydestä. Kilpailu- ja kurinpitoryhmä katsoo, että Wikstedt on käyttäytynyt kilpailun kestäessä väkivaltaisesti ja epäurheilijamaisesti tavalla, joka muodostaa perusteen jälkikäteiselle lisärangaistukselle.

OLS katsoi vastineessaan, että tilanteessa ei ollut tahallista vahingoittamisyritystä, vaan leikkaaminen syntyi Wikstedtin virhearviosta. Hän tuli tilanteeseen hakien kylkikontaktia mutta tuli tilanteeseen myöhässä ja teki virhearvion yrittäessään viedä kontaktin loppuun.

OLS julkaisi seuran Instagram-tilillä tiedotteen, jossa se kertoi hakevansa muutosta päätökseen.

– Myönnämme, että tilanne oli pelikiellon arvoinen. Haluamme nyt vain haastaa kurinpitopäätöksen linjan pelikiellon pituudesta. Aiemmin on ollut selvänä linjana oikeastaan se, että vaikka ajaisit pallotonta pelaajaa päähän, niin pelikieltoa tulee kaksi ottelua. Yli kahden ottelun pelikiellot ovat todella harvinaisia, ellei kyseessä ole ollut tuomarin koskemattomuuden loukkaus. Sen vuoksi haluamme nyt, että tämä pelikiellon pituus selvästi haastetaan, koska tämä neljä ottelua ei millään tavalla ole linjassa aiempiin tuomioihin, OLS:n lajivastaava Jani Lipsanen perusteli seuran Instagram-päivityksessä.

Samassa päivityksessä Olli Wikstedt kertoo olevansa pahoillaan tilanteesta.

– Haluan vielä näin julkisesti pyytää tapausta anteeksi Vesteriseltä. Tarkoituksenani ei ollut missään nimessä pyrkiä vahingoittamaan tai aiheuttamaan tilannetta, joka voisi siihen johtaa. Videolta tilanteen nähtyäni myönnän, että olisin voinut välttää kontaktin paremmalla tilanteen luvulla ja otetaan tästä opiksi jatkoon, Wikstedt sanoi.

Video pelikieltoon johtaneesta tilanteesta:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

OLS on hakenut muutosta Olli Wikstedtin saamaan neljän (4) ottelun pelikieltoon. ”Myönnämme, että tilanne oli pelikiellon arvoinen. Haluamme nyt vain haastaa kurinpitopäätöksen linjan pelikiellon pituudesta. Aiemmin on ollut selvänä linjana oikeastaan se, että vaikka ajaisit pallotonta pelaajaa päähän, niin pelikieltoa tulee kaksi ottelua. Yli kahden ottelun pelikiellot ovat todella harvinaisia, ellei kyseessä ole ollut tuomarin koskemattomuuden loukkaus. Sen vuoksi haluamme nyt, että tämä pelikiellon pituus selvästi haastetaan, koska tämä neljä ottelua ei millään tavalla ole linjassa aiempiin tuomioihin”, OLS:n lajivastaava Jani Lipsanen perustelee. Olli Wikstedt itse on pahoillaan tilanteesta. ”Haluan vielä näin julkisesti pyytää tapausta anteeksi Vesteriseltä. Tarkoituksenani ei ollut missään nimessä pyrkiä vahingoittamaan tai aiheuttamaan tilannetta, joka voisi siihen johtaa. Videolta tilanteen nähtyäni myönnän, että olisin voinut välttää kontaktin paremmalla tilanteen luvulla ja otetaan tästä opiksi jatkoon.” #salibandy #fliigam

Henkilön Oulun Luistinseura Salibandy (@olssalibandy) jakama julkaisu

Teksti: F-liiga

EDIT: Jutusta poistettu OLS:n Facebook-päivitys, jossa seura kertoi harkitsevansa muutoksenhakua. Juttuun lisätty tieto OLS:n muutoksenhausta sekä Lipsasen ja Wikstedtin kommentit. Myös otsikko muutettu. 6.11.2020 klo 14:25

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira