Peter Kotilainen loistavassa vireessä viime aikoina – keskusteluissa 1000 pisteen rajapyykki: ”Kyllä sen rikon”

Peter Kotilainen on ollut jälleen kovassa vireessä. Kuva: Juha Käenmäki

Peter Kotilainen on ollut jälleen kovassa vireessä. Kuva: Juha Käenmäki

Peter Kotilainen on ollut viime aikoina todella kovassa vireessä. Henri Johansson rikkoi 1000 pistettä runkosarjassa ja Kotilainen vastaa haastattelussa muun muassa siihen kysymykseen, pystyykö hän moiseen suoritukseen ja onko hän maailman paras salibandynpelaaja.

Edelliseen peliin 5+1 ja kolmeen edelliseen 6+6 pistettä summannut Kotilainen ei koe olevansa erityisemmin huippuvireessä. Pörssit ovat arkipäivää.

– Ei sille mitään erityistä syytä ole, ainahan olen ihan hyvin osunut. Joukkueella on ollut vähän loukkaantumismurheita, mutta en ole antanut sen vaikuttaa omaan pelaamiseen.

Kotilainen on urallaan voittanut kerran ligan runkosarjan pistepörssin ja pitää tällä hetkellä F-Liigan pistepörssin kärkipaikkaa. Hän myöntää, että pörssin voittaminen uudestaan tuntuisi hyvältä.

– Onhan se mukava voittaa, en sitä kiistä. Pari kertaa olen ollut kakkosenakin. Kyllähän se tietysti niin menee, että jos itse löytyy pistepörssin kärjestä, niin usein olemme voittaneet pelejäkin. Pelien voittaminen merkitsee ja pisteiden tekeminen helpottaa sitä.

Kotilainen voidaan helposti lokeroida maalintekijäksi, mutta tilastoistakin huomaa, että syötöt ja maalit ovat koko uran aika menneet suhteellisen tasan (237+204). Hän itse kokee taitavansa hyvin kummankin, maalinteon ja pelinrakentelun.

– Minulla se menee vähän vaiheittain, olen vähän molempia. Joskus on kauden aikana ollut syöttöjä reilustikin enemmän, kuin maaleja. Se vaihtelee kausien mittaan, mutta molemmissa olen mielestäni ihan pätevä.

– Ei sitä koskaan tiedä ennen peliä, kumpia sieltä tulee. Silloin, kun on paikka tehdä maali niin tehdään ja silloin kun pitää syöttää niin syötetään. Se on aika yksinkertaista.

Syöttöjä ja maaleja on tullut, melkeinpä joka pelissä. Tuomo Reponen nosti Twitterissä ja Ruudun lähetyksessä esille sen, että Kotilainen oli pelannut ennen Oilers-Happee peliä 62 ottelua olemalla aina pisteillä runkosarjassa. Edellinen runkosarjan peli, jossa pörssihai on jäänyt pisteittä, on vuodelta 2017 Classicia vastaan.

63 ottelun putki on todennäköisesti liigan ennätys, virallista tietoa tästä ei ole. Kotilaisen oma ennätys se ainakin on, edellinen 62 ottelun pisteputki päättyi 19.2.2016, jonka Reponen nosti myös Twitterissä esiin.

Mitä ihmettä 2017 tapahtui Classicia vastaan?

– Nyt täytyy sanoa, että en kyllä muista edes kyseistä peliä. Kuulemma silloin oli marraskuu, niin laitetaan sen piikkiin.

Kotilainen on hauskuuttanut englannin kielen taidoillaan aikaisemmin, muun muassa ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan kuuluisalla lausahduksellaan ”its normally börsday”. Viime peleissä Kotilaisen laituriparina on pelannut sveitsiläinen Silvan Bolliger, jonka kanssa kommunikointi tapahtuu englanniksi. Helsingin Sanomat haastatteli Kotilaista Oilers-pelin jälkeen ja otsikoi, että ”Peter Kotilainen pelasi satumaisen illan sanomatta sveitsiläiselle ketjukaverilleen sanaakaan”.

Puhumattomuutta ilmenee myös suomalaisten ketjukavereiden kanssa.

– Vaikka siinä on Laasosen Ronikin ollut, niin ei me hänenkään kanssaan hirveästi pelin aikana puhuta. Keskitymme peliin ja puhumme sitten ennen peliä tai treeneissä, jos jostain puhua täytyy. Toki Ronin kanssa tulee enemmän puhuttua, mutta en ole oikein koskaan ollut sellainen pelaaja joka pelien aikana juttelee.

Kotilainen ilmoitti syyskuussa syntymäpäivänään Twitterissä asettaneensa itselleen tavoitteekseen olla parempi ihminen ja maailman paras sählyn pelaaja seuraavan vuoden aikana. Ihmisyys jätettäköön tällä kertaa analysoimatta, mutta Kotilaisella on oma näkemys tämän hetken maailman parhaan salibandypelaajan titteliin.

– Se on tietyllä tapaa vähän makuasia, että kuka se on. Sitä on vähän vaikea myös mitata. Joillakin on tiettyjä ominaisuuksia missä on maailman paras, ja väitän että minulla sellaisia on yksi vastaan yksi pelaaminen ja tilanteiden päättäminen, jossa pitää ratkaista, että syötänkö vai teenkö itse. En näe, että noihin tilanteisiin minua parempaa pelaajaa löytyy.

Tilanteita kun jatkuvasti rikkoo oikein, karttuu pistetilasto mukavasti. Henri Johansson rikkoi runkosarjassa 1000 pisteen rajapyykin ja Kotilaista pidetään yhtenä mahdollisena tuon rajapyykin rikkojana tulevaisuudessa.

– Nopealla matikalla kun laskee, niin jos vielä noin kahdeksan kautta liigaa pelaan, kyllä sen rikon. Eli jos 35-vuotiaaksi asti pelaan, niin tuhat pistettä menee rikki. Mennään kuitenkin päivä kerrallaan eteenpäin.

Ihan hakoteillä Kotilainen ei laskujensa kanssa ole. Hän on pelannut urallaan 194 peliä ja tehnyt 441 pistettä. Tuhannesta uupuu siis 559 pistettä. Pistekeskiarvo on tätä nykyä 2,27 pistettä ottelua kohden, joten nykyisellä tahdilla Kotilaisen pitää pelata vielä yhdeksän 26 pelin täyttä runkosarjaa ja 1000 pistettä menisi kymmenennellä kaudella noin 12 ottelun jälkeen rikki. Ikää olisi silloin 36 vuotta.

Kotilainen haluaa tuohon ikään mennessä mieluummin voittaa liigassa mestaruuden, jos pitää valita. Palkintokaapista löytyy kaksi maailmanmestaruutta maajoukkueesta ja seurajoukkueesta kolme hopeaa ja yksi pronssi.

– Kyllä aina kuitenkin mestaruuksista pelaan, vaikka välillä pisteistä huudellaan. Mestaruudet merkitsevät paljon ja niiden voittajat ovat loppupeleissä niitä kovimpia jätkiä. Iso tavoite on, että pystyisimme haastamaan Classicin lähitulevaisuudessa.

Mestaruustaisto helpottui hieman, kun Happeen viime kauden paras pistemies Jami Manninen palasi Sveitsistä hirviteatteriin. Kotilainen on syystäkin iloinen kokeneen pelaajan paluusta.

– Loistava juttu, oikeastaan tällainen palanen vielä tuohon tarvitsimme, jotta voisimme mahdollisesti keväällä kamppailla ihan päätyyn asti. Se verran tuosta vielä puuttui ja kyllä jokainen jätkä hänet ottaa enemmän kuin mielellään vastaan.

Kaksikon Kotilainen-Manninen jälki on ollut aikaisemminkin tuhoisaa. Jopa 1000 pisteen rajapyykki voi Kotilaisella kolkutella aikaisemmin oven takana, jos nämä kaksi isketään jälleen laituripariksi.

– En tiedä nähdäänkö meitä yhdessä, sen päättävät muut. Tänään on ensimmäinen lajitreeni Jamilla, mennään rauhassa eteenpäin.

Juttua korjattu 11.11. klo 13.25

Kotilaisen pisteputkiennätys koskee vain runkosarjaa, aiemmin tätä ei mainittu. Ennätys on myös vain todennäköisesti liigan ennätys, aiemmin jutussa tietoa pidettiin varmuutena. Kotilaisella ei myöskään ole ollut ennen vuonna 2017 pelattua Classic-peliä 62 ottelun pisteputkea, vaan aiempi pisteputki päättyi 19.2.2016, joka on nyt korjattu juttuun.