Divarit

Puoliväli ylittyy Divarissa viikonloppuna – Pudotuspelijoukkueet ja putoamistaistelu muotoutumassa

25.11.
2020
Divarit

Koovee Tampereelta on suoriutunut parhaiten alkukaudesta Jere Oksasen johdolla. Kuva: Esa Takalo

Divarin runkosarja alkaa suurilta osin olla puolessa välissä. Tulevana viikonloppuna runkosarjan toinen puolisko käynnistyy usealla joukkueella. On aika tehdä katsaus, miltä asetelmat näyttävät, kun runkosarjan loppupuoli käynnistyy.

Alkukausi muistetaan pitkälti joukkueiden koronatartunnoista ja altistumisista. Moni joukkue kärsi kahden viikon karanteenin ja missasi pelejä. Alkukaudesta koko kauden läpivienti näytti jossain vaiheessa epävarmalta, mutta tilanne on siihen nähden rauhoittunut ja kautta on pystytty jatkamaan järkevästi.

Sarja on tänäkin vuonna erittäin tasainen ja nousijoita on vaikea ennustaa. Tämän hetken tilanne antaa kuitenkin osviittaa siitä, ketkä mahdollisesti taistelevat Divarin mestaruudesta ja noususta liigaan.

Pelimäärät ovat hieman epätasaisia. Esimerkiksi karanteenien takia pelejä paljon missanneet Rangers, Saipa ja SB Vantaa ovat pelanneet joitakin joukkueita neljä ottelua vähemmän. Sarjataulukon pohjalta ei ole siksi järkevää tehdä johtopäätöksiä joukkueiden voimasuhteista. Järkevämpi tarkastelutapa on pistekeskiarvo otteluita kohden.

Varsinaisen peliajan voitosta saa kolme pistettä. Jatkoajalla tai voittolaukauskisassa voitetusta pelistä saa kaksi pistettä ja tappion kärsinyt saa yhden pisteen.

Sarjataulukko pistekeskiarvolla mitattuna

1. Koovee          2,2    P/O
2. FBC Turku           2,16  P/O
3. Rangers         2,11  P/O
4. Saipa           2,0    P/O
5. Karhut          1,91  P/O
6. O2-Jyväskylä    1,90  P/O
7. M-Team          1,83  P/O
8. Pirkat          1,61  P/O

9. Hawks      1,09 P/O
10. Josba    1,0   P/O
11. ÅIF            1,0   P/O

12. LNM    1,0   P/O
13. SB Vantaa     0,66 P/O

14. EV Akatemia    0,63 P/O

Pistekesiarvojen perusteella voidaan todeta, että kärki ja häntäpää eivät ole ylläyksiä tarjonneet. Kärkipäässä suorittaminen on ollut tasaista, kuten useammalla edelliselläkin kaudella Divarissa. Neljä joukkuetta on pelannut yli kahden pisteen ottelukeskiarvolla.

Kahdeksan pudotuspelijoukkuetta ovat alkaneet erottua, kun yhdeksäntenä olevan Hawksin pistekeskiarvo on 0,52 huonompi, kuin kahdeksantena olevan Pirkkojen vastaava. Häntäpäässä SB Vantaa ja EV Akatemia ovat hieman tippuneet joukkueiden kyydistä, jotka ovat tällä hetkellä suojassa karsinnoilta alaspäin. Suoran putoajan paikka on kauden puolessavälissä kahden kauppa.

Pudotuspelien ulkopuolelle jäävät joukkueet taistelevat erittäin tasaistesti kolmesta suoran säilymisen paikasta. Hawks, Josba, ÅIF ja LNM ovat 0,09 pistekeskiarvon sisällä toisistaan.

Mikael Määttä on ollut yksi kauden komeetoista. Kuva: Esa Jokinen

Onnistujia

M-Team

Joukkue on viime vuosina menettänyt isoja avainpelaajia, kun esimerkiksi meritoituneet Antti Itkonen ja Janne Makkonen ovat olleet pois vahvuudesta ja joukkueen iskukyky oli kauden alla hieman arvoitus. Kokeneiden pelaajien lähdettyä ovat nuoremmat pelaajat kuitenkin nousseet hienosti esiin. Esimerkiksi koko alkukauden komeetta, sarjan pistepörssin kärkipaikkaa jakava Eetu Erkkilä on osoittanut oivaa johtajuutta.

Hawks

Vaikka nousijajoukkueet ovatkin pärjänneet Divarissa viime vuosina mainiosti, oli Hawksin valmistautuminen kauteen poikkeuksellinen ja siksi odotusarvo ei noussut kovinkaan korkeaksi. Korona sotki sekä harjoittelua, myös joukkueen kasaamista, kun ilmoitus sarjapaikan vaihtumisesta tuli myöhään. Hawks sai ensimmäiset pisteensä vasta kauden kuudennessa pelissä, kun se voitti SB Vantaan. Sen jälkeen joukkue on voittanut kuudesta pelistä neljä.

Rangers

Rangers menetti kesällä ehkäpä sarjan valovoimaisimman pelaajan Samuli Alaluusuan Indiansiin. Rosteri ei enää ole ihan yhtä terävä, kuin aikaisemmin, mutta voittoja on tullut yhdeksästä pelistä kuusi. Vahvasti pallolla pelaava Rangers hakee kuitenkin vielä paikkaansa sarjan kärjessä, koska kaikki kolme tappiota ovat tulleet kärkijoukkueille Kooveelle, FBC Turulle ja O2-Jyväskylälle. Rutiini on kuitenkin kova.

Odotettavissa lisää

O2-Jyväskylä

Joukkueesta löytyy paljon laajuutta ja ratkaisuvoimaa. Esimerkiksi Markus Manninen ja Mikael Määttä löytyvät maalipörssin sijoilta yksi ja kaksi. Jyväskyläläiset saivat myös loistavia lainapelaajia, kun Sveitsistä saapui Juha Rautiainen ja viime kausien ykköspyssy Iiro Kinnunen. Ampparit oli monien papereissa ennen kauden alkua jopa selvä nousija, mutta pistekeskiarvo on kauden puolessa välissä alle 2. Kevätkaudelle on odotettavissa roimasti lisää voittoja.

EV Akatemia

EräViikinkien edustusjoukkueella on myös ollut vaikea kausi F-Liigassa. Divarijoukkue on suurseuralle erittäin tärkeä, koska hyppy suoraan A-junioreista liigaan on monelle pelaajalle vielä liian kova. Pelaajisto on nuori ja sieltä löytyy kyllä hyviä pelaajia, mutta rosteri elää koko ajan koska moni Akatemian pelaajista pelaa välillä myös A-junioreissa ja jopa liigan puolella. Voittoja pitää tulla tai kohtalona voi olla jopa suora putoaminen.

Pistepörssin top 10

Ottelut/maalit/syötöt/pisteet

1. Jere Oksanen Koovee      10. 14+8=22
Eetu Erkkilä M-team      12. 11+11=22

3. Jani Rajala Koovee       10. 9+11=20

4. Lauri Piironen Josba     13. 15+4=19

5. Mikael Määttä O2-JKL     11. 14+5=19

6. Mikko Kelkka Pirkat      13. 14+5=19

7. Matias Kallio FBC Turku  12. 7+12=19
Petteri Puustinen Koovee 10. 13+5=18
Aku Kuikka FBC Turku     12. 13+5=18
Tomi Jerkku Karhut       12. 9+9=18

Pistepörssin kärkisijoja miehittää kokeneet ja tutut nimet. Joskin muutama nuorempi ja tuntemattomampi nimi on noussut pörssin kärkipäähän. Huomioitavaa on se, että kymmenestä pelaajasta kolme on kärkijoukkue Kooveen pelaajia. Divarissa monesti häntäpään joukkueiden ykköspyssyt ovat takoneet kovia pistemääriä, mutta nyt pistenikkarit tulevat pääosin kärkijoukkueista. Josban Lauri Piironen on hienoinen poikkeus.

Henkilökohtaisia onnistujia

Eetu Erkkilä

Pistepörssin piikkipaikalla kauden alusta asti ollut 22-vuotias hyökkääjä on osoittanut johtajuutta ja on vastuun kasvaessa noussut sarjan vaarallisimpien pelaajien joukkoon. Rightin puolelta pelaava laituri on kevätkaudellakin varmasti vaikea pideltävä joukkueille. Kauden jälkeen luulisi sarjaporrasta ylempää löytyvän kiinnostusta.

Lauri Piironen

Tulevaisuuden pelaaja. Rightin maalipyssy on  tullut ryminällä sarjan kärkipelaajien joukkoon. On pystynyt auttamaan pudotuspeleihin hamuavaa Josbaa henkilökohtaisella panoksellaan. Kevätkaudella nuori 18-vuotias hyökkääjä joutuu testiin, kun joukkueet ovat jo varmasti noteeranneet Piirosen kyvyt.

Mikael Määttä

Vuonna -88 syntynyt Määttä pelaa erinomaista kautta. Tämä on Määtälle ensimmäinen kausi pääsarjoissa ja nähty tulos on 32-vuotiaalta hyökkääjältä poikkeuksellista. Jyväskylässä kakkosdivaria ennen siirtymistään Divariin Määttä tykitti 99 pelissä 204 tehopistettä. Pistetehtailu ei jäänyt pelkästään kakkosdivariin.

Huomioita

Vähemmän pelanneista joukkueista on odotettavissa vahvistuksia pörssin kärkikymmenikköön. SB Vantaan kokenut Tommi Rosendahl on tehnyt 9 otteluun 17 pistettä. Samoin Saipan nuoret tähtipelaajat Jere Niemelä ja Oskari Möykkynen ovat varmasti lähellä kärkikymmenikköä kauden edetessä. Kummallakin on 9 peliin 16 pistettä. Alkukaudesta loukkaantuneena ollutta Saipan Juuso Kekkiä ei sovi myöskään unohtaa, 5 peliin on syntynyt 10 pistettä. Rangersin kärkipelaajat myös pystyvät kovaan pistetehtailuun, jos joukkueen hyvä vire jatkuu.

Eerik Lukkari
Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46