Divarit

Ronkola vetäytyi puheenjohtajavaalista kovien väitteiden saattelemana: ”Liitto näytti tässä keskisormea jäsenilleen”

25.11.
2020
Divarit

Sami Ronkola vetäytyi Salibandyliiton puheenjohtajavaalista.

Salibandyliiton uusi puheenjohtaja valitaan lauantaina 28.11. tällä tietoa Tampere-talossa järjestettävässä liittokokouksessa. Vielä tälläkin viikolla liittokokouksen vaali on tarjoillut mielenkiintoisia käänteitä.

Puheenjohtajavaalissa oli viikon aluksi vielä mukana istuva puheenjohtaja Risto Kauppinen, Ding Ma ja Sami Ronkola. Viimeksi mainittu ilmoitti alkuviikosta, että jää pois kisasta ja laittoi aiheesta myös tiedotteen Pääkallo.fi:lle.

Tuolloin maanantaina hän perusteli vetäytymistä näin:

– Lähdin puheenjohtajakisaan, koska minua lähestyttiin seuroista. Mielestäni peli on likaista.

– Olen pettynyt useampaan asiaan kuten esimerkiksi hankalaan tapaan äänestää, tällaisena korona-aikana luulisi olevan helpompia ja yhdenvertaistavia keinoja äänestää ja osallistua kokoukseen.

– Ei yksikään pienempi seura lähde vähänkään kauempaa mielellään HUS:n alueelle äänestämään. Mikäli kokouksen pitopaikka muuttuu pitäisi silti olla mahdollisuus äänestää etänä.

Osa näistä perusteista ei kuitenkaan täyttynyt enää sittemmin, sillä myös etä-äänestäminen mahdollistetiin maanantaina. Otimme siis vielä yhteyttä Ronkolaan asian tiimoilta.

Mitkä olivat perimmäiset syyt puheenjohtajavaalista vetäytymiseen?

– Vetäydyn kilpailusta siksi, että se ei ollut läpinäkyvä ja kilpailu ei ollut reilua. Liitto näytti tässä keskisormea jäsenilleen, enkä halua olla sellaisessa mukana. Salibandyliitossa on muutenkin liikaa tällaista kabinettipeliä, Ronkola tykittää.

Vaalien suhteen tehtiin viime hetken muutoksia maanantaina. Jo pidemmän aikaa liittoa on moitittu siitä, että äänestämiseen ei ollut tarjolla etämahdollisuutta, vaan kaikkien oletettiin tulevan paikalle edustamaan seurojaan äänestyksessä.

Maanantaina tilanne kuitenkin muuttui, kun pääkaupunkiseudun pahentuneen koronavirustilanteen myötä kokous siirrettiin Tampereelle. Samalla ilmoitettiin, että myös etä-äänestys on mahdollista. Ilmoittautumisaikaa venytettiin samalla tiistaille asti.

Mikä kisassa oli mielestäsi epäreilua?

– Ensinnäkin maanantaina klo 13 piti olla viimeinen ilmoittautuminen kokoukseen, missä piti sen tiedon perusteella olla paikan päällä äänestääkseen. Kello 13.01 tuli tieto, että kokous on siiretty Tampereelle, ilmoittautumisaikaa pidennetty ja nyt myös etä-äänestys mahdollistettu. En hyväksy tällaista suhmurointia, Ronkola linjaa.

Kovia linjavetoja

Ronkola kertoi tiedotteessaan, että on pettynyt liiton toimintaan monin tavoin. Tässä vielä erinäisiä epäkohtia listattuna.

– Miksi liiton työntekijöiden panos nais- ja tyttösalibandyyn on merkittävästi vähäisempää kuin poikapuolella. Asiaa ei voi pelkästään perustella harrastajamäärillä, vaan katse pitää suunnata potentiaaliin ja kehitykseen.

– Miesten maajoukkueella on resursseja ja palkattua staffia, minkä takia muuttaisin myös naisten päävalmentajan pestin päätoimiseksi.

– Puheenjohtajana olisin myös pistänyt tulospalveluasiat kuntoon, minulle on sellaista osaamista, että en koe tuollaisen järjestelmän olevan mikään vaikea asia ja aikaa on ollut riittämiin.

– Tulospalvelun toimimattomuus jo monet vuodet on selkeä epäonnistuminen ja se näkyy seuroille surkuhupaisana asiana.

– Seurat tarvitsevat tukea ja uusia palvelumuotoja. Nyt seuroille tarjotaan samaa asiaa vuodesta toiseen. Missä ovat uudet konseptit ja kiinnostavat tukimuodot, mitkä parantavat seurojen toimintojen keskeisimpiä sektoreita? Seurapalveluissa koen olevan paljon parantamisen varaa.

Lisäksi Ronkola toki kommentoi vahvaa vaaliteemaansa eli FBA-valmennustoiminnan kritiikkiä.

Miten olisit yksin korjannut nämä kaikki epäkohdat?

– Puheenjohtajallahan on kentän tuki takanaan. Roolissaan hän ohjaa hallituksen toimia kolmen vuoden ajan. Minulla on aiempaa kokemusta järjestöjen hallituksista sekä puheenjohtajuuksista ja sen perusteella puheenjohtaja pystyy vahvasti vaikuttamaan asioihin. Itse olisin keskittynyt varsinkin tasa-arvokysymyksiin ja siihen miksi nais- ja tyttöpuoleen ei satsata samoissa määrin kuin miesten puoleen, Ronkola avaa.

– Lisäksi nämä tulospalvelut ja muut sekoilut ovat nousseet esiin. Vaikka kyseessä on luottamustoimi niin liittohallitus olisi omalla toimivallallaan voinut vaikuttaa liiton muuhun toimintaa vahvasti.

Lienee hyvä huomauttaa, että vaikka Salibandyliiton hallitus on liiton ylintä toimivaltaa toimeenpaneva elin niin puheenjohtaja ei yksin ihan mahdottomiin muutoksiin pysty, vaikka toki ainakin esimerkkinä voi vaikuttaa moniinkin seikkoihin. Kyseessä on joka tapauksessa luottamustoimi, eikä liiton hallitus ole jatkuvasti mukana Salibandyliiton päivittäisessä toiminnassa.

Uskotko, että olisit kolmessa vuodessa puheenjohtajana voinut ihan rehellisesti sanoen korjata nämä kaikki epäkohdat?

– Kolmessa vuodessa olisin saanut näitä asioita kehitettyä parempaan suuntaan. Sen jälkeen olisin tietysti pyrkinyt jatkokaudelle, ja kuudessa vuodessa olisi tapahtunut paljon. Siinä olisi monen puntti tutissut. Kentän tyytymättömyys näkyy ja olisin saanut vietyä tärkeitä asioita eteenpäin.

Ronkola erosi muista puheenjohtajaehdokkaista siinä, että hän edusti pikkuseuraa eli Punishers ry:tä. Kauppisen takana ovat muun muassa Classic ja EräViikingit, Ma puolestaan saa tukea SaiPalta. Vaaleissa vahvoilla on se, joka saa eniten isoja seuroja taakseen, sillä niillä on enemmän ääniä. Pieniä seuroja pitää olla takana melko läjä voittaakseen.

Vaalit olivat jo ihan ovella. Tähän mennessä tehdyn vaalityön perusteella, kuinka realistisena pidit mahdollisuuksiasi voittaa puheenjohtajavaalit?

– Tiimi on tehnyt hyvää työtä tässä. Pidin mahdollisuuksiani ihan realistisina. En olisi ollut mukana jos ei olisi rehellisesti sanoen mahdollisuuksia voittaa. On muutakin tekemistä, Ronkola kertoo.

Puheenjohtajan pesti ei ollut ainoa asia mitä Ronkola alkujaan havitteli.

Haetko edelleen paikkaa hallituksessa?

– Haen hallituspaikkaa edelleen. Kiusa se on pienikin kiusa, jos minut valitaan. Tiedän kokemuksesta, että hallituksen rivijäsenkin voi jarruttaa asioita ja vaikuttaa. Päätöksenteon osalta liitto on turhan salaseuramainen, ja kyllä sinne yksi tomppeli mahtuu hyvin mukaan kertomaan asioista myös julkisesti.

Viime hetken vetäytyminen herättää kysymyksiä

Tänä syksynä Big Brotherin kautta julkisuudessakin ollut Ronkola tuli vaaleihin mukaan hyvinkin raflaavilla teemoilla. Raflaavilla, mutta sellaisilla, joiden esillenostaminen on kiistatta hyvä asia.

Liiton johtohahmot ovat viime vuosina olleet yleensä keski-ikäisiä miehiä ja kisassa mukana oli tällä kertaa kaksi nuorempaa miestä, Ma, 32, ja Ronkola, 27. Tätä voi pitää positiivisena kehityksenä, vaikka Kauppinen valittaisiinkin.

Mitä merkitystä puheenjohtajavaaliin lähdölläsi on isossa kuvassa?

– Saatiin tärkeitä asioita esille. Esimerkiksi FBA-järjestelmästä ja sen ongelmista ei ole käyty paljoakaan tärkeää julkista keskustelua. Nyt se oli aika isosti esillä ja muitakin tärkeitä teemoja pääsi näkyviin. On hyvä, ettei näistä vain jauheta Campo Centerin kahviossa, Ronkola linjaa

Ihan suoraan Ronkolan kommenteista ei aukea ne seikat mitkä vaaleissa ovat epäreiluja ja väitetyn vilpillisiä. Ehdokkaan olisi voinut luulla nostavan meteliä mahdollisista epäkohdista jo aiemmin halutessaan.

Tiesit kisaan lähtiessä mikä on vaalitapa. Miksi jättäydyit pois kisasta näin loppumetreillä, kun olisit voinut tuoda tyytymättömyyttäsi esille loppuun asti?

– Näin lähellä vaaleja, kun tuli muutoksia niin näen mielekkäämpänä toimia näin. Silloin kun asetuin ehdolle niin esimerkiksi koronatilanne oli erilainen. Nyt kun kokous on Tampereella niin minulla on paljon töitä ja tekemistä täällä pääkaupunkiseudulla, enkä pääse kokoukseen osallistumaan.

– Hallituspaikan hakeminen onnistuu etänäkin, mutta puheenjohtajuuden suhteen tilanne ei ole sama, Ronkola sanoittaa.

Vaikka Ronkola on julkisuudessakin tuttu hahmo niin salibandypiireissä pääosin tuntematon. Vaaliteemat osuivat sopivasti kategoriaan ”jokaiselle jotain”, ja siinä mielessä Ronkola sai myös huomiota osakseen. Vetäytymisen ajankohta ja syyt kuulostavat hiukan kepeiltä, vaikka Ronkola onkin oikeassa siinä, että liittokokouksen järjestelyt menivät monilta osin pieleen Salibandyliiton toimesta.

Se pitää myös todeta, että teemoissaan ja kritiikissään Ronkola ei suinkaan ole yksin. Varsinkin kokouksen järjestelyt ovat herättäneet närää pitkin syksyä paikallaolon osalta, joka tosin korjattiin ihan viime metreillä.

Syyt vetäytymiseen tässä vaiheessa vaikuttavat hiukan kepeiltä. Voiko tässä vaiheessa todeta, että et hakenut puheenjohtajan paikkaa täysin tosissasi?

– Tällaista yksi yhteen päätelmää et voi tehdä. Edellä mainitut seikat eivät mielestäni tee vaaleista kilpailullisesti reiluja.

– Otan esimerkin pelikentiltä. Jos EräViikingit saisi kolme maalia eteen Happeeta vastaan ottelussa niin olisiko se reilu peli? Uskoisin, että Happeen valmentaja jäisi leikistä pois jos aloitettaisiin tilanteesta 3-0, Ronkola päättää vertaukseen.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen