Tiikerien päävalmentaja Miro Mäkelä ei ole huolissaan tukalasta tilanteesta – ”Paljon enemmän oli painetta vuosi sitten”

Kun ei kulje, niin ei kulje. Onnistumiset ovat kiertäneet Tiikereitä alkukauden ajan. (Kuva: Esa Takalo)

Päävalmentaja Miro Mäkelä uskoo Tiikereiden kelkan kääntyvän. Hän on tyytyväinen joukkueen arkeen. (Kuva: Juhani Järvenpää)

Yhdeksän ottelua pelannut Tikkurilan Tiikerit on valahtanut sarjajumboksi. Viime kaudella liigapaikkansa suoraan säilyttänyt joukkue on saanut kasaan vain kaksi pistettä. Edessä olevalla Welhoilla on kolme ottelua enemmän pelanneena yksi piste enemmän. Joukkueen päävalmentaja Miro Mäkelä ei tunne isoja paineita niskassaan tukalasta tilanteesta huolimatta. Ainakaan toistaiseksi.

– Paljon enemmän oli painetta vuosi sitten tässä kohtaa. Silloin oli epävarmempi, jopa epätoivoinen olo. Tuntui, ettemme ole edes lähellä. Ne olivat synkkiä aikoja, jotka varmasti opettivat, vaikka en sellaista korkeakoulua suosittele kenellekään, Mäkelä muistelee.

Viime kaudella Mäkelä joukkoineen teki johtopäätökset tappiosarakkeen kasvaessa numero kerrallaan isommaksi. Harjoittelun laatu ei ollut halutulla tasolla. Joukkueen kanssa pidetyssä palaverissa käytiin asiat läpi isoilla kirjaimilla ja suoraan. Lisäksi Tiikerit muutti pallotonta pelaamistaan. Matalampi prässi mahdollisti viisikon pysymisen tiiviimpänä, eikä omissa enää soinut alkukauden tahtiin. Se alkoi tuottamaan tulosta, joka johti lopulta 11:een sijaan.

Mäkelä on ollut jopa hieman ihmeissään meneillään olevasta trendistä.

– Oikeasti aika vaikea sanoa. Olemme harjoitelleet todella laadukkaasti viime vuoteen verrattuna. Sillä saralla olemme ottaneet isoja steppejä eteenpäin, mutta peleissä emme ole saaneet jostain syystä sitä ulosmitattua.

Tiikerit on pystynyt hallitsemaan otteluita ajoittain ja saanut luotua riittävät paikat useampaankin kuin kolmeen osumaan, joka on tällä hetkellä joukkueen ottelukohtainen keskiarvo (3,3). Omissa on soinut yli kahdeksan kertaa (8,2).

– Hyvät hetket kestävät muutamasta minuutista jopa yhteen erään, mutta epäonnistumisista emme pääse yli. Hallintajaksojen jälkeen vastustaja tekee maalin ja kierre on valmis, Mäkelä harmittelee.

– Otan itse siitä tosi ison vastuun. Jollakin tavalla emme ole osanneet valmistaa joukkuetta otteluihin.

”Meillä on nuori joukkue”. Lause, joka on tullut jokaiselle urheilun seuraajalle tutuksi. Ja useimmiten tappiopelien jälkeen. Mäkelän kohdalla selityksen voisi ostaa, sillä Tiikerit on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kokematon liigatasolle. Viime kaudelta tutut tehomiehet eivät ole pystyneet nappaamaan joukkuetta reppuselkään vaikeilla hetkillä, eikä sitä ole toisaalta tehnyt kukaan muukaan. Kokeneemmastakaan kaartista johtajuutta ei ole liiaksi tullut. Mäkelä allekirjoittaa asian osittain.

– Ei meillä välttämättä ole sellaisia pelaajia, jotka ovat tai ovat olleet luontaisia johtajia. Olemme keväästä asti yrittäneet luoda ryhmään sisäistä johtajuutta ja vaatimustasoa ja olemme siinä osittain onnistuneetkin. Emme me kuitenkaan voi vaatia, että joku olisi ihmisenä erilainen, mitä hän oikeasti on. Valmennuksen pitää ratkaista asia, jos johtajuutta ei löydy.

Tiikerien alkukautta varjosti myös koronakaranteeni, joka piti joukkueen 20 päivän ajan poissa liigaotteluista. Jälkikäteen tarkastellen tauko tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan, sillä joukkue oli ottanut juuri kauden avausvoittonsa Jymystä. Karanteeni ei tietenkään lähtökohtaisesti ole ikinä hyvä asia, mutta Mäkelä näkee asiassa osuutensa paitsi pelin myös ryhmädynamiikan kannalta.

– Korostan, että en halua selitellä, mutta kyllä sillä on vaikutusta ollut. Meillä oli tulossa viikonlopun reissu Ouluun ja Kuopioon. Nuo ovat ryhmäytymisen kannalta helvetin tärkeitä reissuja. Emme ole myöskään vallitsevan tilanteen vuoksi pystyneet järjestämään ohjelmaa treenien ja pelien ulkopuolella. Pelasimme alkukaudesta voitosta EräViikinkejä ja LASBia vastaan. Nurmo-peli oli meiltä hyvä ja tuntui, että palaset alkavat loksahtamaan. Sitten olimme kaksi viikkoa käytännössä eristyksessä. Kyllä se syö.

Kun ei kulje, niin ei kulje. Onnistumiset ovat kiertäneet Tiikereitä alkukauden ajan. (Kuva: Esa Takalo)

Vaikka Tiikereillä on ollut mäkensä kiivettävänä, faktat puhuvat puolestaan. Joukkue ei ole pystynyt napsimaan pisteitä edes kelvollisella tasolla. Omissa on soinut kuin orkesterin harjoituksissa, kun joukkue toisensa perään on käynyt latomassa taululle kaksinumeroiset. Kaiken kukkuraksi Steelers kävi hakemassa pisteet tärkeässä kamppailussa viime lauantaina.

– Tulosurheilusta tässä on kyse. Minä vastaan tuloksesta ja sitä pitäisi pystyä tuottamaan.

Tiikerit pelaa ennen taukoa kolme vierasottelua, joista ensimmäinen on tänään Indiansia vastaan. Joukkue kohtaa myös OLS:n ja LASBin. Joukkue on pyrkinyt pysäyttämään virheeksi muodostuneen ketjuruletin, joka on pyörinyt alkukaudesta. Lisäksi yhteistä aikaa on vietetty muuallakin kuin salibandyhallilla. Mitään pakkoasetelmaa ei ole marraskuun lopun otteluille rakennettu.

– Lähinnä olemme keskittyneet omaan tekemiseen. Fakta on se, että on pelejä, joissa meillä on realistisemmat mahdollisuudet, mutta pitää niitä pisteitä pystyä ottamaan lähtökohtaisesti paremmiltakin joukkueilta.