Liigat

Yksi kausi kakkosdivarissa toi viime kaudella liigapaikan – Valte Karvonen takoo kovia tehoja KalloCastin huomion alla: ”Minun puolestani sen osion voi jo sieltä poistaa”

22.11.
2020
Liigat

Valte Karvonen on päässyt tuulettamaan ahkerasti tällä kaudella. Kuva: Ari Arola

Vain yhden kauden kakkosdivarissa aiemmin pelannut KalloCastin kummipelaaja Valte Karvonen murtautui viime kaudella nopeasti OLS:n vakiomiehistöön. Tällä kaudella hän on ollut OLS:n parhaimmistoa ja tehopisteitäkin ropisee kiitettävää tahtia.

Virallisissa sarjoissa vain yhden kauden ennen liigaan siirtymistä pelannut Karvonen ei osaa yksitellen eritellä mikä muuttui kakkosdivarin vaihtuessa liigaan.

– Pelin taso nousi ja muuttui fyysisemmäksi ja veskarit olivat parempia. Äkkiseltään en osaa sanoa, että mikä olisi ollut isoin muutos, kertaa Karvonen ensi tuntemuksiaan liigatasosta.

Taitava ja monipuolisesti liikkuva 22-vuotias hyökkääjä oli ennen ensimmäisiä liigapelejä hieman epävarma omasta pärjäämisestään. Pelit kuitenkin osoittivat, että syytä huoleen ei ollut. Pelejä kertyi 23 ja tehopisteitä 6+7=13.

– Ensimmäisissä peleissä oli tavoite vain pärjätä, ettei joukkue ainakaan häviä minun takiani. Pikkuhiljaa kun näki, että pärjää niin asennekin alkoi muuttumaan siihen suuntaan, että pystyn tehdä tulostakin. Aluksi se oli sitä, että vähän tarkastelin, pärjäänkö tällä tasolla ja pelasin simppeliä peruspeliä.

Ilman vaivoja ei liigadebytantti selviytynyt kauden rasituksista.

– Nilkka pyörähti pari kertaa, joka on pyörähtänyt tälläkin kaudella. Se on vanha vaiva.

Kun liigataso oli Karvosen kohdalla nähty ja todettu, että siellä pystyy pärjäämään, keskittyi hän kesän ja syksyn ajan kehittämään heikkouksiaan.

– Fysiikkaa tarvitsen lisää. Koronan takia laji jäi vähäiseksi kesän aikana, joten aika paljon keskityin fysiikkapuoleen. Vielä on aika paljon sen suhteen tekemistä, ei se niin paljon kesän aikana mennyt eteenpäin, että valmista olisi.

Tällä kaudella kentällä on nähty tuloksenkin valossa parempi pelaaja. 11 otteluun on kertynyt 8+8=16 tehopistettä ja Karvonen on OLS:n sisäisen pistepörssin kakkonen Tuukka Kiviojan jälkeen. Karvonen itse näkee asian, niin että pääsi jo hyvälle tasolle viime kauden lopussa, mutta tulos jäi piippuun.

– Itse koen sen niin, että jos pelaa hyvin, niin silloin tulee myös pisteitä. Omasta mielestäni pelasin jo viime kauden lopussa hyvää sählyä, mutta en vain saanut palloa maaliin. En tiedä miksi se on nyt alkanut uppoamaan, tuntuu että maaleja tulee välillä ihan puolivahingossakin. Jostain ne aina liruvat sisään. En tiedä johtuuko se sitten itseluottamuksesta, mutta ketjunkin peli on toiminut hyvin ja sekin vaikuttaa.

Limingan Niittomiehistä OLS:n peräsimeen siirtynyt Harri Naumanen toi oululaisten pelaamiseen entistä enemmän kollektiivista pallokontrollipelaamista. Hyvällä pelisilmällä, pallollisella taidolla ja laajalla syöttövalikoimalla varustettu Karvonen näkee, että pelitapa sopii hänelle hyvin.

– Luulen, että ajattelemme Harrin kanssa aika pitkälti samalla tavalla pelistä. Pallo liikkuu ja miehet liikkuvat, kyllä pelitapa sopii hyvin pelityyliini.

Samantapaisella suoralla lavalla kuin Karvonen aikoinaan itsekin OLS:n paidassa pelannut rystymaalien ystävä Naumanen antaa Karvosen mukaan hänelle omassa kirjanpidossaan rystyllä tehdyistä maaleista aina kaksi osumaa.

– Kyllähän se pitää paikkaansa, tuplana tulee maalit aina kun rystyltä teen. Pitää niitä viljellä lisää.

Karvosen tavoitteena on kehittyä pelaajana mahdollisimman paljon. Kysyttäessä, hän osaa selkeästi eritellä, että mitä kehityskohteita vielä on, jotta hän kuuluisi liigan kärkipelaajiin.

– Laukausta pitää kehittää ja sitä fysiikkaa ja voimaa, että pystyisin enemmän suojaamaan ja voittamaan kaksinkamppailuja ja pelaamaan ahtaissa tiloissa. Nuo ovat ihan selkeitä heikkouksia, mutta näen, että jotkin ominaisuudet ovat jo hyvällä tasolla.

– Jos nuo saan kuntoon, niin sen verran luotan itseeni, että pystyisin tekemään hyvää tulosta.

KalloCastissä on pyörinyt viime kaudelta asti Veteläinen, Karvonen ja Rantaniemi -show. Yllättävä huomio on Karvosta naurattanut ja on asiasta saanut kuullakin.

– Onhan se ihan hauskaa, varsinkin viime kaudella oli, kun se tuli niin puskista. Paljon tuli itsekseen ja kavereidenkin kanssa naureskeltua ja siitä kuuli vähän joka paikassa.

Vaikka huomio on tuntunut hauskalta ja hän KalloCastia kuuntelee, haluaa Karvonen lähettää terveisiä KalloCastin isännille Joel Siltaselle ja Toni Lötjöselle.

– Kyllä se alkaa jo tällä kaudella olemaan ihan nähty. Minun puolestani sen osion voi jo sieltä poistaa, se on jo aikansa nähnyt.

Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46