Divarit

Kolmoskentän puolustajasta ykköskentän laituriksi – Oskari Möykkynen palasi tehokkaasti Indiansista Divariin: ”Kyllä se oli hyvää oppia”

12.12.
2020
Divarit

Divarikentät ovat sopineet Oskari Möykkyselle. Kuva: Anssi Koskinen

SaiPan Oskari Möykkynen pelasi Indiansissa liigaa kahden kauden ajan ja imi itseensä oppia ja vaatimustason merkitystä. Tälle kaudelle hän palasi Lappeenrantaan ja pelaamaan Divaria isoon rooliin ensimmäistä kertaa miesten sarjoissa. Puolustajasta hyökkääjäksi Espoossa muuntautunut Möykkynen on lunastanut ison roolin kiitettävästi ja johtaa koko sarjan pistepörssiä.

Möykkystä ei koronapandemia, tyhjät katsomot tai marras-joulukuun pimeys ole haitannut juurikaan. 22-vuotias pörssikärki on tehnyt edelliseen viiteen peliin tehot 11+3. Askelmerkkien hakemisen jälkeen liipaisinsormi on ollut herkkä ja nalli on napsahtanut sinne, minne Möykkynen on halunnut.

– Kuukausi lähtenyt kyllä hyvin käyntiin. Alkukaudesta oli vielä askelmerkkien hakemista. Ehkä se suurin syy mikä on muuttunut, niin ketjun peli toimii paremmin ja olemme saaneet luotua enemmän paikkoja. Nyt kun paikkoja on tullut koko aja, alkaa maaleja jossain vaiheessa tulla.

Möykkynen pelaa vasempana laiturina nuoressa SaiPan ykkösviisikossa, jota tähdittävät viime kauden ylivoimainen pörssikärki ja loukkaantumisesta toipunut Juuso Kekki ja sarjan puolustajien eliittiin kuuluva, ja pakkipörssin kärki Jere Niemelä. Möykkynen on summannut koko kauden aikana 13 ottelussa 19+8=27 pistettä.

– Olemme saaneet lisää ajatusta pelin avaamiseen ja tuntuu, että aina on joku kaveri oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja itsekin olen monesti ollut ja olen päässyt paljon vetämään. Hyvin on mennyt myös sisään.

– Juuso vie vastustajan puolustukselta kuitenkin huomiota ja itselle tulee enemmän tilaa kentällä.

Möykkynen debytoi miesten pääsarjatasolla kaudella 2016-2017, kun hän pelasi Divaria NST:ssä. Pelipaikka oli tuolloin kolmoskentän pakkina. Otteet kentällä vielä hakivat uomaansa, mutta toisella kaudella Möykkynen koki kehittyneensä.

– Ne olivat ensimmäisiä miesten pelejä. Ensimmäinen kausi meni pitkälti totutellessa miesten peleihin ja Divarin tempoon. Toisella kaudella uskalsin pelata paremmin ja vähän kovempaa. Rooli oli kolmoskentän pakkina vähän eri silloin. Nyt tulee kuitenkin ylivoimat ja kaikki pelattua.

Toisen Divarikauden jälkeen Möykkynen sai koulupaikan Helsingistä ja muutti sinne. Tie vei Indiansin organisaatioon, jossa hänen oli tarkoitus pelata vielä junioreissa. Hän sai kuitenkin yllättäenkin mahdollisuuden näyttää kyntensä edustuksessa ja liigakentillä. Möykkynen pelasi Indiansissa kaksi kautta.

– Sain koulupaikan Aalto-yliopistosta ja muutin pääkaupunkiseudulle. Tarkoitus oli ensimmäisellä kaudella pelata Indiansin A-junioreissa ja olla liigaringin mukana treenaamassa. Tilanne oli kuitenkin vähän se, että rinki ei ollut hirveän leveä ja sain mahdollisuuden pelata edustuksessa. Pelasin hyvin ja sitten sain pelatakin oikein kunnolla ja sain ihan hyvin vastuuta.

Kolmoskentän puolustajana reissuun lähtenyt Möykkynen istutettiin vasemmaksi laituriksi kesken ensimmäisen liigakauden. Kausi sujuikin kohtalaisen hyvin ja hän viimeisteli 14 maalia.

– Ensimmäisellä liigakaudella pelasin puoli kautta pakkina ja sen jälkeen minut siirrettiin vasemmaksi laituriksi parin pelin ajaksi. Nuo pelit menivät hyvin ja sille tielle jäätiin. Ehkä nykyinen pelipaikka sopii omiin vahvuuksiinkin paremmin.

Nuori pelaajan alku sai arvokasta oppia Inkkareiden arjessa, kun ympärillä pyöri. maajoukkuetason pelaajia.

– Kyllä se oli hyvää oppia pelata Suomen parhaimpien äijien kanssa ja treenata heitä vastaan, joka vei pelaajana eteenpäin. Näin, että mikä vaatimustaso pitää olla, että liigassa pärjää. Liiga on kuitenkin huomattavasti fyysisempi sarja ja tilaa ja aikaa on vähemmän. Tämä oppi helpottaa pelaamista Divarissa, jossa on vähän enemmän tilaa itsellä ja uskallan vähän enemmän sitä käyttää.

– Tälle kaudelle ehdottomasti sain liigasta mukaan rentouden ja sen, ettei tarvitse jännittää, kun pelaa.

Paluu Lappeenrantaan oli nuorelle pelaajalle ymmärrettävää, vaikka sarjataso vaihtuikin. Möykkynen halusi ensimmäistä kertaa urallaan kokea sen, miltä tuntuu kantaa tulosvastuuta miesten joukkueessa. Koulunkin osalta muutto takaisin Lappeenrantaan oli mahdollista.

– Rooli oli jälkimmäisellä kaudella Indiansissa kolmoskentässä ja muutaman pelin istuin penkilläkin. Tulin Lappeenrantaan hakemaan roolia tuloksentekokentässä ja miten se peli isommassa roolissa sujuu.

– Koulu oli myös sellaisessa vaiheessa, että oli mahdollisuus tehdä etäjärjestelyjä.

Hän ei haikaile heti takaisin liigaan.

– Nyt menen kausi kerrallaan. Katsotaan keväällä mikä päätös tuntuu parhaimmalta ja järkevimmältä.

Toisaalta mikäpä kiire Möykkysellä olisi. SaiPa on kolmen pisteen päässä Divarin kärjestä todella nuorella joukkueella, joka kehittyy joka kuukausi. Jos ryhmä pysyy kasassa, on mahdollisuudet vaikkapa pärjäämiseen liigassa. Möykkynen myöntää, että tämä on mielessä ollut.

– On se käynyt mielessä. Olisi hienoa, jos SaiPa Salibandysta tulisi liigajoukkue. Nyt jo kamppailemme Divarin kärkisijoista, kuitenkin olemme nuori joukkue. Potentiaalia löytyy kyllä, se olisi hauska projekti, missä olisi hauska olla mukana.

Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46