Oilers on ollut hurjan vahva otteluiden aluissa – avauskymppien maaliero peräti 21-3!

Oilers on tuulettanut etenkin otteluiden aluissa. Kuva: Juhani Järvenpää

F-liigassa viidentenä majaileva, mutta pistekeskiarvoilla mitattuna TPS:n kanssa toiseksi parhaiten suoriutunut Oilers on ollut vahva pelien aluissa. Pääkallo syventyi Öljymiesten suorittamiseen avauserissä.

Oilers on pelannut 13 ottelua ja avannut maalinteon peräti 12 kertaa. Ainoastaan Happee onnistui tekemään maalin ennen Oilersia. Senkin kuittasi Oilers 14 sekuntia myöhemmin.

Öljymiesten tekemistä avausmaaleista yhdeksän on syntynyt ottelun ensimmäisen viiden minuutin aikana. Peleihin lähdöt ovat siis olleet ryhmän vahvuus.

– Ollaan koitettu ladata alkuun mahdollisimman hyvin ja hakea heti pelille suunta. Jos ollaan vaikka lähdetty heti alusta karvaamaan kovaa, jotkut joukkueet eivät ole ehkä olleet hereillä. Sieltä on saattanut tulla lapsuksia, joista ollaan päästy rokottamaan, kolme avausmaalia tällä kaudella viimeistellyt Tuomas Iiskola pohtii.

Iiskolan tavoin Justus Kainulainen on iskenyt alkutahdit kolmesti. Markus Markkola taas on avannut maalinteon kahdesti ja syöttänyt kaksi avausmaalia. Rasmus Kainulainen on sivaltanut illan ensimmäisen kertaalleen ja alustanut peräti neljä avausosumaa.

Alkurynnistys on myös kantanut ensimmäisen kympin. Oilers on johtanut pelejään erän puolivälissä 11 kertaa. Vain kerran se on jäänyt maaleitta avauskympillä. Tämä tapahtui Classicia vastaan. Tosin siinäkin ottelussa Oilers avasi maalihanat Iiskolan veljesten juonittua kärkipelin avausmaalin ajassa 12:00.

Oilersin avauskymppien vahvuutta kuvastaa myös se, että joukkue on päästänyt niiden aikana vain kolme maalia. Näistä kaksi se päästi viime peleissä SPV:tä vastaan. Seinäjoen ottelu oli samalla ensimmäinen, jossa Oilers oli tappiolla 10 minuutin pelin jälkeen. Avauskymppien maaliero on tyrmäävä 21–3.

Oilers on siis onnistunut otteluihin valmistautumisissa.

– Jokainen pelaaja valmistautuu omalla tavallaan, mutta ehkä se lähtee jo edellisistä treeneistä. Sieltä haetaan hyvä fiilis kaikille. Kokoajan on hauskaa treeneissä ja peleissä, kun ollaan kimpassa. Se tulee melkein itsestään sitä kautta, Iiskola kuvailee.

Avauserien edetessä Oilersin ote on hieman herpaantunut vaikka se onkin mennyt ensimmäiselle erätauolle yhdeksän kertaa johtoasemassa. Avauserän toisella kymmenminuuttisella Oilers on tehnyt enää 10 maalia. Omissa on soinut 11 kertaa.

– Menee välillä siihen, ettei aina vedetä, vaan lähdetään syöttelemään ja hakemaan hienoja juttua. Sitä näkee liikaa ja se on selkeä kehityskohde. Pitäisi olla röyhkeämpi, ihan sama onko peli 6-5 vai 9-0, vanhempi Iiskola sanoo.

Oilersin pelejä tutkimalla huomaa, että vahvan alkukauden pelanneiden espoolaisten haasteet liittyvät laajemminkin pelien läpivientiin.

Oilers on voittanut toisia ja kolmansia eriä kuusi kappaletta molempia. Toki erien tarkastelu irrallisina on ongelmallista, sillä pelit elävät sen hetkisten tilanteiden mukaan ja Oilers on repinyt kaulaa pelien aluissa. Se on ehkä mukavoittanut samalla, kun vastustaja on nostanut riskitasoja, mikä taas on tasoittanut pelejä.