Liigat

Pääkallon joulutodistus: Syyskauden yllättäjälle paljon kehuja – ”Pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää”

24.12.
2020
Liigat

Jymy ja Oilers löytyvät sarjataulukon eri päistä. Kuva: Juha Käenmäki

Pääkallo.fi jakaa tänä vuonna joulutodistukset. Arvioimme miesten F-liigajoukkueiden syksyn sekä tukun erilaisia lajiin liittyviä aiheita ja järjestöjä.

Kokonaismäärä 20 arvosanaa on jaettu neljään eri todistukseen. Toimituksen kaksi edustajaa antavat omat arvosanansa ja niiden pohjalta kohde saa saa kokonaisarvosanan. Arvosteluasteikkona on 4-10. Tässä on järjestyksessään toinen todistus.

Jymy

Jaakko Tiira:
Arvosana: 7
Odotetusti putoamistaistossa. Ei ole yllättänyt suuntaan taikka toiseen. Koruton pelitapa on estänyt pahemmat ryöpytykset, mutta toisaalta pelin kehittymiseenkään ei ole juuri aihoita. Järin pitkää liigataivalta Jymylle ei voi povata, sillä kärkipelaajat ovat lähes poikkeuksetta yli 30-vuotiaita kehäraakkeja.

Joel Siltanen:
Arvosana: 7+
Ei mitään suurempia yllätyksiä, mutta nousijaksi ja melko nimettömäksi nipuksi vääntänyt kelvollisesti. Tuskin pystyy välttämään karsintoja, mutta ei näytä suurimmalta putoajakandidaatiltakaan. Pelillisesti hyvin inhorealistinen. Nurmoolaasten arvosanaa nostaa rehellinen brändäytyminen ”junttilaumaksi”.

Kokonaisarvosana: 7

KrP

JT:
Arvosana: 9
Alku oli hieman nihkeä, mutta on ollut lokakuun puolivälin jälkeen sarjan toiseksi paras joukkue. Pahin kohellus ja pakkaa sekoittavan ketjuloton lopettaminen ovat tehneet kokonaisuudesta eheän. Pelitavalliset kehitysaskeleet lupaavat hyvää kevääseen. Hurjan kova ja hyvin roolitettu ykköskenttä tarjoaa kilpailuedun.

JS:
Arvosana: 9+
Alkukaudesta ei säkenöinyt, mutta sittemmin pelannut aivan erinomaisella tasolla. Kärkipelaajat ovat sarjan huippua ja vihdoin KrP on puolustanutkin hyvin. Roolitukset ovat nyt mallillaan ja tässä vaiheessa kautta uskaltaa odottaa menoa mitalipeleihin asti. Pelannut odotuksia paremmin ja siitä kiitettävä plussalla höystettynä. Syyskauden perusteella Henri Johansson kannattaa kiinnittää niin pitkäksi aikaa kun pelaaminen vain kiinnostaa.

Kokonaisarvosana: 9

LASB

JT:
Arvosana: 10
Pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää. Tätä lausetta on hoettu kyllästymiseen asti, mutta tottahan se on. LASB pelaa kollektiivisesti. Pallollisen pelin selkeät mallit ja laadukas kääntöpeli ovat saaneet pelaajiston vahvuuksia esille ja puutteita piiloon. Koko viime kauden pistemäärä on enää kolmen pisteen päässä.

JS:
Arvosana: 10-
Sarjan yllättäjä taistelee tosissaan pudotuspelien kotiedusta. Materiaaliin nähden suoritus on erinomainen. Yhteispeliä katsoessa LASB on sarjan kärkeä, ja vahvan pallollisen pelin lisäksi hyökkäyspeli on viimein tehokasta ja terävää. Jätän vielä vähän parantamisen varaa keväälle, mutta onhan lähes varma pudotuspelipaikka upea suoritus joukkueelta, ja ensimmäistä kautta liigassa päävalmentajana toimivalta Kalle Tyrkkäältä.

Kokonaisarvosana: 10

Oilers

JT:
Arvosana: 9
Pallottomana todella hyvä. Karvauspeli sarjan parasta. Kevättä ajatellen pallollinen peli heittää edelleen kysymysmerkkejä. Soveltava salibandy kyllä toimii, kun pelaa materiaaliltaan heikompia vastaan, mutta miten käy, kun vastapuolelle astelee saman tasoinen tai vähän parempi joukkue? Joka tapauksessa prosessi on nytkähtänyt taas hiukan eteenpäin ja suunta on hyvä.

JS:
Arvosana: 9+
Oilersin isoimmat harppaukset ovat tulleet pallottomassa pelissä. Myös puolustaminen on sujunut oikein mallikkaasti. Fyysisyyden korostaminen on johtanut myös muutamaan ylilyöntiin. Alkukaudesta Oilers on ollut vähintään top 3-joukkue, eikä taso ole muutamaa lapsusta huolimatta juuri heilahdellut. Taitava joukkue, mutta paikoin taiteellisuus näkyy huonoina ratkaisuina ja laiskuutena tilanteenvaihdoissa.

Kokonaisarvosana: 9

F-liiga

JT:
Arvosana: 7
Ainakin ”Haukka lentää jo korkealla” -katsauksen perusteella menee lujaa. Tosin kontekstit abstrakteille luvuille olisivat olleet kivoja, vaikka kaikkien varmaan pitäisi tietää, mitä potentiaalinen kumulatiivinen tavoittavuus tarkoittaa. Someen F-liiga on ainakin tullut ryminällä. Siitä plussaa. Kolme lampaanpyllyä sitten nettisaitista, joka lienee se tärkein ”brändiattribuutti”. Se on edelleen auttamattoman hidas ja sekava. Otanta on kuitenkin turhan lyhyt ja vuosikin poikkeuksellinen.

JS:
Arvosana: 7 1/2
Meinasin jo antaa kuvaamataidon tsemppikasin, mutta ei sentään. Ongelmia on ollut ja parannettavaa on esimerkiksi juuri kotisivujen osalta. Kurinpitoasiat ovat olleet viime aikoina paljon framilla, eikä olisi huono jos sarjan johdostakin kommentoitaisiin epäselvien asioiden hoitoa. Noin muuten yritystä on ollut kiitettävästi ja sitähän laji tarvitsee. Isoimmaksi asiaksi nostan sen, että seurat ovat seisseet uuden sarjan takana ainakin ulospäin yhtenäisesti. F-liiga sai vielä pienen mediahuomiolisän, kun sarja jatkuu muiden ollessa koronatauolla. Bisnespuolen kielenkäyttöön vielä se, että joskus vähemmän on enemmän.

Kokonaisarvosana: 7

Muut jutut:
Pääkallon joulutodistukset: Yksi täyskymppi ja yksi välttävä – ”Onneksi kerhotoiminta on kuitenkin laadukasta”

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi