Liigat

Rosendahlin liigaura ei päättynytkään punaiseen korttiin – ”Se on asia, mitä on ollut vaikeakin käsitellä”

08.12.
2020
Liigat

ErViin palannut Tommi Rosendahl nähtiin alkukaudella SB Vantaan paidassa. Kuva: Juhani Järvenpää

EräViikingit tiedotti maanantaina Tommi Rosendahlin paluusta seuraan. Kokenut keskushyökkääjä palaa liigakentille lähes neljän vuoden tauon jälkeen. 179 liigaottelun konkari avasi mietteitään Pääkallon haastattelussa.

Rosendahl, 32, sanoi EräViikinkien tiedotteessa motivaation kasvaneen. Samoin halun testata vielä itseään salibandypelaajana. Pääkallolle hän kertoo, ettei motivaatio pelaamiseen kadonnut missään vaiheessa, mutta yhtälö kävi aikanaan liian raskaaksi.

– Silloin oli fiilis, etten ollut missään hyvä. Kotona oli pieni lapsi, jota en juuri nähnyt. Tuntui, että olin huono kentällä, töissä ja kotona. Siinä vaiheessa oli helppo valita, mistä jättäytyy pois, Rosendahl valottaa.

Viime vuodet Rosendahl pelasi AC HaKi:ssa 2. divaria. Hän kuitenkin sanoo, ettei jäähdytellyt, vaan antoi aina kentälle mennessään kaikkensa. Myös paluu liigakentille on käynyt mielessä ja siitä on ollut puhetta ErVin kanssa. Viime kaudella nivusvamma kuitenkin esti paluun.

Nyt aika oli kypsä.

– Olen ajatellut, että olen nyt henkisesti parempi ja valmiimpi pelaamaan liigassa. Paineita ei kuitenkaan ole, vaan aion lähteä nauttimaan. Kiva myös nähdä, miten pärjää kun kokee, että on kasvanut ihmisenä.

Laatusenttereistä ei ole koskaan ylitarjontaa. Äkkiseltään voisikin kuvitella Rosendahlin ottavan paikkansa Jani Kukkolan takaa kakkossentterinä. Keskusteluja roolista on käyty, mutta paluumuuttaja ei vielä paljasta, mikä se tulee olemaan.

Tehoja EräViikingit ainakin kaipaa. Joukkue on tehnyt vain reilut 4,5 maalia ottelua kohden. Neljänneksi vähiten koko sarjassa. Divarin SB Vantaassa Rosendahl summasi alkukauden 11 otteluun 11+6=17 pistettä.

– Olen kehitellyt viime vuosina ajatusta, että tulos seuraa työtä. Pörssit on seurausta siitä, miten tekee hommia. Nuorempana otin paineita tehoista, enkä aina pystynyt pelaamaan kunnolla. Nykyään keskityn enemmän tekemiseen. Sitä kautta ne tehotkin tulevat.

Rosendahl pelasi ErVi:ssä viimeksi kaudella 2016-17. Hän sanoo kuitenkin seuranneensa tarkkaan joukkueen tekemistä sen jälkeen. Kokeneempi kaarti on vähentynyt reippaasti keskushyökkääjän edellisestä ErVi-kaudesta ja nykyryhmässä on paljon Rosendahlille uusia tuttavuuksia.

ErVin tiedotteessa Rosendahl sanoi antavansa kaikkensa, jotta joukkue kipuiaisi vielä pudotuspeleihin. Se vaatisi valtaisaa parannusta. Tällä hetkellä karsintaviivakin on pisteen lähempänä kuin viimeinen pudotuspelipaikka.

Viime kaudella runkosarjan kolmoseksi yltänyt ErVi on kerännyt vain 11 pistettä, eli 0,85 pistettä ottelua kohden. Kahdeksantena majailevan SPV:n pistekeskiarvo 1,50 siivittäisi sen 39 pisteeseen. Helsinkiläisten pitäisi siis napsia lopuista 13 pelistään 28 pistettä yltääkseen samaan. Pistekeskiarvoksi muutettuna se tarkoittaisi 2,15 pisteen tahtia.

– Saadaan pelata tosi hyvin, jos meinataan pleijareihin mennä. Se on hyvä haaste, kun joka pelillä on tosi paljon merkitystä. Kilpaurheilu on kuitenkin siinä mielessä tosi siistiä, että aina saa mitä ansaitsee. Sarjataulukko ei valehtele.

Rosendahlin on edustuskelpoinen jo EräViikinkien seuraavassa pelissä. Joukkue kohtaa Oilersin perjantaina Tapiolassa.

Keskushyökkääjän paluu liigakentille tarkoittaa samalla sitä, että liigaura ei loppunut punaiseen korttiin, jonka hän sai aikanaan välierien seitsemännessä pelissä SPV:tä vastaan. Rosendahl tönäisi maalineduskahakan jälkeen Jari Hankkiota rintaan, mutta SPV-hyökkääjä onnistui kasvojaan pitelemällä filmaamaan ErVi-sentterille punaisen kortin, joka kirjattiin ottelupöytäkirjaan koodilla PR3.

Samalla Rosendahlilta vietiin mahdollisuus pelata Superfinaalissa, sillä aiempien sääntöjen perusteella PR3-rangaistuksen jälkiseuraamuksena tuomittua pelikieltoa ei voitu kumota. Punainen kortti oli Rosendahlin uran ensimmäinen ja toistaiseksi myös viimeinen.

– Kieltämättä se on asia, mitä on ollut vaikeakin käsitellä. Olen keskustellut asiasta paljon ja pohtinut sitä itsekin.

– Ei se punainen kortti määrittele mua pelaajana, mutta on sellainen juttu mikä on jäänyt kaivelemaan. On tärkeä juttu, että saa päättää liigauran omilla ehdoilla.

Koska Rosendahlin liigaura sitten päättyy? Tuore sopimus EräViikinkien kanssa kattaa loppukauden.

– En poissulje mitään. Toistaiseksi keskitytään kuitenkin tähän kauteen. Jatko on monesta muustakin jutusta kiinni, mutta motivaatio ei varmasti lopu tähän kauteen.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira