Salibandykenttien kiertolainen Tuomas Savukoski palasi juurilleen Sveitsistä: ”Aika helppo oli valita”

Eniten otteluita Savukoski on pelannut ÅIF:n paita päällä. Kuva: Juhani Järvenpää

Eniten otteluita Savukoski on pelannut ÅIF:n paita päällä. Kuva: Juhani Järvenpää

Useammissa seuroissa urallaan kiertänyt Tuomas Savukoski palasi Sveitsistä juurilleen, kun hän teki SB Vantaan kanssa lainasopimuksen. Pääkallon haastattelussa Savukoski kertoo mietteitään paluustaan Vantaalle, sekä Sveitsissä vietetystä ajastaan.

Taitavana pelaajana tunnettu salibandykenttien väriläiskä pelasi alkukauden UHC Grunenmattin riveissä Sveitsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla NLB:ssä, ennen kuin sarja meni koronapandemian takia tauolle.

Savukoski palasi sunnuntaina ensimmäisen pelinsä SB Vantaan mukana Kooveeta vastaan ja onnistui heti auttamaan sarjan häntäpäässä majailevaa joukkuettaan tehoin 1+1. SB Vantaa haastoi hyvin vahvoihin nousijaehdokkaisiin lukeutuvan Kooveen, mutta taipui lukemin 7-5.

Divarissa 192 otteluun 213 pistettä tehneestä Savukoskesta tuntui hyvältä palata pelikentille pitkän tauon jälkeen.

– Hyvältä on tuntunut. Pari kuukautta meni ilman treenejä ja pelejä. Toistaiseksi tuntuu paremmalta, kun saa oman joukkueen kanssa treenata ja pelata.

– Oli kiva, kun oli heti Koovee vastassa, jossa on paljon tuttuja.

Ennen paluuta Suomeen Savukoski treenasi Sveitsissä joukkueensa mukana kuuden hengen pienryhmissä. Myös lajiharjoitusten aikana käytettiin kasvomaskeja.

– Pienryhmissä harjoittelimme maskit päässä hallissa. Ei se mitään nättiä ollut. Viimeisissä treeneissä, ennen kuin sieltä lähdin, oli kaksi ryhmää yhdistetty ja pelasimme viisi vastaan viisi peliä maskit naamalla. Aika tuskallista oli. Kyllä se vielä silloin meni, kun teimme maalintekotreenejä ja muita.

Savukoski palaa reilu kymmenen vuoden tauon jälkeen Vantaalle. Junioriajoilta on vielä muutama pelaaja mukana samassa joukkueessa.

– Hyvät on fiilikset. E-junnuissa, kun siellä pelasin, niin Nevalaisen Iiro ja Koskelan Toni olivat samassa joukkueessa. He ovat samassa seurassa koko ajan pelanneetkin. Mukava oli heitäkin nähdä monen vuoden tauon jälkeen.

Pääsarjadebyyttinsä Savukoski teki kaudella 07-08 SB Vantaan edustusjoukkueessa. Sen jälkeen joukkue on pudonnut Divarista ja noussut sinne takaisin.

– 07-08 oli miesten joukkueen mukana. Homma on kyllä mennyt sieltä eteenpäin ja nousu Divariinkin on tullut. Aika helppo oli valita, että mihin joukkueeseen olen yhteydessä, että kiinnostaisiko tällainen kuvio ja vihreää valoa tuli.

SB Vantaa on koko sarjan viimeisenä, kun 13 pelistä on tarttunut 9 pistettä. Savukoski löytää parannettavia asioita, millä paikka peräpäässä vaihtuisi. Näitä kaivattuja asioita Savukoski itse varmasti tuo joukkueeseensa. Tietysti alkukauden parhaan pistemiehen Tommi Rosendahlin menettäminen EräViikinkeihin syö joukkueen tuloksen tekemisestä.

– Muutaman pelin katselin ennen kuin liityin joukkueeseen. Maalintekotilanteisiin pitäisi saada lisää tietynlaista röyhkeyttä, jotta nousisimme viimeisiltä sijoilta pois. Meillä on hyviä kundeja. Jännittämistä pitäisi vähentää, Koovee-pelissä huomasi, että oli pientä paniikinpoikasta, kun joukkue ei ole tottunut johtamaan pelejä.

– Pallolliseen pelaamiseen malttia ja laukauksiin röyhkeyttä. Muuten kaikki joukkueessa on hyvällä mallilla.

Savukoski ei halua lähteä Sveitsiin takaisin pelaamaan niin sanotusti panoksettomia pelejä. Työpaikka odottaa myös Sveitsin päädyssä, mutta paluuseen vaikuttaa tietysti se mikä tilanne koronan suhteen on vuodenvaihteen jälkeen. Tämän hetken tiedon mukaan Savukoski olisi vielä 2.1 SB Vantaan mukana vierasottelussa LNM:ää vastaan.

– En tiedä yhtään milloin palaan. Jotakin villejä huhuja on ollut, että kausi pelattaisiin loppuun, niin ettei kukaan putoa tai nouse. Jos näin on, sitten en kyllä palaa enää Sveitsiin. Ainoa mikä siellä tällä hetkellä odottaa, on työt, mutta ei se sähköpyörien kasaaminen niin mukavaa ole, että sen takia sinne lähtisin. Alustavasti olemme sopineet, että tammikuun alussa lähtisin takaisin.

Tilanne Sveitsissä on samankaltainen kuin Vantaallakin. Peräpäästä pitäisi päästä pykäliä ylöspäin. Edellisellä kaudella Sveitsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelannut Savukoski kerkesi summaamaan viiteen otteluun tehot 3+2.

– Nousujohteisesti meni pelit. Sielläkin on vähän sama tilanne, kuin Vantaalla peräpään joukkueena. Samat kehityskohteetkin löytyvät, pallolliseen peliin ja maalinteon röyhkeyteen pitäisi keskittyä.

Jaetusti peräpäätä NLB:ssä pitävän UHCG:n valmentaja on Savukosken mukaan lähtökuopissa seurasta.

– Vähän oli vaikeuksia, kun valmentaja ilmeisesti lähtee pois. Hän ilmoitti, että hänelle riittäisi tältä erää, mutta saa nähdä mitä tämä tauko tekee tälle asialle. Itse saan olla ihan tyytyväinen, huomasin hyvin pärjääväni ja pisteitäkin tuli.