Liigat

Steelersiin palaava Sami Saarinen koski mailaan viimeksi lokakuussa – ”Kaikki osa-alueet ovat parhaalla mallilla”

09.12.
2020
Liigat

Sami Saarinen pääsee kohtaamaan vanhan seuransa vielä ennen joulua. Kuva: Anssi Koskinen

Steelersiin lainapestillä palaava Sami Saarinen haluaa auttaa nuorempia pelaajia esimerkillään. Hän kertoi Pääkallon haastattelussa myös erikoisista viime kuukausistaan.

Saarinen saapui Suomeen lauantaina. Haastatteluhetkellä hän kertoi olevansa karanteenissa. Maahantulon jälkeinen koronatestitulos oli kuitenkin negatiivinen. Nyt kokenut hyökkääjä odottaa toista testitulosta. Jos se on negatiivinen ja valmistuu ajallaan Saarinen nähdään tositoimissa jo viikonloppuna Steelersin kohdatessa kotonaan Nurmon Jymyn.

Saarinen, 31, kehuu kotikaupungin joukkueen pelillisen suunnan osoittavan ylöspäin.

– He ovat tänä vuonna muuttaneet puolustussysteemiä. Hyvä myös, että saivat täksi kaudeksi aikuispelaajia, jotka ovat pystyneet kääntämään tiukkoja pelejä. Välillä on tullut voittoja jopa heikollakin pelillä. Tosi positiivinen suunta ollut, lainapestillä Steelersiin palannut Saarinen ruotii.

Viime kaudella Steelers pelasi todella junioripitoisella ryhmällä, mikä näkyi ajoittain karusti. Täksi kaudeksi joukkueeseen tuli iältään varttuneempia pelimiehiä. Liigapeleillä mitattuna Steelers on kuitenkin edelleen kokematon joukkue.

Saarinen sanoo, ettei häneltä kannata odottaa taikatemppuja, mutta kokemuksen tarjoamasta esimerkistä toissa kevään hopeamitalisti uskoo olevan nuorelle joukkueelle hyötyä.

– (Eero) Kosonen on tietenkin kokenut, mutta ehkä kenttäpelaaja, jolla on kokemusta, voi olla hyvä piristysruiske tässä vaiheessa. Toivottavasti se auttaa montaa pelaajaa jatkossa.

– Joukkuepeliin ja viisikkopelaamiseen pystyn tuomaan erilaista näkökulmaa, kun olen ollut viimeiset vuodet hyvässä organisaatiossa ja saanut paljon oppia Turusta.

Tulevien pelien roolista Saarisella ei ole vielä tietoa. Ainakin ykköskentän vasemmassa laidassa olisi rightin hyökkääjälle tilausta tehohyökkääjä Teuvo Kinnusen pitkän loukkaantumisen takia.

– Sehän voisi olla, kun Kinnunen on tosiaan aika pitkään vielä poissa. Jos nyt saisin ensin testituloksen ja pääsisin treeneihin ennen pelejä, niin sitten sen näkee. Alkukauden olen pelannut sentteriä ja tykännyt siitä. Sekin voisi olla mielenkiintoista.

Erikoiset kuukaudet takana

Saarinen pelasi alkukauden Sveitsin Divarissa (NLB) voitosta voittoon edenneen Thurgaun paidassa. Joukkuetta valmentaa Saariselle jo TPS:stä tuttu Jukka Ruotsalainen. Ketjukavereiksi löytyivät niin ikään suomalaiset Joonas Föhr ja Valtteri Viitakoski.

– Alkukausi oli tosi hyvä meiltä. Aika selkeä rooli ollut ja valmennus tiesi tasan tarkkaan mitä hakee ja saa. Einiön Nikon kanssa oltiin ainoat uudet pelaajat. Hyvä projekti oli käynnissä ja toivottavasti se jatkuu vuonna 2021.

Kausi Sveitsissä keskeytettiin lokakuun lopussa. Yhdellä Thurgaun pelaajalla todettiin koronatartunta, jonka johdosta joukkue määrättiin karanteeniin.

– Sen jälkeen kun siitä vapauduttiin, koitettiin vetää yhdet lajitreenit maskit naamalla, kun se oli vielä siinä vaiheessa sallittua. Ruotsalainen sanoi kuitenkin, että ”ei tässä ole mitään järkeä, eiköhän oteta mailat käteen, kun voidaan kunnolla niin tehdä”. Sen jälkeen tuli juostua ympäri juoksukenttää, mitä normaalisti tekee kesällä tehdään. Todella erikoinen tilanne kyllä.

– Onneksi saatiin kuitenkin järjestettyä sählyhommia joululoman yhteyteen.

Viimeksi lokakuussa mailaan koskenut Saarinen on palaamassa Sveitsiin alkuvuodesta. Metalliosia ei voi valmistaa etänä Suomesta käsin. Pelit Suomessa jäävät sitä kautta alle kouralliseen vaikka NLB pysyisi keskeytettynä.

NLB:n epävarmaan tilanteeseen on kuitenkin tulossa selvyyttä jo ennen joulua. Sarja on luokiteltu amatööriurheiluksi, toisin kuin NLA, jota jatketaan tammikuun toisena viikonloppuna liiton päätöksellä.

NLB:lle ja U21-sarjalle haetaan puoliammattilaissarjan statusta, mikä mahdollistaisi pelien jatkumisen. Päätös pitäisi Saarisen käsityksen mukaan tulla jo ennen joulua.

– Se ratkaisee tosi paljon sen suhteen, mitä NLB:n kanssa käy. Eilen tuli liittovaltiolta rajoituksia, jotka ovat voimassa 20.1. saakka. Urheilu- ja kulttuuripaikkojen pitää mennä kiinni seitsemään mennessä. Liittovaltio otti kantoneilta pois päätäntävaltaa ja yrittää saada hommaa jonkinlaiseen malliin. Ne eivät kuitenkaan tule vaikuttamaan, jos saadaan semiprofessional-status.

Paluu Turkuun

Saarinen liittyi TPS:n riveihin kesken kauden 2015-16, jonka jälkeen hän pelasi neljä täyttä kautta turkulaisten riveissä. Viime kaudella Saarinen iski 14+16=30 pistettä, oman henkilökohtaisen piste-ennätyksensä. Toissa keväänä, kun TPS nappasi hopeaa, pudotuspeleissä liekehtineen kakkosketjun vasemmassa laidassa hyökännyt Saarinen pelasi yli pisteen per ottelu -tahdilla.

Viime kausien perusteella voisikin todeta, että jo kaudella 2006-07 liigassa debytoinut hyökkääjä pelaa uransa parasta salibandya.

– Ei se ole kaukaa haettu. Kaikki osa-alueet ovat parhaalla mallilla, mitä ne ovat koskaan olleet. Paikoille olen päässyt aina, mutta viimeistely ei kuitenkaan ole ihan top-kamaa. Se on näkynyt. Mutta viime kaudella ja sitä edellisellä se on parantunut.

Jos ottelusiirtoja ei nähdä, Saarinen pääsee kohtaamaan entisen seuransa vanhassa kotihallissaan. TPS ja Steelers kohtaavat Kupittaalla 19. joulukuuta.

– Tosi kiva, että osui juuri tähän saumaan. Melkein viisi vuotta treenasin ja pelasin niiden jätkien kanssa. Olen saanut sieltä tosi paljon, niin on erittäin kiva päästä sinne vähän erilaisessa asetelmassa.

Erityisiä tanssipareja Saarinen ei kuitenkaan Turusta odota.

– Kaikkien muiden puolustajien paitsi (Erik) Storgårdsin kanssa olen pelannut. Tiedän mitä sieltä tulee. Mitään tilanteita ei tule saamaan ilmaiseksi missään vaiheessa.

– Siellä on niin paljon hyviä jätkiä kentällä ja sen ulkopuolella, että on ylipäätään kiva kohdata kaikki, ihan penkkiä myöten ja huollosta lähtien.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira