Liigat

11 pistettä viime viikolla latoneella Otto Lehkosuolla kulkee, mutta Indiansilla ei – ”Ei se vaikutus saisi noin iso olla”

26.01.
2021
Liigat

Otto Lehkosuo on ollut kovassa pörssivireessä viime peleissä. Kuva: Joni Winsten/Safelight Oy

Kovaan pistevireeseen äitynyt Otto Lehkosuo kertoi Pääkallolle tunnelmiaan niin omista onnistumista kuin joukkueen hankaluuksista.

Indians pelasi viime viikolla kolme kotiottelua. Se teki niissä 14 maalia. Tehot 5+6 latonut Otto Lehkosuo oli osallisena 11 joukkueensa maaleista.

– Kieltämättä nyt sattui osumaan paljon pisteitä. Onnistumiset ruokkivat itseluottamusta. En tiedä mitä tapahtui, mutta itselläni tuppasi kaikki onnistumaan. Ei se kuitenkaan paljon lohduta, kun joukkueen pelit meni miten meni, Lehkosuo ruotii Pääkallon haastattelussa.

Lehkosuon (2+4) hirmuillasta huolimatta Indians hävisi keskiviikkona Suomen Cupin välierän SPV:lle 6–9. Lisää lunta tuli tupaan lauantaina, kun OLS yllätti Heimon Otahallissa 5–4-loppulukemin. Heikon Jymyn Indians sentään onnistui selättämään 4–1.

Lehkosuo on tunnettu etenkin ylivoimapelin erikoismiehenä. Hän on räpännyt viime kausina tukun maaleja av-nelikon keskeltä. Puolustajien onnistumista arvioitaessa teholukema on kuitenkin yleensä pisteitä parempi indikaattori. Sen perusteella Lehkosuo ei ole aivan viime kauden iskussa. Viime kauden runkosarjassa teholukema oli +26. Tällä hetkellä se on +1.

– Samaa olen itse katsonut. Se on ehkä vielä pörssejä tärkeämpi. +1 on kieltämättä aika huono lukema. Siihen olen kiinnittänyt huomiota ja sitä pitää saada parannettua.

Vertailu viime kauteen ei kuitenkaan ole ihan reilu, sillä Indians-puolustaja on missannut seitsemän ottelua tällä kaudella.

– Keväällä jalan ulkosyrjästä leikattiin rasitusmurtuma pois. Jalka tuli samoista paikoista kipeäksi, joten se piti hoitaa kuntoon. Nyt kroppa on taas on hyvässä iskussa. Sen huomaa kentälläkin, kun on päässyt taas treenaamaan normaalisti.

Pallollisen pelin haasteet

Indians on ollut tämän kauden suurimpia pettymyksiä. Jopa kotietujoukkueeksi ennen kauden alkua uumoiltu Heimo on valahtanut seitsemännelle sijalle.

Lehkosuo kertoo, että tahmeuden syitä on pohdittu paljon. Hän nimeää puolustuspelaamisen laadun isoksi tekijäksi. Samaa sanoivat myös Aaro Astala ja päävalmentaja Petri Timonen aiemmin tällä kaudella Pääkallolle.

Maajoukkuepuolustaja näkee myös, että Indiansin vahvuutena pidetty pallollinen peli ei ole ollut viime kausien tasolla.

– Luovutaan pallosta liian helposti.

– Se on ollut seisovaa ja sitten kun syötetään seisovalle kaverille, jolle tulee heti vastustaja niskaan, niin siitä on vaikea lähteä jatkamaan. Tiloja ei synny ja joudutaan haastamaan vaikeissa paikoissa, jonka jälkeen menetetään palloa pahoissa paikoissa. Kun liikettä on huonosti, niin haetaan vaikeita syöttöjä. Se on lopulta monen asian summa.

Indians ei varsinaisesti säkenöinyt syksylläkään, mutta mitä pitemmälle kausi on edennyt, sitä huonompaan suuntaan espoolaisten tuloskunto on kehittynyt. Numeroiden valossa selkeä käännekohta näyttää olevan Aaro Astalan loukkaantuminen.

Astala jäi leikkaushoitoa vaatineen vamman takia sivuun marraskuun lopun TPS-pelin jälkeen. Ennen sitä Indians oli kerännyt 12 ottelustaan keskimäärin 1,92 pistettä. Ilman tähtisentteriä kahdeksan sarjapelin pistekeskiarvo on pudonnut lukuun 1,13. Tehtyjen maalien keskiarvo on pudonnut Astalan loukkaantumisen jälkeen lähes maalilla. 6,08 on muuttunut lukemaan 5,13. Omissakin on kolissut 5,38 kertaa pelissä, kun vielä ennen joulukuuta joukkue päästi 4,75 maalia peliä kohden.

– Maailman paras pelaaja kun tippuu, niin tuleehan siitä iso lovi, Lehkosuo kommentoi serkkupoikansa poissaolon merkitystä.

– Mutta ei se vaikutus saisi noin iso olla. Saatiin kuitenkin täksi kaudeksi laajuutta rinkiin ja päteviä pelaajia on kolmeen kenttään. Vastuunkantajia pitäisi nousta tilalle, mutta niitä ei ole siinä määrin noussut, mitä olisi pitänyt.

Odotukset

Jo tässä vaiheessa on selvää, että Indians ei tule sijoittumaan ainakaan runkosarjan osalta kärkinelikkoon. Jälkiviisana voi ehkä ajatella, että odotuksetkin ladattiin liian korkealle. Fakta on kuitenkin se, että Indians oli viime kaudella runkosarjan kuudes.

Indians onnistui viime kaudella ulosmittaamaan ryhmän potentiaalia ja siinä sivussa moni nuori pelaaja otti kehitysaskelia. Kun joukkue täksi kaudeksi vahvistui, kehityksen odotettiin jatkuvan niin joukkueen kuin yksilöiden tasolla. Näin ei ole käynyt. Lehkosuo ei kuitenkaan allekirjoita näkemystä, että ulkopuolelta luodut odotukset ja niistä syntyneet paineet olisivat syöneet Indiansia.

– En näe, miksi me hävittäisiin yhtään peliä tässä sarjassa. Lumipallo lähti pyörimään huonoista tuloksista. Meillä on paljon nuoria pelaajia, eikä ehkä osattu oikealla tavalla kimmota niistä häviöistä takaisin. Itsekkin odotettiin paljon itseltämme.

Indians pelaa vielä kuusi runkosarjapeliä. Loppuohjelma on varsin kova, sillä joukkue kohtaa kotikentällään TPS:n, Classicin ja Oilersin. Tuloskunnon kääntyessä joukkue voisi kivuta vielä viidenneksi. Toisaalta pudotuspelipaikkakaan ei ole vielä varma.

– Jokaista peliä lähdetään voittamaan. Taistellaan keväällä kullasta, niin se on vaan hyvä, että päästään kohtaamaan ykköskilpailijat ja laittamaan samalla omaa peliä uomiin.

Oman pelin saaminen uomioon tarkoittaa Lehkosuo mukaan etenkin parempaa puolustuspeliä. Myös hyökkäyspäässä pitäisi saada huippupuolustajan mielestä lisää tehoja.

– Maalipaikoilla pitää olla vähän rohkeampia ja uskaltaa haastaa pieniin väleihin, mistä pääsee maalipaikkoihin. Tehtyjen maalien määrä ei missään nimessä tyydytä.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira