Juniorit

EräViikingeiltä avoin kirje seurayhteisölle: ”Rajoitusten pitkittyessä seuran on radikaalisti vähennettävä harrasteryhmien määrää ja tarjontaa”

21.01.
2021
Juniorit

EräViikinkien junioritoiminta on joutunut koetukselle koronarajoitusten ikeessä. Kuva: Juhani Järvenpää

EräViikingit julkaisi maanantaina avoimen kirjeen seurayhteisölle, jossa kerrottiin rajoitusten tuomista haasteista. Kirjeen allekirjoitti seuran hallituksen puheenjohtaja Jari Mäki-Arvela.

EräViikingit huomauttaa kirjeensä ingressissä, että lasten ja nuorten liikkumattomuuden lisääntyessä myös seurat joutuvat karsimaan ja supistamaan toimintaansa. Nämä asiat kulkevat käsi kädessä ja vaikuttavat vakavasti toisiinsa, kirjeessä todetaan.

EräViikinkien toiminta on 2000 harrastajalle, joista valtaosa on juuri lapsia ja nuoria. Näin ollen siihen on suunnattu valmentaja- ja ohjaajapuolen resursseja.

– Salibandyliiton juuri julkaisemat pelipassitilastot kertovat karua kieltään, meidän seuran harrastajamäärän laskun ollessa peräti 24%. Tästä vähentyneestä harrastajamäärästä suurin osa (lähes 90%) on harrastajia, jotka toimivat lajin parissa kerran viikossa. Rajoitusten pitkittyessä seuran on radikaalisti vähennettävä harrasteryhmien määrää ja tarjontaa, kirjeessä todetaan.

Seuran liigajoukkueet sekä Divaria pelaava Akatemia-joukkue ovat ainoat normaalisti toimintaansa jatkavat ErVi-joukkueet. Kirjeessä kuitenkin huomautetaan, että pääsarjojen varainkeruu on ollut rajoituksista johtuen haastavaa. EräViikingit on pelannut yli puolet kotiotteluistaan ilman yleisöä ja menettänyt sitä kautta lippu- ja ottelutapahtumatuotot.

Liigajoukkueiden kaupallisuutta on pyritty kehittämään ottelutapahtumien ulkopuolella, mutta niillä ei ole onnistuttu paikkaamaan aiheutuneita tulonmenetyksiä.

– Toisin sanoen, kulut huippu-urheilutoimintamme ylläpitämiseen juoksee normaalisti, mutta olemme kärsineet merkittävistä tulonmenetyksistä, jonka joudumme seurana tavalla tai toisella tasapainottamaan ajan saatossa.

Kirjeessä kerrotaan myös, että EräViikinkien joukkueet harjoittelevat monen pääkaupunkiseudun seuran tavoin yksityisissä halleissa, joiden ovet ovat pysyneet auki ja vakiovuoromaksut on jouduttu maksamaan lähes täysimääräisenä. Opetusministeriön urheiluseuroille jakamalla avustuksella ei pystytä tekohengittämään pitkäaikaista ahdinkoa.

EräViikingit kertoo alentaneensa kuluja, muun muassa leikkaamalla henkilökunnan ja valmentajien palkkoja sekä korvauksia tammikuun osalta. Kirjeessä kuitenkin huomautetaan rajoituksien olevan haastavia toiminnan pidemmän tähtäimen suunnittelun näkökulmasta, sillä rajoitusten osalta edetään muutama viikko kerrallaan.

– Vetoankin tällä avoimella kirjeellä jokaiseen EräViikingit-yhteisön jäseneen. Paine kustannusten sopeuttamiseen kasvaa viikko viikolta, kun toiminnassa vallitsee rajoituksia. Tämän kriisin keskellä seurayhteisömme tarvitsee kaiken mahdollisen tuen, jotta pystymme ylläpitämään yhteistä toimintaamme mahdollisimman hyvin jatkossakin. Haastankin jokaista seurayhteisömme jäsentä miettimään, josko olisi mahdollisia tapoja edesauttaa tilannetta omalta osaltaan.

– Yhteisössämme on moni jo tehnyt vapaaehtoisia korvausten alentamisia keväästä saakka, joista olemme olleet todella kiitollisia. Iso kiitos myös kaikille F-liigan kausikorttilaisillemme, jotka eivät hyvityksiä halunneet vastaanottaa. Näiden konkreettisten tekojen kautta meidän on mahdollista yhdessä selvitä kohtaamistamme haasteista ilman, että toimintaa täytyy isommin sopeuttaa.

Voit lukea kirjeen kokonaisuudessaan EräViikinkien sivuilta.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira