Liigat

F-liigan kuntopuntari viiden pelin otannalla – ”Pitkää kevättä ei nähdä”

06.01.
2021
Liigat

Lauri Kapasen paluu on vahvistanut ErViä. Sami Saarinen ei avita enää montaa peliä Steelersiä. Kuva: Jarmo Koskela

Miesten F-liigassa on vielä useita kiintoisia sijoituksia auki kun sarjan viimeiselle kymmenelle pelille kurvataan. Tässä kirjoituksessa arvioidaan runkosarjan loppuohjelmia, ja uumoillaan vielä lopullisia sijoituksia.

Perustelut lopullisille kerrotaan ytimekkäästi tässä yhteydessä, mutta kuntopuntariarvioihin tullaan palaamaan jahka kausi etenee kohti loppuaan. Todennäköisesti seuraavaksi kun pelejä on pelattu noin 20 tai hieman yli.

Kuntopuntari viiden viime pelin perusteella:

1. Oilers
Pisteet: 15/15 Maaliero: 42-20

Oilers on sarjataulukon kolmantena ja kerännyt 15 peliin 37 pistettä, joten koko kauden mitalla pistetili on karttunut mukavasti. TPS-, Classic- ja KrP-pelit loppukauden tärkeimpiä kohtaamisia. Tulee todennäköisesti olemaan kolmen joukossa, ja kakkossija on täysin otettavissa. Toisaalta ainakin pisteiden valossa kotietukin on vielä uhattuna, jos loppurunkosarja menee jostain syystä penkin alle.

Veikkaus runkosarjan lopullisesta sijoituksesta:
Runkosarjan kakkonen lopulta. Ottaa Indiansin vastaansa puolivälieriin ja pelaa mitaleista.

2. Classic
Pisteet: 14/15 Maaliero: 38-22

Sarjakärki on menettänyt kaksi pistettä tähän mennessä, ja toinen niistä lähti sunnuntaina SPV:n matkaan. Kyseessä oli sinällään historiallinen tapahtuma, että Classic ei ole aiemmin rankkarikisaan asti taipunut runkosarjassa. Edellinen rankkarikisa sillä oli liigassa kevään 2016 pudotuspeleissä, joten aikaa on vierähtänyt. Erittäin todennäköinen runkosarjan voittaja on ennakkosuosikki jokaiseen loppupeliin, ja kaikki menetetyt pisteet ovat isoja sulkia vastustajien hattuun.

Veikkaus runkosarjan lopullisesta kohtalosta:
Voittaa runkosarjan ja kohtaa Happeen puolivälierissä, jonka kausi päättyykiin siihen koitokseen.

3. Nokian KrP
Pisteet: 13/15 Maaliero: 39-21

Sarjakakkonen on ollut F-liigan valopilkkuja tällä kaudella. Edellinen pistemenetys tuli Classicia vastaan marraskuussa, jolloin joukkue kuitenkin nappasi pisteen kärkiryhmältä. Keräsi viime kaudella 52 pistettä ja nyt on napsinut 41 pojoa, joten tuo paras pisteotatus kolmen pisteen systeemillä rikkoutunee selkeästi yhdeksässä viimeisessä pelissä. Tärkeimmät pelit TPS:aa, Oilersia ja Classicia vastaan kärkikolmikossa pysymisen suhteen. Muuten joukkueen suoritustaso on ollut niin vakuuttava, että odotettavissa on vielä parikymmentä pistettä nykyisen päälle.

Veikkaus runkosarjan lopullisesta kohtalosta:
Runkosarjan kolmonen. Vääntää itsensä mitalipeleihin pohjalaisten kustannuksella.

4. LASB
Pisteet: 12/15 Maaliero: 32-23

Kauden suurin yllättäjä taistelee edelleen kotiedusta. Sarjataulukon nelonen on kerännyt 17 peliin 35 pistettä. Varsinkin Oilers- ja TPS-pelit ovat tärkeitä viimeisestä yhdeksästä, jos joukkue mielii asemansa pitää. Suoritustaso ei saisi muutenkaan pudota, sillä esimerkiksi ErVi- ja Indians -pelit ovat varmasti kovia koitoksia. Häntäpään joukkueillakin on paljon panosta jokaisessa pelissä, joten takki auki ei voi lähteä yhteenkään otteluun. Melko todennäköisesti LASB on lopulta sarjavitonen pudotuspeleihin mentäessä.

Veikkaus lopullisesta kohtalosta:
Runkosarjan vitonen joutuu kohtaamaan TPS:n. Kartuttaa pudotuspelikokemusta, mutta siinä se.

5. EräViikingit
Pisteet: 10/15 Maaliero: 28-20

EräViikinkien heräämistä odoteltiin koko syksy, ja nyt siitä on merkkejä parantuneen kokoonpanonkin ansiosta. Joukkueen kannalta parempi vire on kuitenkin saattanut tulla liian myöhään. ErVi kohtaa seuraavaksi Welhot, josta se ottanee voiton. Olennaisia otteluita ovat seuraavat neljä, joissa vastaan astelee Indians, LASB, Classic ja TPS. Näistä sen pitäisi hoidella ainakin kaksi ensimmäistä, jotta pudotuspeliunelma eläisi. Tällöin kauden kolme viimeistä peliä Jymyä, OLS:aa ja SPV:tä vastaan olisivat kaikki korkean panoksen pelejä. 18 pelin jälkeen 21 pistettä on kohtalaisen vähän, mutta joukkueen kannalta loppuohjelma on kohtuullisen helppo ja pelejä tämän hetken top4-joukkueita vastaan on ”vain” kaksi.

Veikkaus lopullisesta kohtalosta:
Matka on lopulta liian pitkä. Sympaattinen yhdeksäs sija taistelusta huolimatta.

6. TPS
Pisteet: 8/15 Maaliero: 34-23

TPS:lla on pisteiden valossa meneillään heikoin vaihe, mutta toisaalta sen kaksi tappiota tulivat Oilersia ja Classicia vastaan. Indians kiusasi rankkarikisaan asti, jonka TPS hoiti kotiin. Joukkue on viidentenä, mutta pelejä on jäljellä vielä 11. Ennakkoon isoimmat koitokset ovat Oilersia ja KrP:ta vastaan. Ottaen huomioon sen, että TPS on hävinnyt vain Classicille ja Oilersille tällä kaudella, on sillä hyvät saumat tapella vielä runkosarjan kakkostilasta, jos se jatkaa normaalilla suoritustasollaan muita kuin aivan sarjan parhaita vastaan.

Veikkaus lopullisesta kohtalosta:
Runkosarjan nelonen kohtaa kauden yllättäjän puolivälierissä. Nähdään mitalipeleissä, mutta Classic on ikävä välierävastus.

7. Tiikerit
Pisteet: 8/15 Maaliero: 30-23

Tiikereillä oli jälleen vaikea alkusyksy, mutta kone on pikku hiljaa käynnistynyt. Omissa ei ole kolissut viime aikoina alkukauden tapaan, ja pisteitä on ropissut sen verran, että vantaalaisryhmä on noussut sijalle 11 OLS:n ohi. Tiikereillä on vielä 11 peliä jäljellä, joten varaa parantaa sarjasijoitus on edelleen, ja jos nykyvire jatkuu, ei karsinnoista tarvitse huolehtia. Loppuohjelma on toisaalta haastava esimerkiksi siten, että Oilers astelee vastaan vielä kahdesti.

Veikkaus lopullisesta kohtalosta:
Parantaa sijalle 10 asti.

8. SPV
Pisteet: 7/15 Maaliero: 37-25

SPV:n viiden viime pelin saldo mukailee muuten pitkälti koko kauden suorituksia, mutta piste Classicilta oli sulka hattuun. Kaikkiaan se on napannut vain kaksi pistettä pudotuspelijoukkueilta, mutta vakuuttanut alempana olevia vastaan. Joutunee vielä tappelemaan pudotuspelipaikastaan, vaikkakin loppuohjelma ei ole mahdottoman paha. Voi periaatteessa voittaa kenet vain, mutta varsinkin Happee-, Indians- ja ErVi-ottelut ovat tärkeitä. 22 pistettä 16 peliin ei ole SPV:n tasoiselta joukkueelta kummoinen suoritus, joten parannusta uskaltaa vielä odottaa.

Veikkaus lopullisesta kohtalosta:
Pistää kampoihin kuten parhaina päivinään, mutta pitkää kevättä ei nähdä.

9. Happee
Pisteet: 6/15 Maaliero: 31-29

Happee on jatkanut viime kauden tapaan ailahtelevia otteita. Parhaimmillaan se kaatoi jopa Oilersin, mutta toisaalta se hävisi Steelersille marraskuussa. Happeen loppuohjelma vaikuttaa melko haastavalta. Tärkeimmissä peleissään se kohtaa Indiansin ja SPV:n. On nyt seitsemäntenä, mutta 10 viimeisestä pelistä sen pitäisi pystyä ottamaan tasaisesti pisteitä, jopa puolet täydestä, jotta pudotuspelipaikka olisi varma. Voittoja olisi hyvä ottaa riittämiin ennen kahta viimeistä kierrosta, jolloin vastassa ovat Classic ja Oilers.

Veikkaus lopullisesta kohtalosta:
Paukut riittävät pudotuspeleihin asti.

10. Indians
Pisteet: 4/15 Maaliero: 31-31

Indians on yksi kauden suurista epäonnistujista toistaiseksi EräViikinkien ohella. Vahvistunutta ryhmää odotettiin, jopa kärkinelikkoon, mutta joukkue on kuudentena. Eikä sijoitus ole ainoa ongelma, vaan kausi on ollut muutenkin nihkeä, kuten puntarikin kertoo. Jos rytmi löytyy niin joukkueella on teoriassa mahdollisuus nousta lähelle runkosarjan kärkinelikkoakin, mutta se vaatii kovaa suoritustasoa viimeiseen 11 peliin. Toisaalta liian heikosti ei voi suorittaa, sillä yhdeksänteen sijaan on viisi pistettä. Indians kohdalla näyttää siltä, että se tulee päätymään kuudennelle sijalle, jossa se nyt majailee ja pääsee derbyilemään pudotuspeleissä.

Veikkaus lopullisesta kohtalosta:
Pitänee paikkansa, mutta kauden kokonaissijoitus ei enää muutu nykyisestä runkosarjan tilanteesta.

11. OLS
Pisteet: 4/15 Maaliero: 24-41

OLS oli viime kaudella vahva syksyllä ja varmisti sarjapaikkansa aika aikaisin. Nyt se on 12. ja vaarassa joutua karsimaan sarjapaikastaan. Kauden kohokohtana voi pitää ErVi-voittoa, mutta toisaalta Jymy-tappio oli isossa kuvassa heikoin esitys. Oululaisten onneksi pelejä on vielä 11 jäljellä ja varaa parantaa on edelleen. Tärkeimpiä pelejä tulevat olemaan kohtaamiset Steelersin, Tiikereiden, Jymyn ja Welhojen kanssa. Ainakin niistä peleistä pitäisi kerätä pisteitä pussukkaan ja mielellään reippaasti yli puolet, jotta joukkue välttäisi karsinnat.

Veikkaus runkosarjan lopullisesta kohtalosta:
Nuhjailee nihkeästi kuiville ja sijalle 11.

12. Steelers
Pisteet: 3/15 Maaliero: 19-34

Steelersin hyvä syksy saattaa riittää pitämään sarjapaikan ilman karsintoja, mutta muutama voitto viimeisestä yhdeksästä pelistä olisi vielä paikallaan, sillä OLS on nyt kolmen pisteen päässä sijalla 12. Happee- ja Tiikerit-voittojen jälkeen joukkue onkin ajautunut tappioputkeen. OLS-, Welhot- ja Tiikerit-kamppailut ovat loppukaudesta tärkeitä, sillä muuten loppuohjelma näyttää haastavalta. Steelersiltä vaaditaan vielä venymistä tällä kaudella, sillä pahimmat kilpailijat ovat pelanneet kaksi peliä vähemmän. Se on kuitenkin pystynyt aika hyvin kiusaamaan koviakin joukkueita. Sveitsiläisten lähtö ei ainakaan helpota loppukauden osalta.

Veikkaus lopullisesta kohtalosta:
Karsii kaikesta huolimatta. Sarjapaikka säilyy playouteissa.

13. Jymy
Pisteet: 3/15 Maaliero: 19-37

Jymyn vire kuvastaa myös sarjataulukkoa. Nousija on voittanut Steelersin ja OLS:lta, ja napannut pisteen Tiikereiltä. Siinä ne pisteet sitten ovatkin. Kohtaa vielä Tiikerit, OLS:n ja Welhot loppukaudesta, joissa kaikissa peleissä on panokset varmasti kohdillaan. Ylempänä olevilta ei uskalla odottaa pisteitä, vaikka kaikki on mahdollista. Näyttää siltä, että ei ole tippumassa suoraan, mutta todennäköisesti karsii paikastaan.

Veikkaus lopullisesta kohtalosta:
Karsii sijalta 13. Häviää Steelersille, mutta selviää Divari-koitoksesta.

14. Welhot
Pisteet: 0/15 Maaliero: 19-50

Welhoille on käynyt tällä kaudella se mitä siltä on monella kaudella odotettu. Vain kolme pistettä 17 peliin on melkoisen heikko saldo maalierolla 51-156 höystettynä. Pelaa vielä Steelersiä, OLS:aa ja Jymyä vastaan, joissa lepää paljon joukkueen oljenkorrista. Tällä hetkellä vire näyttää hyvinkin siltä, että putoaminen on edessä. Aiempian kausien venymistä kaivattaisiin.

Veikkaus lopullisesta kohtalosta:
Putoaa suoraan.

fmVM ZrcA yWcrLj wPoM bgmEk
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen