Liigat

Hasu sai ykköstorjujan vastuun, mutta sitten välilevy rupesi pullistelemaan: ”Normaali arkikin oli välillä tuskaa”

16.01.
2021
Liigat

Rasmus Hasu on noussut juniorisarjoista Divarin kautta liigajoukkueen ykköstorjujaksi. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Seinäjoen Peliveljet lähti kauteen uudistuneella ja nuorentuneella ryhmällä. Yksi merkittävä muutos nähtiin tolppien välissä.

Pari kautta maalia tilkinnyt Eero Kosonen jätti seuran ja ykköseksi nousi jo aiemmilla kausilla hyvin esiintynyt Rasmus Hasu. Kauden alkaessa Hasua ei kuitenkaan nähty SPV:n tolppien välissä. Veräjänvahti on pelannut vasta viimeisessä viidessä ottelussa.

Syynä oli ikävä vamma, jonka kanssa on edelleen hiukan ongelmia.

– Kauden kynnyksellä oikea takareisi alkoi oireilemaan ja sitä sitten aikansa tutkittiin, ja todettiin että kyse on välilevyn pullistumasta. Pullistuma painoi jalkaan menevää hermoa sen verran, että normaali arkikin oli välillä tuskaa. Ei se vieläkään ihan täysin kunnossa ole, mutta pelaamaan pystyy kyllä, Hasu avaa.

Tämä oli tietysti ikävää SPV:n kannalta, mutta erityisesti vuonna 1995 syntyneelle Hasulle henkilökohtaisesti, sillä maalivahti oli kauden alla ensimmäisen kerran liigajoukkueen ykkösvahdin tontilla.

– Totta kai harmitti katsoa kotisohvalla ja jännittikin ihan älyttömästi, kun ei pystynyt millään tavalla itse vaikuttamaan tuloksiin. Honko (Valtteri) ja Kronkki (Anton Kronqvist) onneksi pelasivat hyvin, ja tässä on nyt hyvä kilpailutilanne veskareiden kesken, Hasu ruotii.

Honko on vielä A-juniori-ikäinen ja Kronqvist otettiin joukkueeseen farmijoukkue Blue Foxista avittamaan. Kronqvist onnistui alkukangistelun jälkeen varsin hyvin syksyllä. SPV:n syyskausi oli kuitenkin jokseenkin nihkeä. Hasu näkee kauden olleen nousujohteinen, mitä se on ollutkin esitysten ja tulosten valossa.

Syksyllä joukkue ei raapinut juurikaan pisteitä muilta top8-joukkueilta. Viimeisestä viidestä pelistä se on napsinut yhdeksän pistettä ja komeimmin se on esiintynyt kärkijoukkue Classicia ja kärjen tuntumassa olevaa TPS:aa vastaan. Sarjakärjeltä se haki yhden pisteen Tampereelta, ja voitti TPS:n jatkoajalla. Sarjataulukossa se on nyt kuudentena Happeen ja Indiansin edellä.

– Ollaan osattu tarttua pelillisesti oikeisiin juttuihin ja treenattu hyvin. Ei siinä mun mielestä sen kummempaa, Hasu tiivistää muutoksen.

Joukkueella on edessä sunnuntaina maukas peli, sillä se kohtaa odotuksiin nähden alakanttiin esiintyneen Indiansin, joka on tällä hetkellä kahdeksantena. Espoolaiset ovat pelanneet kuitenkin vähemmän otteluita kuin pohjalaiset. Molempien joukkueiden osalta näyttää nyt siltä, että kuudes sija on korkein mahdollinen runkosarjan jälkeen.

– Onhan tässä vielä mahdollisuudet nousta kokonaistaulukossa Indiansin ohi, että kyseessä on niin sanottu kuuden pisteen peli, mutta en sitä nyt mitenkään erityisen tärkeäksi koe. Keskitytään kehittämään omaa peliä, sillä me saavutetaan paras mahdollinen lopputulos.

Tamperelainen viihtyy Pohjanmaalla

Hasu kertoo pelanneensa nuorena jalkapalloa, siinäkin maalivahtina. Fyysiset rajoitteet tulivat kuitenkin vastaan yläasteikäisenä, jolloin ylärima rupesi olemaan Hasun sanojen mukaan ulottumattomissa.

Tampereelta ponnistava Koovee-kasvatti kertoo vihkytyneensä salibandyn pariin melko perinteisellä tavalla, koulun sählypelien kautta. Siellä muuan Nokian KrP:n liigavalmennuksessa nykyään vaikuttava Ilja Pantzar näki Hasussa potentiaalia, ja houkutteli mukaan joukkuetoimintaan. Hasu kuvailee Pantzarin jopa ylipuhuneen hänet lajin pariin.

Kooveessa Hasu keräsi tililleen 16 liigapeliä viiteen kauteen, mutta varsinainen torjuntavastuu jäi vaatimattomaksi. Sopiva rooli löytyikin kaudeksi 2016-17 Nurmon Jymystä. Jymyssä Hasu torjui kaksi kautta Divarissa, ja oli sarjan eliittiä maalivahtien osalta.

Otteet ovat parantuneet vuosi vuodelta ja SPV:ssä mies on kehittynyt entisestään samalla nousten sarjan veskarihiearkiassa.

– Kooveen aikoina olin pääosin vain juniorijoukkueiden mukana, silloin tällöin myös edustuksen treeneissä, ja tietysti ne muutamat pelit tuli pelattua kun Arvid Vonk ja Eero Peiponen olivat molemmat loukkaantuneina. Jymy taas oli juuri noussut Divariin, joten ero oli tietysti ihan selkeä joka osa-alueella. Nykyään liigassa pelaavassa Jymyssäkin hommat ovat menneet paljon eteenpäin. Näistä kolmesta Peliveljet on ehdottomasti kaikista urheilullisin ja ammattimaisin seura, Hasu summailee.

Hasu kertoo viihtyvänsä Seinäjoella muutenkin oikein hyvin. Hän pitää kaupunkia sopivan pienenä, ja treenimatkatkin taittuvat vartissa pyörällä. Maalivahti kiittelee myös sitä, että luonto on sopivan lähellä joka puolella.

Kaksi ensimmäistä kautta Hasu oli joukkueessa kakkosviulun soittaja, kun Suomen ykkösvahti Kosonen oli päätorjuntavastuussa jos ei ollut loukkaantuneena.

Varsinkin kahdella edeltävällä kaudella SPV luotti melko yltiöpäiseenkin prässipeliin. Katsojan silmään se vaikutti maalivahdin kannalta paikoin epäkiitolliselta.

SPV:n peli on kehittynyt tasapainoisempaan suuntaan viime aikoina. Kuva: Esa Takalo

Nyt karviruuvi on löystynyt, ja joukkueen viisikkopeliä on tasapainotettu.

– Ainakaan ei tule niin paljon läpiajoja tai 2 vs. 0 -hyökkäyksiä. Onhan tämä maltillisempi tapa maalivahdin näkökulmasta mukavampi, mutta henkilökohtaisesti on ihan se ja sama kuinka pelataan, kunhan voitetaan. Yritän parhaani mukaan ottaa palloja kiinni, ja siellä on sitten fiksummat päättämässä pelitavasta.

Aina välillä kuulee, että ”Hasu on liian pienikokoinen huippumaalivahdiksi”. Koetko olevasi liian pienikokoinen huippumaalivahdiksi?

– En missään nimessä koe, ettei minun kokoiseni voisi olla huippumaalivahti. En tosin koe olevani lajin huippua, ainakaan vielä, mutta koko ei ole siihen esteenä. Pienikokoisena täytyy vaan keksiä muita keinoja, esimerkiksi pelinlukeminen ja hyvä liikkuminen ovat avainasemassa. Onhan siellä Jarno Ihme ollut MM-kisoissa ja Joonas Kaltiainen on tällä hetkellä vähintäänkin maajoukkueringissä. Kumpikaan heistä ei ainakaan hirveästi minua isompia ole, Hasu linjaa.

Videomies ikuisti joukkuekaverinsa komeaan kollaasiin

Hasu on siviilissä vihkiytynyt videotuotantojen pariin ja opiskelee kulttuurituotantoa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Visuaalinen tuotanto kuuluu opintoihin.

Minkälaisena lajina näet salibandyn videotuottajan näkökulmasta?

– Mielestäni salibandyssa olisi paljon enemmän potentiaalia tässä asiassa. Salibandy on nopeatempoinen peli ja kentällä tapahtuu paljon kaikenlaista. Tällä hetkellä ei vaan taida olla tarpeeksi resursseja hyödyntää kaikkea sitä, Hasu pohtii.

Hasu on ollut tekemässä Urheilun merkitys -dokumenttia jalkapallon alasarjaseura Teuvan Pallosta. Salibandyn seuraajien kannalta yksi videokollaasi on monille tuttu. Pääosassa on nykyään Jymyssä pelaava Ville Rynnäs, joka pelasi tuotantohetkellä SPV:ssä ja oli Hasun joukkuekaveri.

Tuuletuksistaan tunnettu Rynnäs on melkoinen salibandypersoona ja sen voi aistia myös videolta.

– Siinä oli erityisen hyvä aihe, kyllähän tuollainen täytyy saada koko salibandyväen tietoisuuteen! Ville on kova showmies ja otti videon kyllä hyvin vastaan, harmi ettei liigamaali ehtinyt videolle, Hasu avaa.

Niin tosiaan. Rynnäs iski ensimmäisen liigamaalinsa vasta tällä kaudella, joten tuolle videolle se ei vielä mahtunut.

Videot ovat nykyisin entistä suositumpi viestintämuoto ja niiden suosiota pönkittävät tietysti eritoten nuorten suosimat somepalvelut Youtube, Instagram, Snapchat ja TikTok. Suomessa ei ole vielä toistaiseksi noussut esille mitään erityisen suosittua ”tubettajaa” salibandyn parista.

Kenen liigapelaajan pitäisi aloittaa vlogaaminen?

– Salomo Määttä (Jymy) ehdottomasti! Miehellä on sen verran tarunhohtoinen nousu sählyliigaan, Hasu päättää.

Jos Ville Rynnäs-video on katsomatta niin se on katsottavissa tästä:

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen