Olympiakomitea julkaisi yhdessä seitsemän lajiliiton kanssa Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle suunnatun avoimen kirjeen. Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta on yksi kirjeen allekirjoittajista. Lajiliitot ja olympiakomitea toivovat, että lasten ja nuorten liikunta sekä urheilu voitaisiin mahdollistaa koronaviruksesta huolimatta.
Urheilukenttä kertoo kirjeessä olevansa erittäin huolissaan lasten ja nuorten harrastustoiminnan pitkäaikaisesta keskeyttämisestä suuressa osassa Suomea. Toiminnan keskeyttämisellä nähdään olevan huomattavia negatiivisia vaikutuksia lapsiin.
Kirjeessä myös huomautetaan, että Urheiluseuratoimintaan liittyvät koronavirustartunnat, altistumistilanteet ja karanteenitoimenpiteet ovat olleet Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan harvinaisia urheilun kokonaisuuteen nähden.
– Liikuntaharrastusten keskeyttäminen uhkaa lasten ja nuorten hyvinvointia. Keskeyttämisestä aiheutuu vakavia sosiaalisia haittoja lapsille ja nuorille, mutta myös perheille ja koko yhteiskuntaan. Seuroissa tapahtuva lasten ja nuorten toiminta on erityisesti vaikeina aikoina sekä taloudellinen että sosiaalinen voimavara ja merkityksellisyyden tuottaja kaikille suomalaisille. Monen lapsen ja nuoren kaveripiiri muodostuu siitä urheiluyhteisöstä, jota ei nyt saa tavata, kirjeessä vedotaan.
Avoimen kirjeen julkaissut urheilukenttä pelkää, että rajoitusten venyessä on vaarana menettää kokonaisia ikäluokkia liikunnan ja urheilun parista.
– Lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt koronapandemian aikana merkittävästi. Valtion liikuntaneuvoston julkaiseman raportin mukaan ero kahden vuoden takaiseen on jopa kymmeniä prosentteja. Nämä tulokset osoittavat, että lasten ja nuorten liikuntaharrastusten rajoittamisen jatkaminen on kestämätön tie.
Myös harrastajamäärien kerrotaan pienentyneen, noin 5-10 prosenttia. Uhkana on myös seurojen lakkauttaminen taloushaasteiden takia. Monen seuran tilan kuvataan olevan kriittinen.
– Suomalaisen liikunnan kivijalan eli seuratoiminnan toimintakyky uhkaa romahtaa. Tällöin negatiiviset vaikutukset olisivat huomattavasti pandemiaa kauaskantoisempia, koska seurat toimivat lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen pääasiallisina järjestäjinä.
– Näkemyksemme mukaan lapsille ja nuorille uhkaa syntyä ”uusi normaali” tilanteesta, jossa liikuntaa ei voi harrastaa. Liikuntaharrastuksista vapautuva aika käytetään älylaitteiden äärellä, mikä kiihdyttää lapsen fyysisen aktiivisuuden laskua.
Liikkumattomuudella arvellaan olevan myös kauaskantoisia kansanterveydellisiä ja -taloudellisia vaikutuksia.
– Liikkumattomuuden kustannukset yhteiskunnalle ovat jo nyt vuosittain yli kolme miljardia euroa ja ne uhkaavat pitkittyneiden rajoitusten myötä räjähtää käsiin.
Kirjeen lopussa toivotaan, että poliittinen tahtotila muuttuisi lasten ja nuorten harrastusten rajoittamisesta niiden mahdollistamiseen. Urheiluväki uskoo, että lasten ja nuorten harrastajamäärien lasku voidaan vielä estää. Seurat ovat erittäin vahvasti sitoutuneet toteuttamaan harrastustoimintaa vastuullisesti turvallisuusnäkökulmat huomioiden, kirjeessä todetaan.
– Toivomme, että te, arvoisa urheiluministeri, lähdette edistämään tätä asiaa ja ryhdytte yhdessä liikunta- ja urheiluyhteisön kanssa lasten ja nuorten liikunnan pelastustalkoisiin. Uskomme, että voimme yhdessä löytää ratkaisuja monipuoliseen lasten liikunnan harrastamiseen koronavirus-epidemian aikana.
Salibandyliiton ohella avoimen kirjeen allekirjoittivat Palloliitto, Lentopalloliitto, Voimisteluliitto, Käsipalloliitto, Jääkiekkoliitto ja Koripalloliitto. Näiden liittojen alla urheilee yli 300 000 lisenssin lunastanattu harrastajaa.
Lähde: Olympiakomitea