Pääkalloparlamentti: ”Osataanko yleisömääriä enää pyöristää ylöspäin, kun ne on nyt totuttu pyöristämään alas”

Salibandyvuosi 2020 on kirjoissa ja kansissa. Kuva: Juhani Järvenpää

Salibandyvuosi 2020 on kirjoissa ja kansissa. Kuva: Jarmo Koskela

Pääkalloparlamentti kokoontui vielä viimeisen kerran puimaan salibandyvuotta 2020.

Parlamentissa ovat mukana Joel Siltanen, Tuomo ”Miha” Reponen, Iiro-Pekka ”I-P” Airola, Toni ”Ylijohtava” Lötjönen sekä Jaakko Tiira.

Mikä oli salibandyvuoden 2020 mieleenpainuvin asia? (koronaa ei lasketa)

Joel: Tietysti NAFL.

Miha: F-Liigan tunnusmusiikki.

I-P: Salibandyliigan nimen vaihtaminen.

Ylijohtava: Pastareseptit.

Jaakko: GIF:it ja niiden potentiaalinen kumulatiivinen tavoittavuus.

Kurinpito on puhuttanut loppuvuodesta: Mikä on sen suurin ongelma jos sellaista on mielestäsi?

Joel: Ehkä vallanjako siten, että kurinpitäjä ja videotuomari paljon vartijoina. Ehkä jonkin sortin konklaavi toimisi varmemmin, mutta mistäpä minä tiedän. Toisekseen ytimekäs someviestintä aiheuttaa väärinkäsityksiä. Näin olennaisista asioista pitäisi viestiä artikkeleilla, ei somekuvilla, vaikka se on nopeaa.

Miha: Hyviä nostoja. Varsinkin videotuomari. Viestinnän selkeys myös yksi. Ehkä enemmän pitäisi kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että kentällä olisi kaikille osapuolille selkeää, mitä saa tehdä ja mitä ei. Se ei tunnu olevan selvää, eikä se ole kurinpidon vika tai ongelma.

I-P: Viestintä, päätöksistä kertominen ja perustelu.

Ylijohtava: Edelliset lajiniilot tyhjensivät vastauksillaan pajatson ansiokkaasti.

Jaakko: Nopeuteen ja sujuvuuteen on panostettu, mikä on tietysti hyvä juttu, mutta se ei saisi rapauttaa toiminnan laatua. Ainakin videotuomarin Heikki Iiskolan tapaukseen antamien puolivillaisten perustelujen perusteella näin on käynyt. Viime aikaisten liiton viestien perusteella yksi ongelma lienee myös kurinpidon kehittäminen. Kritiikille ollaan herkkähipiäisiä ja vastaukset sieltä suunnalta ovat sen että “keksi itse parempi systeemi”. Myös raha on mainittu yhdeksi kurinpidon ongelmaksi.

Anna kurinpidolle arvosana asteikolla 4-10 ja perustele valintaa lyhyesti?

Joel: Annetaan nyt 6,5. Välillä kyllä hämmentää huonolla tavalla. Pääosin menee ihan ok.

Miha: Välillä ihmetyttää, välillä ei. Tasalaatuinen 7+.

I-P: 7. Jos katsotaan aivan viime aikojen kuohunnan yli, pitkällä aikavälillä toiminta saa tyydyttävän arvosanan.

Ylijohtava: Annan 10+. Niin paljon on Alakivenmäeltä nähty vaivaa todisteluun että kurinpito on mintissä. Joten pakkohan sen on olla.

Jaakko: 6. Tiettyihin tapauksiin, kuten päähän kohdistuneisiin kontakteihin ja veskojen kolaamiseen on löytynyt selkeä linja. Kaksi peliä. Niiden ulkopuolella taas tuomioiden jakaminen on ollut sekavaa. En ole vieläkään päässyt kärryille, mikä täyttää vastustajan terveyttä kohtaan osoitetun piittaamattomuuden rajan ja mikä ei. Tämä aiheuttaa sekavuutta ja linjattomuutta, kun esimerkiksi Heikki Iiskola selvisi vakavan loukkaantumisenriskin aiheuttaneesta tilanteesta kuivin jaloin ja Olli Wikstedt sai neljä peliä. Se jäi myös mysteeriksi, miksi Rasmus Kainulainen ei saanut potkustaan pelikieltoa, mutta Peter Kotilaista muistutettiin kahdella pelillä.

Onko sääntömuutoksista apua ja mitä muuttaisit, jos on?

Joel: Sääntökirjaa pitää täsmentää nykyaikaiseksi fyysisen pelin osalta. Näin toki ollaan tekemässäkin.

Miha: Onhan niistä silloin, kun palvelevat peliä. Taklauksen määrittäminen ja siihen liittyvien sääntöjen täsmentäminen olisi varmaan paikallaan.

I-P: Nykyisten sääntöjen puitteissa voidaan toimia, mutta selvästi on jatkettava työtä sen eteen, että ymmärrys sekä näkemys säännöistä ja niiden tulkinnasta on mahdollisimman yhtenäinen. Tässäkin esiin nousee viestintä. Sitä ei vain voi liiaksi korostaa.

Ylijohtava: Sääntöjen tulkintaa. Jos sääntökirjassa lukee että taklaaminen kielletty ja pelissä se on sallittua niin ei ole kovin suuri ihme että tuomarit, pelaajat, valmentajat, katsojat ja kurinpitäjätkin on kusessa. Laji on urheilullisella ja etenkin fyysisellä puolella ottanut niin nopeita harppauksia että sääntökirja on jäänyt auttamatta pysäkille etenkin fyysisen pelin tulkintojen suhteen.

Jaakko: Itse kaipaisin myös sääntöjen tulkintoihin yhtenäisyyttä. Esimerkiksi pelirangaistukseen johtavien rangaistusten kuvaukset ovat varsin laveita. Se ei ole ongelma, jos olemassa olisi selkeät tulkintamallit.

Yli puolet on pelailtu, tuleeko miesten F-liigassa vielä tymäkkä playoff-taisto?

Joel: Toivoisin että tulee. ErVillä on toki vielä matkaa, mutta ainakin teoriassa on vielä mahkut, sillä sijoilla 6-8 kaikilla on ollut nuhaista. Voi olla, että poffeihin mennään alle 39 pisteellä tänä vuonna ja se olisi Ervin etu. Runkosarjan päättävä SPV-EV olisi hieno peli jos siinä vielä panoksia.

Miha: Kyllä sitä sarjan jännityksen takia toivoisi, mutta saa nähdä. Uskon, että Indians tuosta vielä nousee, mikäli se saa rivejä kasaan. Happee, SPV ja ErVi ratkovat kahden viimeisen paikan kohtalon. Vaatii toki edelleen ErViltä kovaa suorittamista ja kahdelta muulta pientä yskähtelyä.

I-P: Pudotuspelipendoliinon kahdeksan kyytiläistä ovat nyt tiedossa ja muille näkyy enää perävalot.

Ylijohtava: Nivusissa on sellainen kutina että kokemusta rosteriinsa saanut ErVi pystyy vielä SPV:tä kiusaamaan ihan tosissaan.

Jaakko: ErVi:llä on vuori kiivettävänä, mutta tosiasia on myös se, että SPV ei ole saanut pistettäkään yläpuolellaan olevilta joukkueilta. Happeekin on valahtanut kehnoon talvivireeseen. Kahdeksikko tulee mitä luultavammin siis saamaan vähemmän pinnoja kuin aiemmat kasit. Siinä on ErVi:nkin toivo.

Mikä joukkue voittaa naisten Suomen mestaruuden?

Joel: Vaikea kysymys, mutta sanon PSS. SSRA ja Loisto mustia hevosia

Miha: Loisto on kyllä vakuuttanut, kun heiltä olen pari peliä nähnyt. Noinkohan kokenut Pro kuitenkin nostelee pyttyä keväällä?

I-P: Naisten A-lohko on niin mielenkiintoisen kiharainen, että edessä pitäisi olla hyvä pudotuspelikevät. Borgå vinner.

Ylijohtava: En tiedä.

Jaakko: SSRA. Ei mitään muuta perusteita kuin kotiinpäin vetäminen.

Mikä joukkue voittaa toistaiseksi mahdollisesti viimeiset Divarin pudotuspelit?

Joel: FBC Turku lunastaa viimein lupaukset.

Miha: Tylsä kompata, mutta olin jo viime kaudella Ande Väärin orkesterin kelkassa, joten menen samalla.

I-P: Karhun kämmen lyö.

Ylijohtava: Niittarit liigaan.

Jaakko: Pirkat. Prosessi huipentuu.

Miksi sählykeskustelu on liian negatiivista? (Jari Kinnusen kommentti Twitteristä)

Joel: Sählykeskustelijoiden verensokeri on alhaalla. Lisätiedot Toni Lötjöseltä.

Miha: Kaikilla keskustelijoilla ei ole vielä tarpeeksi kokemusta lajin parista, eivätkä näin ollen ymmärrä isoa kuvaa, joka on todella positiivinen.

I-P: Liiton sponsoripanimon mainoslause ei ole enää ”Ajattele positiivisesti.”

Ylijohtava: Tuuleen huutelijoilla ei ole 35 vuoden lajikokemusta, joten he eivät ymmärrä puhua mattopakosta ja harrastajamääristä.

Jaakko: Tuossa aiemminhan se tuli: kokemus. Kaltaisteni tuuleen huutelijoiden pitäisi ymmärtää, että kylän vanhimmat tietävät kaikesta kaiken.

Mistä sählyssä puhutaan vuonna 2021?

Joel: MM-kisavalinnoista, yleisön paluusta katsomoihin ja NAFLsta tietty.

Miha: Tulospalvelusta, kurinpidosta ja jonkin joukkueen yllätyspronssista.

I-P: Osataanko yleisömääriä enää pyöristää ylöspäin, kun ne on nyt totuttu pyöristämään alas.

Ylijohtava: Mattopakosta ja harrastajamääristä.

Jaakko: F-liigan aluevaltauksista. Joku Miko Kailialan patenttirankkarista tehty IG-pätkä annetaan ghanalaisten käyttöön ja F-liiga on viikkoa myöhemmin maan ykköstuote.

Missä asiassa #breikataan 2021?

Joel: KalloCast breikkaa, kun potentiaalinen kumulatiivinen tavoittavuusluku ylittää 12 miljoonaa loppuvuodesta MM-kisojen aikaan.

Miha: F-Liigan ottelut näkyvät Norsunluurannikolla RTI 2 -kanavalla, joka on Wikipedian mukaan nuorekkaampi viihdekanava Norsunluurannikon kahdesta yleisradioyhtiön kanavista.

I-P: Kun etsitään suomalaisliigojen koulutetuinta keskustoimistoa, salibandy voittaa diplomin mitalla.

Ylijohtava: Petteri Nykky breikkaa, kun kotikoissa hänen tiimissään nähdään vihdoin hyökkäyspeliosaamista.

Jaakko: Tekstiiliattribuuteissa. Feter Fotilainen tai Fister Favonen voisivat olla potentiaalisia nimiä.