Liigat

Sählyohjelma: Fyysisen pelin rajat ovat hämärän peitossa valtaosalle liigavalmentajista ja -kapteeneista

28.01.
2021
Liigat

Happee-kippari Eemil Ukkonen keskustelemassa Andrew Lewsin kanssa. Kuva: Juha Käenmäki

Sählyohjelman 10. jakson Puheenaihe-osiossa käsiteltiin viime aikoina laajalti tapetilla ollutta fyysistä peliä.

Tuomo Reposen luotsaama Sählyohjelma oli tehnyt jaksoa varten kyselyn miesten F-liigajoukkueiden päävalmentajille ja kapteeneille. Kyselyyn vastasi 24 kaikkiaan 28 kapteenista ja valmentajasta.

Neljästä kysymyksestä kolmeen vastattiin kyllä tai ei. Huomionarvoinen oli etenkin ensimmäisen kysymyksen tulos. Ovatko fyysisen pelin rajat sinulle selvät? -kysymykseen peräti 19, eli lähes 80 prosenttia vastasi ”Ei”.

Vastaajien enemmistö oli huolissaan pelaajien turvallisuudesta vauhdin ja fyysisyyden kasvaessa. Selvä enemmistö, kaikkiaan 18 vastaajaa oli myös sitä mieltä, että pallottomien pelaajien estäminen on yleistynyt F-liigassa.

Neljännessä kysymyksessä sana oli vapaa sen suhteen, mihin jatkossa pitäisi kiinnittää huomiota. Esiin nousi muun muassa seuraavia huomioita:

”Kurinpidon kautta linjataan toimintaa ja tällä hetkellä kurinpito kokonaisuudessaan on vitsi”

”Salibandy ei saa muuttua vaaralliseksi, mutta ei siitä saa myöskään tulla ”pitsipalloa”, jossa kaikki kontaktit otetaan pois”

Sählyohjelmassa haastateltiin myös IFF:n erotuomarivaliokunnan jäsentä Mika Saastamoista, joka on mukana fyysisen pelin sääntötulkintojen yhtenäistämiseen pyrkivässä kansainvälisessä työryhmässä.

– On todettu, että huipputasolla ja kansainvälisellä tasolla yleisestikin linjassa on poikkeamia isojen maiden tuomarien toiminnassa jonkun verran, niin sitä pyritään yhtenäistämään, Saastamoinen taustoitti työryhmän tarpeellisuutta.

Sählyohjelman 10. jakson voit katsoa kokonaisuudessaan alta:

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira