Liigat

Vastine: Koko kausi riskillä

06.01.
2021
Liigat

ÅIF:n päävalmentaja Sami Vidgren vastasi Pirkat-pelin kritiikkiin. Samalla Vidgren avasi joukkueen todella haasteellista kautta avoimesti. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

F-liigan NLB:n ottelu ÅIF-Pirkat on puhuttanut viime päivinä. Lähinnä tilanteen vuoksi, jossa ÅIF otti maalivahdin pois lopussa ja haki maalia ilman maalivahtia, jolloin Pirkat pääsi iskemään voittomaalin tyhjiin lopusssa.

Pääkallo.fi:n Jaakko Tiira kirjoitti oman näkökulma-kirjoituksen aiheesta, jossa hän ruoti ÅIF-valmennuksen ratkaisua. Yleisesti ottaen tapaus on johtanut kannanottoihin puolesta ja vastaan.

ÅIF-valmentaja Sami Vidgren otti toimitukseen yhteyttä ja halusi vielä kertoa oman näkemyksensä tapauksesta. Tässä siis Vidgrenin vastine, joka käsittelee paljon myös muita ÅIF:n joukkueen vaikeuksia kauden aikana. Esimerkiksi vaikeudet koronaviruksen suhteen ovat perustellusti haitanneet joukkueen toimintaa kohtuuttoman paljon.

Otsikko alleviivaakin eritoten sitä, että maalivahdin poisottaminen ei ole edes riskeistä suurin tällä kaudella.

Hyvät lukijat ja katsojat,

Katsomosta ja kotisohvalta on oikeus kommentoida valmennuksen tekemisiä ja se onkin juuri urheilun suola. En tykkää selitellä asioita, mutta monella on ollut sekä yksityisellä että päättävällä tasolla mahdollisuus vaikuttaa urheilulliseen tulokseen.

Arvostan Pirkkojen halua siirtää ottelua ei-optimaaliseen, mutta parempaan ajankohtaan, jotta saamme jalkeille 10 viikon jälkeen joukkueen, joka taistelee urheasti pandemian keskellä voitosta. On unohtunut, että pelaajistostamme peräti yhdeksän on sairastanut koronan.

Joukkueen molemmat maalivahdit ovat olleet poissa harjoitteluvahvuudesta sekä 4-5 runkopelaajaa pidemmän ajanjakson. Jälkitaudit ovat viitaneet keuhkoveritulppaan ja vajaisiin happisaturaatioihin, joten terveydellä ollaan leikitty jo tarpeeksi. Olemme pelanneet sarjaa pakotetusti. Osa ei ole halunnut riskeerata terveyttään henkilökohtaisesta syystä tai lähiomaisten sairauden tähden.

Otteluiden luovuttaminen ei ole ollut mahdollista, koska yhdenkin ottelun luovuttaminen nykyisten kilpailusääntöjen mukaan olisi maksanut joukkueelle neljä kertaa osallistumismaksun eli 9320 € sekä yksittäisen ottelun luovuttaminen 2500 €. Sarjasta sulkeminen olisi johtanut joukkueen pudottamiseen naisten 2. divisioonaan ja olisi toiminut ikävänä kiitoksena joukkueen kolmen vuoden projektille.

Muistetaan sekin seikka, että jokainen pelaaja maksaa tästä kaudesta, ja kaikilla ei ole varaa olla töistä pois pidempiä ajanjaksoja. Urheilullisuus katosi jo tuplapeleihin Jyväskylän O2:sta ja Lappeenrannan SaiPaa vastaan, kun pelasimme kärkipelit kolmen viikon tauon jälkeen, jolloin emme päässeet harjoittelemaan parhaalla mahdollisella tavalla, sillä 50% pelaajista oli sairauden takia yli 20 päivää poissa.

Joulukuun 20. päivä meinasimme joutua pelaamaan Welhoja vastaan ilman maalivahtia, jolloin saimme 2. divisioonasta maalivahdin siirrettyä joukkueeseemme. Meidän kausi ei ole päättynyt Pirkat-peliin, jossa pelasimme viimeiseen asti vain voitosta. Piste-ero ennen 3.1.2021 pelattua ottelua oli neljä pistettä ja nyt hämmästellään miksi otimme tasatilanteessa maalivahdin pois.

Ero olisi ollut tasapelin jälkeen kolme tai viisi pistettä, koska emme tiedä, minkä tuloksen jatkoaika olisi tuonut. Nyt se on seitsemän pistettä, eikä yksi piste. Molemmilla joukkueilla on jäljellä viisi ottelua. Molemmilla joukkueilla on vastassa sarjan hännillä oleva LoSB ja edessä on vielä yksi keskinäinen ottelu.

Jäljelle jää kolme ottelua, jossa jaettavana on yhdeksän pistettä. ÅIF kohtaa SaiPan, O2-Jyväskylän ja Steelersin. Pirkat SaiPan, O2-Jyväskylän ja Welhot. Valmentajan valintoja ja päätöksiä voi jokainen pyöritellä omassa mielessään, ja tehdä omat laskelmansa pelin jälkeen.

Minä tein oman ratkaisun ja kannan siitä vastuun. Toivon viisauden kantavan myös omaan toimintaan. Me pelaamme kauden loppuun asti ja katsotaan mikä on sen lopputulos. Mikäli sarja päättyy helmikuussa on vielä seitsemän kuukautta aikaa kasata joukkuetta, ja kerätä talkoilla rahaa. Kuten voimme havaita, pelaamme kauden aikana kohtuuttoman vähän otteluita harjoitteluun nähden ja vaikka kalenterissa olisi tilaa, se ei jousta otteluiden siirtoihin myöhemmälle ajankohdalle keväälle.

Tervetuloa kehittämään ja tukemaan naisten salibandya tulevaisuudessa. Yritetään innostaa toimintaan mukaan lisää motivoituneita henkilöitä, joilla on tietoa ja taitoa. Toivottavasti saamme pelattua kauden päätökseen ja pysymme kaikki terveinä.

Ystävällisesti,
Sami Vidgren
(32 vuotta laskuja ja nousuja lajin parissa)

Pääkallo.fi