Viikon top 5: Mika Kohosen hallussaan pitämät ennätykset

Mika Kohonen teki pitkän uransa aikana useita ennätyksiä. Osaa niistä ei välttämättä rikota koskaan. Kuva: Salibandy.fi

Mika Kohonen teki pitkän uransa aikana useita ennätyksiä. Osaa niistä ei välttämättä rikota koskaan. Kuva: Salibandy.fi

Viikon top 5 -listausta ei voi omistaa kenellekkään muulle kuin lajin kaikkien aikojen parhaalle pelaajalle, perjantaina huiman uransa päättymisestä kertoneelle Mika Kohoselle. Tarkastelimme Mika Kohosen tekemiä ennätyksiä.

5. Salibandyliigan yhden kauden piste-ennätys pudotuspeleissä

Kohonen palasi Suomeen kaudeksi 2004-05 suorittamaan siviilipalvelusta. Seuraksi valikoitui tuttu Happee, jonka Kohonen johdatti SM-hopealle. Pudotuspeleissä maestro löi tauluun 11+21=32 pistettä 14 otteluun. Runkosarjassa Kohonen takoi uuden piste-ennätyksen 35+68=103, jonka Oilersin Jaakko Hintikka siirsi seuraavalla kaudella uusiin lukemiin. Pudotuspelien pistennätyksen tavoin yhden kauden syöttöennätys on edelleen voimassa. Jos runkosarja ja pudotuspelit lasketaan yhteen, Kohonen nakutti 47 otteluun käsittämättömät 135 pistettä. Se on kokonaisuudessaan selvästi tehokkain kausi koko Salibandyliigan historiassa.

4. Eniten maaotteluita, MM-kisoja ja MM-otteluita

Suomessa ”Mihu” muistetaan parhaiten uroteoistaan Suomen paidassa. Nelinkertainen maailmanmestari edusti Suomea 11 MM-kisoissa ja pelasi kaikkiaan 60 ottelua MM-areenoilla. Molemmat ovat paitsi Suomen ennätyksiä, myös kansainvälisiä ennätyksiä. Pelatuissa maaotteluissa jo 1990-luvulla Suomi-paidassa debytoinut Kohonen on omilla luvuillaan. Maaotteluita kertyi peräti 194 kappaletta. Toisena tulee Kohosen taannoinen tutkapari Tero Tiitu 163 maaottelullaan.

3. Eniten pisteitä Suomen paidassa

Pitkällä maajoukkueuralla syntyi myös pisteitä. Kaamea määrä, 86+169=255 kappaletta. Perspektiiviä voi hakea siitä, että vuosien saatossa Kohosen lisäksi ainoastaan kahdeksan pelaajaa on rikkonut 100 tehopisteen rajan maajoukkuepaidassa. Toiseksi eniten paunoja rohmunnut Tero Tiitu jää 59 pistettä Kohosesta. Kohosen piste-ennätyksen arvoa lisää myös se, että epätasaisuudestaan tunnetuissa MM-karsinnoissa hän esiintyi vain kerran ja 255:stä pisteestä kuusi syntyi karsintapeleissä. MM-kisoissa Kohonen paukutti 28+50=78 pistettä, ollen Suomen ykkönen ja kaikkien aikojen kolmanneksi kovin pistelinko MM-areenoilla.

2. Ruotsin liigan kaikkien aikojen pistekuningas

Seurajoukkuetasolla Kohonen teki uransa Ruotsissa. Hän on valloitti länsinaapurin heidän omassa pelissään. Kohonen on Ruotsin kaikkien aikojen pistekuningas niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Yhteensä 399 runkosarjan otteluun hän summasi 285+553=838 pistettä. SSL:n pudotuspelejä Kohonen urakoi 114 kappaletta. Tehoja syntyi 78+139=217. Yhteensä Kohonen siis taikoi SSL-urallaan huimat 1055 pinnaa.

1. SSL:n yhden kauden piste-ennätys

Kohonen karisti kotimaan pölyt jaloistaan vuonna 2000 ja siirtyi ruotsalaiseen Balrogiin. Tulokaskausi pohjanlahden toisella puolella loistaa edelleen ennätyskirjojen kärjessä. Vaajakoskelainen löi 29 runkosarjaottelussa tahtia 39+68=107 pisteen verran. Kohonen on yhä tänä päivänä ainoa SSL-pelaaja, joka on puhkaissut yhdellä kaudella sadan pisteen rajan. Lähimmäksi ennätystä on päässyt itse Mika Kohonen. Kaudella 2002-03 Balrog-hyökkääjä summasi 31+67=98 pistettä.