F-liigan B-sarjassa ei jaettu ainuttakaan punaista korttia – pistepörssi nuorten tykkien juhlaa

SaiPan dominointi näkyi myös NLB:n tilastoissa. Kuva: Esa Jokinen

SaiPan dominointi näkyi myös NLB:n tilastoissa. Kuva: Esa Jokinen

Naisten F-liigan B-sarja paketoitiin viikonloppuna. Pääkallo keräsi tilastohuomioita runkosarjasta.

NLB:n runkosarjan voittanut SaiPa oli tilastojen valossa sarjan selkeästi paras joukkue, vaikka kärkitila varmistuikin vasta päätöskierroksella. Lappeerantalaiset tekivät selvästi eniten maaleja (7,11 per peli) ja myös päästivät selvästi vähiten maaleja (2,44). SaiPa iski yli puoli maalia enemmän kuin toiseksi eniten verkkoa heiluttanut Pirkat (6,56) ja päästi tasan maalin vähemmän kuin tilaston kakkonen ÅIF (3,44).

Seitsemän joukkueen sarjan tasoerot olivat melkoiset. Kolmosen ja nelosen väliin jäi 11 pistettä. Vitosen ja kutosen väliin 12 pinnaa. Jopa jumbokaksikko Steelersin ja LoSB:nkin erotti yhdeksän pinnaa. SaiPan ja LoSB:n väliin jäi peräti 44 pinnaa. A-sarjassa vastaava ero oli 18 pistettä vaikka pelejäkin pelattiin kolme enemmän.

Joukkuekohtaisia tilastoja syynätessä esiin nousee myös se, että NLB oli varsin siisti sarja. Yhtäkään pelirangaistusta (5+20) ei nähty. Viisiminuuttisiakin kirjattiin vain kolme.

Yksilötasolla sarja oli nuorten lupausten juhlaa. Pirkkain 20-vuotias Pinja Myllymäki voitti pistepörssin 29+24=53 tehoillaan. Pisteen päähän Myllymäestä jäi SaiPan 15-vuotias Miisa Turunen 32+20=52, joka voitti sarjan maalipörssin. Kärkikolmikon täydentänyt Pirkkain Henriikka Järvi jäi kymmenen pistettä Turusesta.

NLB:n tasoerot näkyivät muutenkin pistepörssissä. Siinä missä NLA:sta ainoastaan kaksi pelaajaa tehoili yli kahden pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla, hekin niukasti yli kahden, NLB:sta yli kahden keskiarvoon ylsi viisi pelaajaa. Myllymäen ja Turusen pistekeskiarvot olivat liki kolme.

Pudotuspelikarsintoihin jatkavien SaiPan ja Pirkkojen pelaajat valtasivat myös tehopörssin kärkisijat. Parhaalla teholukemalla runkosarjan päätti SaiPan Jenni Saalasti, +40. Ainoastaan ÅIF:n kokenut Jenni Rautanen kiilasi kärkikaksikon ulkopuolelta tehopörssin kärkikymmenikköön.

SaiPan vahvaa puolustuspelaamista selittää myös loistava maalivahtipelaaminen. Miia Maaranen ja Minna Paasu olivat sarjan kärkinimet torjuntaprosenteilla mitattuna. Molemmat koppailivat palloa yli 85 prosentin varmuudella. Eniten torjuntoja (335) kirjasi yhtä vailla kaikki ottelut pelannut Pirkkain Piia Vilonen. Lähes 20 kertaa pelissä torjunut Vilonen pysäytti reikäpallon mukavalla 83,33 prosentin varmuudella.

Runkosarjan ykkönen ja kakkonen, SaiPa ja Pirkat jatkavat ensi viikolla starttaaviin pudotuspelikarsintoihin. SaiPa kohtaa EräViikingit, Pirkat haastaa TPS:n.

NLB:n viimeisille sijoille jääneet Steelers ja LoSB kohtaavat liigakarsinnassa. Voittaja säilyttää sarjapaikkansa. Häviäjä kohtaa 1.divisioonan nousukarsinnasta vastaan tulevaa joukkuetta vastaan. Kyseisen otteluparin voittaja pelaa ensi kaudella NLB:ssä.

EDIT: Piia Vilosen nimi korjattu. 16.2.2021 klo 9:00