F-liigan seurat saavat ministeriöltä 300 000 euron tuen – miten potti jaetaan?

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Suomen Salibandyliitolle 299 400 euron avustuksen miesten ja naisten F-liigan seurojen tukemiseen.

Ministeriön mukaan ”avustuksella tuetaan ylimpien, ammattimaisten sarjatasojen seuroja tilanteessa, jossa viranomaispäätöksen seurauksena ottelutapahtumat on jouduttu järjestämään suljetuin ovin ilman yleisöä”.

Tiedotteessa ministeriö kertoo, että on suhteuttanut avustuksen kausien 2018-2019 sekä 2019-2020 runkosarjaotteluiden keskimääräisiin yleisömääriin sekä rajoituksen jälkeisiin ottelumääriin sekä keskimääräisiin ottelukustannuksiin sarjoittain.

Nyt myönnetyt avustukset kattavat syntyneitä kustannuksia sarjojen runkosarjakauden päättymiseen asti.

Miten raha jaetaan?

Seuraavaksi on edessä noin 300 000 euron potin jako seurojen kesken.

F-liigan miesten ja naisten sarjoissa pelaa yhteensä 29 joukkuetta 24 eri seurasta. Classicilla, EräViikingeillä, Steelersillä, TPS:lla ja Welhoilla on F-liigassa sekä miesten että naisten joukkueet.

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen kertoo, että opetus- ja kulttuuriministeriölle tehdyn hakemuksen pohjana olivat seuroilta kerätyt tiedot, millaisia taloudellisia vaikutuksia tyhjille katsomoille pelaamisella on F-liigajoukkueille ollut.

Nurmisen mukaan joukkueiden ilmoittama yhteisvaikutus on 1,5 miljoonaa euroa, jossa on huomioitu myös se mahdollisuus, että myös pudotuspelit täytyisi pelata ilman yleisöä.

– Siinä on mukana menetyt pääsylipputuotot, oheismyyntituotot ja yhteistyökumppanuudet. Joukkueet ovat arvioineet ne itsenäisesti. On selvää, että miesten sarjassa vaikutukset ovat suurempia kuin naisten sarjassa.

Seurojen esittämät omat arviot toimivat pohjana, kun Nurminen ja Salibandyliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Kinnunen pohtivat, kuinka ministeriön potti jyvitetään seurakohtaisesti.

– Tasamittainen jyvitys ei ole oikeudenmukainen. Jaon on perustuttavaa faktiseen, todennettuun dataan. Meidän täytyy arvioida kokonaisuutta. Pyrimme olemaan niin oikeudenmukaisia kuin se vain mahdollista on, Nurminen sanoo.

Nurminen ja Kinnunen tekevät potin jakamisesta esityksen Salibandyliton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivallalle, joka vahvistaa asian.

– Tuki ohjataan lyhentämättömänä suoraan seuroille mahdollisimman pian. Jos ministeriöllä on valmius tilittää se Salibandyliitolle, meidän ei ole tarpeen viivytellä ollenkaan sen asian kanssa, Nurminen sanoo.

– Toivon, että olisi mahdollista saada eteenpäin jo viikon päästä. Se tulee varmasti F-liigaseuroille äärimmäiseen tarpeeseen.