FBC Loisto -nimeä kantava Daavid haastaa cupin finaalissa Goljatin – ”Siinä meillä on vielä nuorena joukkueena tekemistä”

Ulla Valtolan Loisto kohtaa Cupin finaalissa SB-Pron. Kuva: Anssi Koskinen

Ulla Valtolan Loisto kohtaa Cupin finaalissa SB-Pron. Kuva: Anssi Koskinen

Suomen Cupin finaalissa kohtaavat FBC Loisto ja SB-Pro ovat kuin yö ja päivä. Turkulaisten kovin pistenikkari Ulla Valtola kertoi Pääkallolle, miten nuori haastaja aikoo kukistaa kaiken nähneen ja voittaneen SB-Pron.

Loiston nousu suomalaisen salibandyn huipulle on ollut vauhdikas. Keväällä 2017 joukkue nousi I-divisioonaan. Kauden 2018-19 päätteeksi Turussa juhlittiin liiganousua. Viime kaudella nuori ja taitava ryhmä dominoi mielin määrin NLB:tä ja harppasi täksi kaudeksi NLA:han. Runkosarjassa tuloksena oli 4. sija.

Valtola, 18, oli mukana jo 2-divarissa.

Suomen Cupin finaaliin Loisto raivasi tiensä kukistettuaan Kooveen välierissä tylysti 14–6. Vahvasti kevään alle 19-vuotiaiden MM-kisoihin tyrkyllä oleva Valtola kertoo Pääkallolle, että finaalipaikka on iso juttu turkulaisten leirissä.

– On se tosi tärkeä ja kaikki odottaa innolla. Ollaan oltu aiemmin mukana pikkufinaalissa. Tänä vuonna oltiin kolmatta kertaa välierissä ja nyt päästiin ekaa kertaa finaaliin.

Kun Loisto ja Pro kohtasivat edellisen kerran, juuri ennen joulua, turkulaisten kokoonpanossa oli ainoastaan yksi 1990-luvulla syntynyt pelaaja. Vajaat puoli vuotta ennen milleniumia syntynyt maalivahti Elinda Hermanson. Pron riveistä taas löytyi viisi yli 30-vuotiasta pelaajaa.

Tuleva finaali on Prolle seitsemäs kymmenen vuoden sisään. Nurmijärvellä cupin voittoa on juhlittu kolmesti. Viimeksi vuosi sitten. Loisto taas on ensimmäistä kertaa isoissa cup-valoissa.

Asetelmaa voisi siis kuvailla klassiseksi Daavid vastaan Goljat -taistoksi, vaikka NLA:n runkosarjassa kaksikko oli tasainen. Pro voitti kahdesti, Loisto kerran. Kaikki ottelut olivat maalin pelejä.

– Osittain se on ihan kiva (pelata juuri Prota vastaan). Ollaan mekin oltu junnuissa tärkeissä peleissä. Mutta Pro on yleensä kova, kun ottelussa on isot panokset.

Myös pelillisesti finaalivastustajat ovat erilaisia. Loisto on taitava ja liikkuva ryhmä. Pro taas selvästi fyysisempi.

– Meidän pitää pyrkiä siihen, että saadaan turhat mokat pois. Pro yleensä käyttää ne hyödyksi. Jos saadaan pidettyä palloa, ja käytettyä sitä meidän taitoa ja nopeutta hyväksi, niin uskoisin, että meillä on hyvät lähtökohdat voittaa.

Viime kaudella Loisto vei NLB:n näytöstyyliin. Vaikka asettuminen NLA:han on sujunut tuloksellisesti hyvin, Valtola toteaa, että opetteluakin on ollut.

– Pelkästään latautumisenkin pitää olla eri. Pelinopeus on ihan eri tasolla. NLB:ssä ehti vähän miettiäkin, kun sai pallon, mutta nyt tullaan nopeasti päälle. Siinä meillä on vielä nuorena joukkueena tekemistä, mutta se on mennyt kokoajan eteenpäin.

Kuluva kausi on ollut Valtolalle – koko Loiston tavoin – läpimurtokausi liigan kärkipäässä. Toisinaan puolustajana, mutta yleensä sentterinä nähty Valtola summasi 21 runkosarjapeliin 12+16=28 pistettä. Niillä irtosi Loiston sisäisen pistepörssin kärkitila. Koko sarjan pistepörssissä hän oli kahdeksas.

– Aika tasaisesti on kausi mennyt. Yhdessä kohtaa, kun joukkueella oli häviöputki, niin itselläkin tuli vähän huonompi jakso, mutta muuten huonoja pelejä ei ole juuri tullut. Yllätyin vähän itsekin kuinka hyvin on pysynyt fyysisesti mukana, kun on pelannut aiemmin vain junnupelejä ja NLB:tä.

– Olen kehittynyt ratkaisujen tekemisessä, mutta pystynyt kuitenkin pelaamaan samalla lailla kuin aiemmillakin kausilla.