Lenkkerin maali vapautti ja johdatti Loiston cupin mestariksi: ”Tämä oli myrskyvaroitus”

1+1 finaalissa tehtaillut Saana Lenkkeri vapautti 4-3-osumallaan turkulaisjoukkueen. Kuva: Juhani Järvenpää

1+1 finaalissa tehtaillut Saana Lenkkeri vapautti 4-3-osumallaan turkulaisjoukkueen. Kuva: Juhani Järvenpää

Harvoin on nähnyt niin aitoa iloa salibandyn Suomen Cupissa, kuin FBC Loiston pelaajat kentällä mestaruuden ratkettua. Naisten liigan hallitseva mestari ja cupin voittaja SB-Pro oli juuri kaatunut maalein 5-4 viihdyttävän kamppailun päätteeksi.

FBC Loiston ensimmäistä Cupin voittoa juhli myös Saana Lenkkeri, joka repäistiin kesken kaiken Pääkallon haastatteluun. Ottelun alussa nuorista pelaajista koostuvaa FBC Loistoa näytti jännittävän Riihimäen Cocks Areenalla pelattu finaali.

– Vähän jännittäen lähdettiin, mutta meillä ei ollut mitään hävittävää tässä pelissä. Voitto oli iso juttu meille, ja kyllä se jännitys vähän näkyi, Lenkkeri myönsi.

Miten valmennus reagoi tilanteeseen?

– Koettivat rauhoitella. Heistäkin kyllä paistoi jännitys. He hoitivat asian oikein hyvin positiivisten asioiden kautta ja tsemppaamalla, Lenkkeri kreditoi.

Avauserässä Loisto toipui melko nopeasti vaikean alun jälkeen ja oli lopulta kaksikymppisen parempi osapuoli. Paikkoja oli enemmän kuin Prolla, mutta erätauolle mentiin luvuissa 1-1. Toisessa erässä Loisto näytti parastaan ensimmäisellä kympillä ja pääsi 3-1-johtoon. Suurempaankiin johtoon olisi ollut mahdollisuus, mutta joukkue ei ollut järin tehokas.

Nuorella joukkueella se olisi voinut turhauttaakin esitysten muuten ollessa hyviä.

– Ei se varsinaisesti turhauttanut. Oltiin iloisia niistä paikoista mitä saatiin ja ajatus oli, että jossain kohtaa on pakko upota. Ehkä se pieni jännitys näkyi juuri viimeistelytilanteissa, Lenkkeri arvioi.

Tehottomuutta seurasi se mikä oli ehkä jossain määrin odotettavissa. SB-Pro osui nopeasti kahteen kertaan ja sen vuoksi päätöserään mentiin tasatilanteessa.

Pelko ei hiipinyt nuorten turkulaisten puseroon pukukopissa.

– Siinä puhuttiin, että tsempillä vain kolmanteen erään. Luotettiin omaan tekemiseen ja sen riittämiseen.

Lenkkeri itse pääsi iskemään helpottavan maalin kolmoserässä. Viimeistely hoitui tarkalla kudilla läpiajosta. Se selkeästi vapautti joukkueen peliä ja pian Henrika Maikola laukoi turkulaiset kahden maalin johtoon.

– Siinä vaiheessa stressi laukesi ja helpotti. Päästiin takaisin johtoon ja kiinni voittoon, Lenkkeri kertasi omaa osumaansa.

Korona-aikana pelit pelataan ilman katsojia ja mitään suurempia mestaruusjuhlia ei voida järjestää, vaikka ensimmäinen merkittävä aikuisten kannu on Loistolle iso asia.

– Varmaan jotain pientä järjestetään. Mennään nyt ensin kotihalliin katsotaan mitä tapahtuu, mutta tietenkään tänä aikana ei voi isommin juhlia, Lenkkeri kommentoi.

Loisto on ollut kauden selkeitä valopilkkuja naisten liigassa. Cupin finaalissa sen pallollinen peli, liike ja taitotaso oli paikoin selkeästi edellä menestysjoukkueen vastaavaa. Pelin sisällä kuitenkin näkyi, että joukkue ei ole erityisen kokenut kovissa peleissä ja pientä tason heittelyä näkyi. Pelirohkeus ja luotto omiin vahvuuksiin johti kuitenkin voittoon kaiken kokenutta SB-Prota vastaan, vaikka välillä oli henkisestikin kovia paikkoja.

Sijoitussarja B:ssä pelaavaa Loistoa voi hyvällä syyllä pitää vähintäänkin mustana hevosena loppukauden mestaruustaistossa. Parhaimmillaan Loiston pelillinen anti on nimittäin ihan sarjan kärkeä ja pallollisen pelin suhteen puhutaan enemmänkin Loiston haastajista tällä hetkellä.

Nähdäänkö sama temppu keväällä mestaruuden muodossa?

– Toivottavasti. Tämä oli myrskyvaroitus keväällä nyt sitten, Lenkkeri vakuutti.

FBC Loiston riemu repesi cupin voiton varmistuttua. Kuva: Juhani Järvenpää