Liitto ehdottaa: kaikki halukkaat Suomisarjan joukkueet pääsevät Divarikarsintaan – sama koskisi naisten F-liigaa

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Salibandyliitossa on nostettu kädet pystyyn sen osalta, että miesten Suomisarja ja naisten 1. divisioona kyettäisiin pelaamaan loppuun alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Pääkallon tietojen mukaan liitto on kaivanut hihastaan täysin uudet vaihtoehdot, joita Suomisarjan seuroilla on aikaa miettiä viikonlopun yli.

Suomisarjan joukkueet voivat halutessaan osallistua Divarin karsintasarjaan, josta kaksi nousee Divariin kaudeksi 2021-22.

Joukkueet voivat halutessaan myös jatkaa Suomisarjaa, jota pelataan alueellisten rajoitusten mukaan. Tämä vaihtoehto tarjoaisi pelejä ”omaksi iloksi”, koska sarjasta ei voi nousta eikä pudota.

Suomisarjan joukkueille on myös tarjolla mahdollisuus lyödä hanskat tiskiin ja jättää kausi tähän. Tämä ratkaisu ei vaikuta tulevaisuuteen, vaan joukkueet säilyttäisivät paikkansa Suomisarjassa.

Divarin karsintasarjan ottelut on tarkoitus pelata Divarin sarjamääräyksiä noudattaen. Näin ollen se rinnastetaan Divariin ja tulkittaisiin pääsarjatason kilpa- ja huippu-urheiluksi, jota on saanut koko ajan pelata suositustenkin mukaan. Tämän myötä myös kunnallisten hallien ovien pitäisi avautua otteluita varten.

Runkosarja stoppasi

Ensimmäistä kautta pelattava Suomisarja on törmännyt muiden sarjojen tavoin koronarajoituksiin. Eniten otteluita on pelattu A-lohkossa, jossa puolet joukkueista on päässyt kaksinumeroiseen ottelumäärään. B-lohkossa joukkueet ovat pelanneet kahdeksan ottelua, C-lohkossa 7–8.

Runkosarjat ovat niin pahasti kesken, että liitto katsoo, ettei sarjaa pystytä pelaamaan alkuperäisen sarjajärjestelmän mukaan. Siinä Divarikarsintaan olisi edennyt jokaisen kolmen lohkon kaksi parasta joukkuetta.

Lisäksi kaksi parasta lohkokolmosta sekä Pohjois-Suomen kakkosdivisioonan lohkon kaksi parasta olisivat pelanneet vastakkain esikarsinnan Divarikarsintaan pääsystä.

Pohjoisen joukkueille on taattu tämä väylä tavoitella Divaria, koska Pohjois-Suomen alue on muun muassa kustannussyistä jäänyt Suomisarjan ulkopuolelle. Pääkallon tietojen mukaan myös nyt paikkaa Divarikarsintaan tarjottaisiin Pohjois-Suomen kakkosdivisioonalohkon parhaalle joukkueelle.

Vaikea tilanne seuroille

Muuttunut tilanne ei ole Suomisarjan joukkueille helppo, koska pohdintaa aiheuttaa moni asia. Yksi niistä on Divarikarsinnan kustannukset.

Välimatkat voivat pidentyä ja matkustuskulut kasvaa siitä, mitä ne olisivat kolmeen maantieteelliseen lohkoon jaetussa Suomisarjassa olleet.

Divarin sarjamääräysten noudattaminen nostaa tiettyjä ottelutapahtumiin liittyviä vaatimuksia ja muun muassa erotuomarikustannuksia.

Oma lukunsa on joukkueiden urheilullinen valmius pelata otteluita. Osalla alueilla Suomisarjan joukkueiden sisäharjoittelu ei ole ollut mahdollista, ja osalla joukkueista on takana hyvinkin pitkiä taukoja joukkueharjoittelussa. Harjoittelumahdollisuudet eivät kaikilla alueilla helpotu välttämättä kevättä kohti mentäessäkään, vaikka otteluiden pelaaminen onnistuisikin.

Pääkallon tietojen mukaan monet Suomisarjan joukkueista ovat kiinnostuneet Divarikarsinnasta, mutta osa joukkueista on päättänyt myös lyödä hanskat tiskiin.

Naisten divarille sama tarjous

Kuten Pääkallo aiemmin kirjoitti, liitolla on ollut pähkinä purtavanaan myös naisten F-liigan karsintoja koskien.

F-liigan B-lohkoon pitäisi löytää ainakin yksi nousija naisten 1. divisioonasta, koska lohko on ollut tämän kauden vajaa Pelicans SB:n luopumisen myötä.

Naisten 1. divisioonaa ei ole kuitenkaan päästy pelaamaan juuri ollenkaan koronarajoitusten vuoksi.

Nyt liitto on nostanut kädet pystyyn myös sen osalta, että naisten divaria pystyttäisi pelaamaan suunnitellusti, ja sarjan joukkueille on tehty Pääkallon tietojen mukaan samantyyppinen ehdotus kuin Suomisarjassakin.

Naisten divarin joukkueilla on kolme vaihtoehtoa: ne voivat halutessaan osallistua F-liigan karsintoihin, jatkaa pelejään keväällä 2021 jos viranomaisohjeistukset joskus sallivat tai lopettaa kausi tähän.

Karsintasarja pelataan F-liigan sarjamääräysten mukaan, mikä tarkoittaa muun muassa liigan vaatimusten mukaisia ottelutapahtumia ja erotuomaripalkkioita.

F-liigan statuksen myötä karsintasarjaa koskisi sama kuin Divarikarsintaakin eli se tulkittaisiin pääsarjatason kilpa- ja huippu-urheiluksi. Sen pitäisi avata ovet pelaamaan myös kunnallisiin halleihin.

Naisten F-liigan karsintoihin osallistuvan joukkueen täytyy myös taata, että sillä on käytettävissä halli, jossa voi pelata karsintaotteluita pandemiatilanteesta huolimatta. Kunnallisen hallin kohdalla se tarkoittaa, että seuran täytyy esittää liitolle kotipaikkakuntansa viranhaltijan kirjallinen lupa pelata siellä.

Pääkallon tietojen mukaan naisten 1. divisioonan joukkueiden aikaikkuna vastata liitolle kauden jatkamisesta oli varsin tiukka. Osin tästä syystä useampi joukkue on valinnut niin sanotusti pienimmän riesan tien ja pistänyt kautensa pakettiin.

Tiedossa ei vielä ole, kuinka moni naisten 1. divisioonan joukkue on lähdössä F-liigan karsintaan.